Inspectoratul Școlar Județean Dolj și Curtea de Apel Craiova vor colabora și în acest an școlar pentru desfășurarea activităților de educație juridică a elevilor, în acord cu Protocolul de colaborare privind educația juridică, protocol încheiat între Ministerul Educației, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Uniunea Barourilor experți juriști ai Curții de Apel Craiova. Activitățile de educație juridică se vor desfășura în conformitate Metodologia de organizare și desfășurare a activităților de educație juridică, ce poate fi consultată pe site-ul https://www.just.ro/educatie-juridică-in-scoli/
La nivelul Inspectoratului Școlar Județean Dolj , a fost elaborată o procedură de lucru privind organizarea și desfășurarea activităților de educație juridică, în acord cu metodologia amintită. Persoana responsabilă cu activitățile de educație juridică de la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Dolj este prof.dr. Marinela Claudia DUMITRESCU, iar, la nivelul Curții de Apel Craiova, expert informații publice Liviu Petruș MÂNDRILĂ. În cadrul colaborării interinstituționale, Curtea de Apel Craiova participă cu persoane de specialitate juridică (judecători și experți juriști)la activitățile de educație juridică, la sediul Curții de Apel Craiova și la sediul unităților de învățământ preuniversitar din județul Dolj.
Ofertă şi domenii generoase
Este o ofertă generoasă. Oferta de participare la activitățile de educație juridică a persoanelor cu specialitate juridică, conform art.17 din Metodologie, cuprinde: activități curriculare, prin realizarea de expuneri/intervenții, în cadrul unor ore la unele disciplinele de trunchi comun (obligatorii) și/sau în cadrul unor ore la discipline opționale, cu precădere, din domeniul disciplinelor socio-umane (spre exemplu, în cadrul unor disciplinele obligatorii, precum, Educație civică-ciclul primar, Educație socială-ciclul gimnazial, Sociologie, Filosofie, Studii sociale-ciclul liceal); activități extracurriculare, de genul expuneri/prelegeri/dezbateri/mese rotunde/vizite/proiecte educaționale ș.a., dedicate elevilor din învățământul primar, gimnazial și liceal ș.a., la care participă persoane care au calitatea de practicieni ai dreptului; activități în cadrul orelor de consiliere și orientare/dirigenție; alte tipuri de activități: competiții/concursuri școlare. Domeniile care fac obiectul educației juridice în unitățile de învățământ preuniversitar cuprind, fără a se limita exclusiv la acestea: Constituția României; fundamentele Uniunii Europene; drepturi, libertăți și îndatoriri fundamentale; aspecte privind procesul legislativ; aspecte cu caracter general privind organizarea și funcționarea sistemului judiciar; elemente de bază în materie civilă și penală; formele răspunderii juridice; prevenirea și combaterea discriminării; cunoașterea, prevenirea și combaterea violenței în școli și a violenței domestice; prevenirea și combaterea consumului și a traficului de droguri; infracționalitatea în mediul online; prevenirea și combaterea criminalității și a terorismului; promovare dezvoltării durabile și protecția mediului înconjurător; aspecte privind organizații și relații internaționale; elemente de prevenire și combatere a corupției (art.1/2 din ”Protocolul de colaborare privind educația juridică”). Coordonatorul activităților de educație juridică de la nivelul unităților de învățământ va fi directorul unității de învățământ sau prin delegare, directorul adjunct, cu atribuții conform art.14 din Metodologie, iar cadrul didactic/cadrele didactice de la clasa, clasele la care se desfășoară activitățile vor avea atribuții conform art.22 din Metodologie. Toate activitățile vor fi sintetizate în cadrul unor documente specifice, conform Anexelor la Metodologie: Anexa nr. 1- Oferta de participare la activități de educație juridică în unitățile de învățământ preuniversitar; Anexa nr. 2 – Formular de feed-back – activități de educație juridică; Anexa nr. 3.1- Raport privind activitățile de educație juridică realizate; Anexa 3.2 – Raport privind activitățile de educație juridică realizate.