Busolă în carieră pentru studenţii de la Drept – Stagii de practică specializată cu burse în Capitală

0
310

Asociaţia „Interjust” a început, ieri, un program de informare a studenţilor de la Drept despre profesiile juridice, care va cuprinde două serii de conferinţe derulate simultan în Bucureşti, Constanţa, Iaşi şi Craiova. După întâlnirile publice, 100 de cursanţi pot beneficia de stagii de practică, cuprinse între 3 şi 6 luni, la instituţii de stat şi particulare din Capitală pentru a cunoaşte ce presupune fiecare activitate juridică. Pe perioada stagiilor de practică, studenţii din provincie vor beneficia şi de burse  în valoare de 500-600 de dolari.

Proiectul de pregătire a studenţilor de la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii din Craiova, „Busolă în carieră”, a debutat, ieri, în sala mică a Teatrului Naţional „Marin Sorescu”.  Peste 100 de studenţi au beneficiat de un seminar pe tema „Despre valori în cariera ta”, susţinut de decanul Baroului Dolj, prof. univ. dr. Ion Turculeanu, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România – Dan Ştefan Spânu şi formatorul Codru Vrabie – membru în Consiliul Naţional pentru Integritate. Cursanţii au aflat, astfel, de la specialişti în domeniu, primele informaţii despre cum pot realiza o carieră de succes, dar şi informaţii practice despre profesiile juridice.

„Prin acest program ne dorim să conştientizăm studenţii de la Drept că este nevoie de aportul lor pentru viitorul societăţii româneşti, pentru o justiţie mai bună. Şi pentru asta vrem să le arătăm avantajele şi dezavantajele profesiilor juridice şi ne dorim foarte mult să îi încurajăm să participe la diverse acţiuni juridice sau non-juridice. Asociaţia îşi propune astfel să devină o voce unită şi puternică în scopul de a rezolva blocajele de care suferă sistemul de justiţie din România. În acest sens ne bucurăm şi de sprijinul Ambasadei Americii”, a precizat Lucian Stuparu, reprezentant al Asociaţiei Interjust din Bucureşti.

Stagiile vor avea loc anul viitor

Studenţii vor beneficia de încă o conferinţă anul viitor, cel târziu în luna martie. După această etapă, se vor derula două sesiuni de intership. Studenţii vor avea posibilitatea de a face practică în instituţiile publice şi private, putând opta pentru două tipuri de pregătire: unul mixt, în cadrul căruia vor putea alege patru instituţii, şi unul aprofundat, în care vor face stagiu la o singură instituţie de stat.

„Pentru studenţii indecişi asupra profesiei pe care vor să o urmeze, stagiile de practică mixtă le oferă posibilitatea de a-şi face o părere despre fiecare, iar la final să facă alegerea potrivită. Criteriile de selecţie a lor nu sunt stabilite, dar vor fi publice. Practica va fi gratuită. O să avem şi burse pe care le oferim studenţilor din provincie, în valoare de 500-600 de dolari, ca le să asigure şi cazarea în Capitală în perioada de practică şi tot ceea ce au nevoie”, a mai precizat Lucian Stuparu, reprezentatul Asociaţiei „Interjust”.

De asemenea, pe tot parcursul perioadei de practică studenţii vor beneficia de activităţi de mentorat, fiind invitaţi să participe la diverse evenimente, întâlniri formale şi informale.