30.000 de doljeni, chinuiţi de diabet

0
360

Spre îngrijorarea medicilor, de la an la an, spitalele şi cabinetele contabilizează o creştere continuă a numărului de pacienţi cu diabet. Nu mai puţin de 30.000 de doljeni sunt înregistraţi în momentul de faţă în evidenţe, însă specialiştii vorbesc de un număr mult mai mare de persoane care nici măcar nu ştiu că suferă de această afecţiune. Un avertisment în acest sens a fost lansat, ieri, la Craiova, de prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele ales al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Maria Moţa

Problemele curente ale sistemului sanitar, lipsa banilor şi numărul mic de specialişti sunt tot atâtea piedici pentru bolnavi, dar şi pentru medici. În judeţul Dolj există aproximativ 30.000 de pacienţi, aflaţi în grija a doar 17 doctori, ceea ce înseamnă, în medie, că un medic are în responsabilitate peste 1.760 de bolnavi. În asemenea condiţii nici nu mai este de mirare că acţiunile gratuite de testare a glicemiei în pieţele publice sunt aşteptate cu nerăbdare deopotrivă de cetăţenii de rând, dar şi de specialişti. Ca dovadă, cu o astfel de ocazie, la Craiova, numai pe parcursul zilei de duminică s-au prezentat la analize 560 de persoane. Cele mai multe dintre acestea au fost diagnosticate cu diabet, unele chiar în stare gravă, fiind trimise de urgenţă la spital, unde au şi fost internate.

Craiova, capitală pentru trei zile

De altfel, în ultimele zile, pe lângă testarea glicemiei, au fost organizate şi o serie de alte manifestări, toate ocazionate de Ziua Mondială a Diabetului, Craiova fiind anul acesta punctul cel mai important pe harta diabetologiei româneşti. Pe lângă partea ştiinţifică la care au luat parte personalităţi recunoscute pe plan naţional şi internaţional, medicii şi-au propus de data aceasta să coboare şi în stradă, pentru ca mesajul lor să fie perceput cât mai bine de populaţie. Ieri, spre exemplu, a fost organizat un marş al bicicliştilor, iar cu o zi înainte a fost lansat imnul luptei împotriva diabetului şi, în mod simbolic, Palatul Administrativ a fost luminat în albastru.

Un alt eveniment important a fost Gala Premiilor de Excelenţă „Educaţie şi Prevenţie în Diabet”, organizată la Craiova, în premieră pentru România. Cu această ocazie au fost oferite distincţii onorifice persoanelor, educatorilor, asociaţiilor şi companiilor care luptă împotriva acestei afecţiuni. „Diabetul este una dintre cele mai frecvente boli cronice netransmisibile ale secolului XXI şi o problemă de sănătate publică în România, având în vedere numărul de persoane diagnosticate cu diabet în fiecare an. În cazul persoanelor care nu au diabet, prevenţia printr-o dietă sănătoasă şi prin sport este esenţială pentru ţinerea la distanţă a acestei boli. Cei care au deja diabet trebuie să ştie că doar prin ţinerea sub control a bolii se pot evita numeroasele complicaţii pe care diabetul le poate cauza”, a atras atenţia, în cadrul unei conferinţe organizată la Primăria Craiova, prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele ales al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Avertisment din partea medicilor

Diabetul scade speranţa de viaţă în medie cu 5-10 ani şi este una dintre cauzele majore de deces prematur. Surprinzător însă, efectele distructive ale diabetului se fac cu atât mai vizibile în alte secţii medicale, unde sunt internaţi pacienţi care, la timpul potrivit, au ignorat sfaturile doctorilor. Astfel, peste jumătate din bolnavii internaţi la cardiologie au diabet zaharat. Un procent foarte mare din persoanele care se prezintă la secţia de oftalmologie suferă şi ele din cauza acestei afecţiuni. La fel în secţia de chirurgie.

Medicii încearcă să atragă atenţia în mod special asupra unei patologii cu implicaţii importante asupra stării de sănătate a întregului organism. Diabetul nu este doar o boală de sânge, ci o afecţiune care apare la nivelul tuturor ţesuturilor, tuturor organelor, astfel încât reprezintă prima cauză de insuficienţă renală cronică, este principala cauză de orbire. Amputaţiile sunt de 60 de ori mai frecvente la pacienţii cu diabet, iar infarctul miocardic şi accidentele vasculare cerebrale sunt de patru ori mai frecvente. Acestea sunt motivele pentru care şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii acordă o atenţie deosebită acestei boli.