Muzeul Olteniei – Secţia de Etnografie (Casa Băniei), cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Dolj, vernisează vineri, 18 octombrie a.c., ora 12.00, în spaţiul său expozițional din str. Matei Basarab nr. 16, expoziția temporară „Ocupații tradiționale din Oltenia – în fotografii document”.
Proiectul cultural, din perspectivă științifică și documentară, se dorește a fi un discurs identitar care vorbeşte despre Oltenia tradițională, din perspectiva ocupațiilor preeminente ale locuitorilor Olteniei de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.
Expunerea a peste 50 de fotografii document reprezintă, în fond, o naraţie fotografică despre Oltenia, documentând modele şi nuanţe istorice, sociale şi cultural-tradiţionale ale provinciei, prezentate deja în cadrul expoziției permanente.
Expunerea fotografică are la bază fondul documentar al Secţiei de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova şi documente selectate în cercetările etnografice derulate în ultimii ani de către specialiştii Secției de Etnografie – ”Casa Băniei” se referă.
Cuprinderea etnografică a materialului fotografic ce va fi expus/etalat până la sfârșitul lunii noiembrie, este reprezentată de imagini tradiţionale din sudul Doljului, de la Desa, Dobridor, din Gorj, Olt şi Mehedinţi.
Îi invităm, astfel, pe craioveni şi pe cei care vor vizita Oltenia, să lectureze filele-document ale acestei povești etnografice în imagini, întru receptarea unui cuprins cultural oltenesc, de fapt, o mărturie despre trecut dar care motivează…viitorul.