„Mascaţii” doljeni, fără veste antiglonţ

0
173

„Mascaţii” Serviciului de Intervenţie Rapidă (SIR) din cadrul IPJ Dolj au rămas fără veste antiglonţ, pentru că le-a expirat termenul de valabilitate. În urmă cu aproximativ două săptămâni, şapte din cele 13 veste de protecţie din dotarea SIR au fost retrase şi, din lipsă de fonduri, nu au fost înlocuite. Liderii unuia dintre sindicatele poliţiştilor doljeni au solicitat conducerii IPJ Dolj înlocuirea acestor echipamente şi, pentru că nu s-a rezolvat nimic la nivel local, au transmis solicitarea şi IGPR. Numai că, de la Centru, în loc să fie alocate cele de trebuinţă bunei funcţionări a Poliţiei doljene, se pare că s-a trimis un … control. 

Nicuşor Badea

Criza cu care se confruntă poliţiştii doljeni se poate spune că s-a acutizat în ultima vreme, deşi oamenii legii au probleme cu combustibilul, calculatoarele, colile şi alte lucruri necesare desfăşurării activităţii de ani buni. Asta nu i-a împiedicat, pe cei mai mulţi dintre ei, să-şi facă meseria, să mai prindă şi câte-un infractor, chiar dacă au terminat cota de combustibil încă de la jumătatea lunii, pentru că sunt localităţi unde oamenii sunt mai „neliniştiţi”, astfel că apelurile care necesită deplasarea poliţiştilor sunt mai multe. Lipsa sau, mai exact, reducerea numărului de veste antiglonţ din dotarea Serviciului de Intervenţie Rapidă este doar una dintre problemele care ar trebui rezolvate. Elvis Măceşeanu, liderul unuia dintre sindicatele poliţiştilor doljeni şi luptător în cadrul Serviciului de Intervenţie Rapidă spune că acum mai au în dotare doar şase veste antiglonţ şi trei scuturi, în condiţiile în care sunt angajaţi zeci de luptători. În plus, şapte „mascaţi” nu au nici măcar caschete. „Dacă mâine avem misiune, vestele din dotare nu ajung nici măcar pentru o grupă de intervenţie. Aşa că trebuie să plecăm cu pieptul gol, să ne riscăm viaţa. S-au făcut numeroase demersuri la Logistică, dar nu am primit nici un răspuns până acum”, a declarat Elvis Măceşeanu. Conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj recunoaşte că s-au retras o parte din vestele antiglonţ, însă spune că în cazul unui incident deosebit se poate apela la sprijinul jandarmilor. „În prezent, luptătorii de la Intervenţie Rapidă au şase veste antiglonţ. Au fost, iniţial, 13, dar s-au retras şapte acum două săptămâni pentru că au expirat şi nu au fost înlocuite. Dacă are loc vreun incident în judeţ, nu ne facem probleme. Dacă e nevoie de mascaţi, ies doar cei cu veste şi apelăm la alte forţe de intervenţie”, a declarat comisar-şef Nicuşor Badea, desemnat la comanda IPJ Dolj.

Şi, în plus, cei mai expuşi unor eventuale riposte ale infractorilor sunt poliţiştii de la ordine publică, cei care ar trebui să fie primii la faţa locului în cazul unui apel pe 112, fie că e vorba de un scandal cu împuşcături, fie de o neînţelegere apărută între şoferi, în trafic. Ei sunt primii care riscă să fie agresaţi şi, din nefericire, avem destule dosare de ultraj asupra poliţiştilor în curs de cercetare sau chiar pe fondul instanţelor de judecată, iar autorii sunt liberi.