Comedia „Despre oameni şi melci”, care a avut ieri premiera naţională, va ajunge în prima săptămână în nu mai puţin de 22 de oraşe, pe aproximativ 40 de ecrane. Potrivit unui comunicat transmis de Transilvania Film şi Ro Image, distribuitorii filmului, în acest weekend producţia poate fi văzută în Arad, Bacău, Baia Mare, Bistriţa, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Hunedoara, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Sibiu, Slatina, Târgu Mureş, Timişoara şi Tulcea.
O coproducţie româno-franceză, a Libra Film (România) şi Agat Films (Franţa), filmul este cel de-al doilea lungmetraj în regia lui Tudor Giurgiu, după „Legături bolnăvicioase”, care a avut premiera în România în anul 2006.
Subiectul este, ca de obicei, la început, unul aparent obişnuit: anul 1992, Câmpulung Muscel. Fabrica de maşini ARO a dat faliment şi urmează să fie privatizată într-o săptămână. Va fi cumpărată de o companie franceză care intenţionează să o transforme într-o crescătorie de melci. Dintre muncitorii pe care fabrica îi are în prezent, doar 300 îşi vor păstra locul de muncă. Totul se schimbă când unul dintre băieţi găseşte o soluţie inedită menită să-i salveze colegii de la şomaj şi să scoată uzina din faliment.
În „Despre oameni şi melci” spectatorii se pot bucura de prestaţia unor actori români îndrăgiţi precum Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crişan, Ion Grosu, Clara Vodă sau Alina Berzunţeanu, dar şi de interpretarea renumitului actor francez Jean Francois Stevenin şi a fiului său, Robinson Stevenin. Jean Francois Stevenin a avut roluri importante în filmele unor regizori precum Francois Truffaut, Jacques Rivette, Bertrand Blier, Jacques Demy sau Jean-Luc Godard şi a jucat pentru prima dată într-un film românesc. Scenariul îi aparţine lui Ionuţ Teianu, mutat în Franţa din 1991, după ce a absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, Vivi Drăgan Vasile semnând imaginea, iar Vlaicu Golcea fiind compozitorul filmului.
Filmul a obţinut finanţare de la CNC în sesiunea din vara anului 2010 şi a beneficiat de susţinere financiară atât din partea Eurimages, cât şi a Programului MEDIA al Uniunii Europene. În plus, South Eastern Cinema Network (SEE Cinema Network) a oferit un premiu pentru dezvoltarea scenariului. HBO România a contribuit de asemenea la procesul de finanţare a producţiei.
La Craiova, filmul „Despre oameni şi melci” (93 de minute) rulează la cinematograful „Patria”, în perioada 14-20 septembrie, de la orele 14.00 şi 19.00. La cea dintâi reprezentaţie preţul unui bilet este de 10 lei, iar la cea de seara – 15 lei. Ca în fiecare miercuri, la proiecţiile din 19 septembrie se va aplica tariful „Orange film”: două bilete la preţ de unul. Nu trebuie decât să trimiteţi FILM prin SMS la 241; veţi primi un mesaj scris ce conţine un cod unic, pe care îl arătaţi la casa de bilete a cinematografului.