Reprezentanţii celor cinci judeţe ale Olteniei, Dolj, Vîlcea, Mehedinţi, Olt şi Gorj, întruniţi în cadrul Consiliului de Administraţie al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Vest Oltenia, au preluat, miercuri, o parte a echipamentelor achiziţionate în cadrul proiectului ”Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în Regiunea Sud-Vest Oltenia”, finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 3 – Domeniul major de intervenţie 3.3. Astfel, coordonatorii judeţeni ai proiectului ”Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în Regiunea Sud-Vest Oltenia” au semnat contractul de comodat pentru darea în folosinţă Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă a primelor 15 autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă, achiziţionate prin proiect.
“Am făcut un lucru bun pentru comunitate”
Prezent la întrunirea Consiliului de Administraţie al ADI S-V Oltenia, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat că, odată cu repartizarea primelor echipamente pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, se finalizează ”o primă parte” a unui proiect ”în care toţi am fost parte”. “Astăzi (miercuri – n. r.), suntem strânşi aici pentru a pune capăt, dacă vreţi, unei prime părţi a unui proiect în care toţi am fost parte, toţi am muncit. Cu siguranţă am făcut un lucru bun pentru comunitate. Vorbim de un proiect regional pe care l-am făcut toate cele cinci judeţe ale Olteniei (Dolj, Vîlcea, Mehedinţi, Olt şi Gorj) prin care am luat de la Uniunea Europeană o sumă destul de mare, de circa 12 milioane euro, cu care facem o reparaţie în tehnica existentă a inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. Spun acest lucru pentru că ştiu starea precară a tehnicii de intervenţie şi a echipamentelor ISU, iar acum, când suntem în faza de finalizare, putem să spunem că am contribuit şi noi puţin la siguranţa cetăţeanului, la o dotare tehnică conformă Uniunii Europene, din care ne considerăm parte”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
Vor mai fi achiziţionate încă zece echipamente de intervenţie
Prin intermediul proiectului – ”Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în Regiunea Sud-Vest Oltenia”, a cărei valoare totală se ridică la 11.315.000 euro, ADI S-V Oltenia va achiziţiona 44 de echipamente necesare dotării bazelor judeţene ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din Oltenia. Reprezentanţii celor cinci judeţe ale Regiunii Oltenia au decis, totodată, ca pentru suma de 4,2 milioane de euro, rămasă necheltuită pe Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 3 – Domeniul major de intervenţie 3.3, să se depună un nou proiect prin care să fie achiziţionate cinci autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi cinci autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţime, care vor fi repartizate inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din Regiunea S-V Oltenia.
În urmă cu o săptămână, preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a participat la sediul unităţii Detaşamentului 2 Pompieri Craiova a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj, la evenimentul prilejuit de livrarea primelor 15 autospeciale pentru intervenţii în cazuri de situaţii de urgenţă, achiziţionate prin intermediul proiectului ”Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă”, finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 3 – Domeniul major de intervenţie 3.3.
***
Valoarea totală a proiectului, care trebuie implementat în 31 de luni, respectiv până în luna iunie 2012, este de 11.411.395 milioane euro, din care valoarea nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională este de 9.676.558 euro, contribuţia locală a beneficiarului (asigurată de către consiliile judeţene) este de 227.683 euro iar valoarea TVA rambursabilă de la bugetul de stat este de 2.162.995 euro.