„Learn from volunteers” este titlul proiectului desfăşurat pe parcursul lunii august în Craiova, de organizaţia Electrical Engineering Students European assoCiation Local Commite Craiova (EESTEC Craiova), în parteneriat cu Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică. La acţiunea organizată sub forma unui schimb de experienţă internaţional, s-au întâlnit studenţi din cinci ţări europene.
Colaborarea dintre EESTEC LC Craiova şi Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică nu este la primul proiect de încurajare a voluntariatului în rândul tinerilor craioveni. Începând cu luna mai, aceeaşi echipă a implementat alte trei proiecte cu acelaşi profil, intitulate: „De ce voluntar?””, „Implică-te în voluntariat!” sau „Studenţii români, voluntari europeni”, unele dintre acestea în parteneriat cu ţări precum: Germania, Spania, Slovenia sau Grecia. De această dată, acţiunea „Learn from volunteers” a reunit la Craiova, 60 de tineri din Europa, 20 de participanţi români şi 40 străini. „Este al treilea proiect internaţional desfăşurat de EESTEC LC Craiova în acest an. Principalul său scop a fost încurajarea dialogului intercultural în rândul tinerilor din cinci ţări ale Uniunii Europene. Pe parcursul a şase zile s-au organizat mese rotunde şi seminarii pe teme conexe voluntariatului sau pe teme care privesc diferenţele de tradiţii şi normative europene în domeniul voluntariatului, specifice regiunilor de provenienţă a participanţilor,”, a explicat Mihai Chiriţă, preşedintele EESTEC LC Craiova.
Exemple de bune practici, preluate din alte ţări ale UE
Voluntariatul trebuie privit ca o activitate care ajuta la dezvoltarea profesională şi personală a tinerilor, ca o posibilitatea de a se face remarcaţi şi de a găsi profesia care li se potriveşte. Sondajul de opinie în rândul voluntarilor din structurile asociative de tineret din Craiova, aflat la baza proiectului finanţat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului prin Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, a evidenţiat faptul că tinerii nu ştiu cu exactitate ce înseamnă a fi voluntar într-un alt stat UE. Nu cunosc suficient de bine cadrul legislativ în domeniul voluntariatului, beneficiile pe care activităţile de voluntariat le aduc comunităţilor şi indivizilor care le compun sau competenţele recunoscute prin intermediul Europass şi Youthpass. „Implementarea proiectului <<Learn from volunteers>>, conceput sub forma unui schimb internaţional de tineri este o modalitate de rezolvare a problemei identificate la nivelul voluntarilor din structurile asociative de tineret din Craiova, chestiune stringentă întrucât Consiliul Europei şi-a propus punerea în practică a recomandării privind mobilitatea tinerilor voluntari în Europa”, a mai spus Mihai Chiriţă.