CE Craiova dă semne că a ajuns la capătul răbării – Termoficarea, la bară pentru datoriile locatarilor

1
424

Prima înfăţişare a avut loc la începutul acestei săptămâni, instanţa desemnând un expert independent care să clarifice problemele financiare existente între Complexul Energetic şi Regia de Termoficare Craiova. Dacă acest proces va fi câştigat de reprezentanţii CE, există riscul ca toţi craiovenii să rămână fără căldură în miez de iarnă.

Procesul a fost intentat, şi de această dată, tot de reprezentanţii Complexului Energetic Craiova, care au mai acţionat Regia de Termoficare şi în urmă cu un an. Acum, ca şi atunci, este vorba de restanţele exagerat de mari pe care distribuitorul local le are către furnizor. «Nu putem să mai aşteptăm ca regia să se gândească să ne dea banii. Noi i-am înţeles întotdeauna că depind de locatari, dar trebuie să mergem pe calea intanţei pentru a ne recupera datoriile fiindcă sumele au urcat, totuşi, prea mult», a motivat acţiunea în instanţă directorul CE, Constantin Bălăşoiu. Potrivit acestuia este vorba de o datorie de 130 milioane de lei, la care se adaugă penalităţi de 40 milioane de lei.

Al doilea proces, aceeaşi miză: restanţele

Suma este deja foarte mare, cele 170 milioane de lei, echivalentul a 42,5 milioane de euro, depăşind cu mult pragul de criză care fusese invocat anul trecut, în cadrul unui proces asemănător. Pentru că a fost vorba de o sumă atât de mare, iar la mijloc erau locatarii municipiului, instanţa a decis să se întocmească un grafic de eşalonare. În nici un an, s-a ajuns în acealaşi punct. Regia de Termoficare nu a reuşit să colecteze banii de la populaţie şi nu a putut să se ţină de grafic. «Ceea ce a mai uşurat oarecum datoria au fost sumele pe care le-am primit, sub formă de subvenţii, de la bugetul local.  Aşteptăm nişte bani şi de la bugetul de stat, dar tot nu e suficient», a mai spus Bălăşoiu.

Printre datornici, şi bugetul de stat

Sumele mai măricele care au ajuns în conturile furnizorului local sunt, aşadar, tot din bani publici. De la începutul anului, Complexul Energetic a încasat de la Primăria Craiova aproximativ 12 milioane de lei, reprezentând subvenţia la preţul gigacaloriei pe care o suportă Consiliul Local Craiova. Potrivit reprezentanţilor complexului, municipalitatea mai are de achitat 5 milioane de lei, bani cu care şi încheie socotelile cu complexul. În ceea ce priveşte subvenţia care vine de la bugetul de stat, conducerea CE a mai spus că banii nu au fost viraţi deocamdată. Cele 18 milioane de lei care sunt aşteptate din această sursă trebuie să intre întâi în conturile Regiei, care o virează apoi complexului.

Termoficarea a strâns de la populaţie doar 6 milioane lei

Însă grosul sumei trebuie să vină de la asociaţiile de proprietari. În ciuda faptului că au trecut la măsuri extreme în această vară, fiind sistată apa caldă la 63 de asociaţii, reprezentanţii Regiei nu au reuşit să recupereze decât 6 milioane de lei, din cele 170 de milioane. Potrivit directorului de la Termoficare, Tatian Tudorache, în acest moment sunt în proces de executare nu mai puţin de 422 de familii cu restanţe foarte mari la factura de energie termică. «Procesul este următorul: asociaţiile de proprietari acţionează în instanţă proprietarii cu debite şi apoi ne cesionează nouă executarea silită a apartamentelor», a spus Tudorache. În afară de aceste cazuri, mai sunt şi încă 180 de dosare, aflate pe rol, care vor ajunge la aceeaşi măsură.

CE ar rămâne fără cărbuni în iarnă

Dat fiind ritmul lent al încasărilor, conducerea Complexului Energetic susţine că măsura de acţionare în intanţă a Regiei este necesară întrucât, în perioada următoare, trebuie achiziţionată materia primă pentru iarnă. «Avem nevoie, pentru iarna 2011-2012, de o cantitate de 300.000 de tone de cărbune. În acest moment, nu nu avem pe stoc decât în jur de 70.000 de tone, care ar fi suficiente doar pentru o lună de iarnă, poate nici atât dacă gerul e cumplit, cum s-a mai întâmplat, şi consumul e mai mare. În plus, furnizorul nostru de cărbune, SNLO, care este o societate monitorizată de FMI, nu ne poate furniza nimic decât în limita plăţilor făcute», a mai precizat Constantin Bălăşoiu, directorul CE Craiova, subliniind că, în felul acesta, e absolut nevoie să primească bani de la autorităţile din Craiova.

 

1 COMENTARIU

  1. Este inadmisibil ca, persoane care renunta le medicamente sau hrana si platesc intretinere, sa fie lasati in frig.Este neinteresant, pentru acestia (pana la urma), problemele cu care se confrunta aceste institutii,nu este problema lor(problema lor este ca, trebuie sa faca rost de bani lunar pentru a plati, EI PLATESC….LA ZI!!!!!

Comments are closed.