Divan Film Festival 2015: proiecții cu „Yol” și „Harap Alb?!” în centrul vechi al Craiovei

0
325

Din selecția celei de-a VI-a ediții a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară – care va avea loc în perioada 21-30 august, la Craiova și în Portul Cultural Cetate – fac parte trei lungmetraje românești și cinci producții autohtone de scurtmetraj. Una dintre ele va fi prezentată la Craiova, sâmbătă, 22 august, ora 20.00: spectacolul „Harap-Alb?!” – o adaptare liberă după Ion Creangă, în regia Mirelei Nistor, a Drama Club din Botoșani. Tot în centrul vechi al orașului, craiovenii vor putea vedea, chiar în deschiderea festivalului, adică vineri, 21 august, lungmetrajul regizorului turc Yilmaz Guney, „Yol” („Drumul”), film care a câștigat trei premii la Cannes în 1982. Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară aduce și în acest an o selecție eclectică de filme balcanice reunite sub tema „Drumuri și răspântii”. Evenimentul este deschis tuturor iubitorilor de cinema si bucătărie balcanică, accesul la filme şi demonstraţiile culinare fiind liber.

Timp de zece zile, în cadrul Divan Film Festival vor rula lungmetraje şi scurtmetraje balcanice, vor avea loc concerte, precum şi deja tradiţionalul simpozion ştiinţific, la care sunt invitaţi critici de film, profesori universitari şi specialişti din domeniul filmului din Croaţia, Grecia, România şi Serbia. Între filme se vor regăsi și trei lungmetraje românești.

Trei lungmetraje românești în programul celor zece zile de festival

În urmă cu 40 de ani, regizorul Andrei Blaier lansa pe marile ecrane „Ilustrate cu flori de câmp”, un film dur al anilor ’70, care dezbate un subiect considerat tabu la vremea respectivă și care va fi reluat mai târziu în „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”: drama unei românce în contextul valabilității decretului anti-avort al lui Ceaușescu. Cu ocazia aniversării a 40 de ani de la momentul lansării, „Ilustrate cu flori de câmp” va fi proiectat în cadrul Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară.

„Aliyah Dada” (2015), în regia Oanei Giurgiu, prezintă o istorie bine documentată a evreilor din România. Acum 133 de ani, o comunitate mică din Moineşti pleca spre Ţara Sfântă, pentru a înfiinţa una dintre primele colonii evreieşti din Palestina. De atunci şi până azi drumul evreilor către Israel se împleteşte cu istoria României moderne printr-o relaţie de iubire şi ură ale cărei influenţe nu le vom putea cuantifica prea curând. Povestea istoriei este decupată vizual în stil dadaist ca un tribut adus iniţiatorilor curentului, Tristan Tzara şi Marcel Janco, doi evrei cu rădăcini în România. Proiecția va avea loc în prezența regizorului.

Multipremiatul documentar observațional regizat de Alexander Nanau și produs de HBO, „Toto și surorile lui” (2014), spune povestea celor trei frați (Totonel, Ana și Andreea) nevoiți să se împace cu lipsa mamei, aflată în închisoare pentru trafic de droguri. Toto locuiește cu surorile lui mai mari, Andreea și Ana, alături de un lung șir de unchi, vecini și consumatori de droguri din cartier. Singura lui supapă este un centru de sprijin unde face școala și descoperă dansul hip-hop. La rândul lor, surorile lui adolescente își caută și ele locul în lume și se maturizează, fiecare în felul ei, înainte de vreme.

Parteneriat cu Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis

Reunite sub tema celei de-a șasea ediții a festivalului, „Drumuri și răspântii”, cele cinci scurtmetraje românești care vor rula la Divan Film Festival sunt: „Lucky” (regia: Alexandra Botău, 2014), „Calea Dunării” (regia: Sabin Dorohoi, 2014) – în prezența regizorului, „There’s Nothing in this World” (regia: Andreea Vălean, 2015), „10 ore” (regia: Laura Mușat, 2015), „Ela, Panda și Madame” (regia: Andrei Răutu, 2013).

Continuând parteneriatul început în 2014 cu Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, anul acesta Divan Film Festival va prezenta la Craiova, în centrul vechi, sâmbătă, 22 august,  ora 20.00, spectacolul „Arap-Alb?!”. Piesa este o adaptare liberă după Ion Creangă, în regia Mirelei Nistor, a Drama Club din Botoșani. În distribuție: Theodor Șoptelea, Sorina Băleanu, Paul Nistor, Ioana Nimigean, Codruț Andrici, Ionuț Siminiciuc, Ana Baciu, Ștefan Cojocariu, Radu Ganea, Serban Movilă, Laur Hurjui, Monica Chirilă, Pintilie Ioana, Georgiana Loghin, Ioan Ifrim, Ștefana Feciuc, Ruxandra Helici, Mădălina Aconstantinesei, Caterina Radu, Șerban Lzarovici. Coloana sonoră: Alexandra Bardan.

***

Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu” în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova şi Asociaţia „Craiova Capitală Europeană 2021”, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, Centrului Național al Cinematografiei şi Institutului Cultural Român. Pe timpul desfăşurării festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile.