Ana Birchall, mesaj din partea Guvernului la finalul Olimpiadei Internaționale de Matematică: Felicitări tuturor premianților și cinste tuturor participanților!

0
387

Viceprim-ministrul Ana Birchall a participat, vineri, 13 iulie, la ceremonia de încheiere a celei de 59-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Matematică, eveniment care a avut loc la Cluj-Napoca. În intervenția susținută cu acest prilej, Ana Birchall a transmis tuturor elevilor participanți felicitările doamnei prim-ministru ”pentru această remarcabilă realizare, însăși participarea voastră la acest concurs fiind o mărturie elocventă a capacității voastre intelectuale și a tuturor posibilităților care vi se deschid pe mai departe”.

”Pentru că vorbim despre un concurs internațional de matematică, personal, nu cred că putem vorbi despre învinși și învingători. La acest nivel, cu echipe redutabile de elevi din fiecare stat participant, diferențele sunt foarte mici, iar voi știți foarte bine că departajarea se face la zecimale, sutimi și miimi, ca să vorbim în termeni matematici. În realitate, fiecare dintre voi este câștigător și trebuie să fiți mândri de acest lucru! Felicitări echipei României și liderului acesteia, profesorul Cătălin Gherghe. Felicitări tuturor premianților și cinste tuturor participanților!”, se arată în mesajul viceprim-ministrului Ana Birchall.

Vicepremierul a evidențiat că tinerii olimpici sunt cei care, prin talent, geniu și muncă, pot contribui la progresul societăților noastre. ”Convingerea mea este că ați rezolvat, prin soluții inovatoare, probleme dintre cele mai complicate, grație talentului uriaș cu care ați fost înzestrați. Mai cred însă că misiunea voastră nu se termină odată cu ceremonia de închidere a acestei olimpiade. Tinerii ca voi sunt chemați să găsească soluții la o gamă mult mai largă la problemele cu care se confruntă societățile noastre. Aș spune că aceasta este marea provocare căreia trebuie să îi dați curs în anii ce vin. Iar voi, ca matematicieni de succes, știți foarte bine că provocarea vine «la pachet» cu implicarea. Vă îndemn să fiți voi înșivă schimbarea, nu doar martorii ei!”, a transmis Ana Birchall în discursul susținut.

Viceprim-ministrul Ana Birchall a adresat, de asemenea, un apel olimpicilor prezenți la cea de-a 59-a ediție a prestigiosului concurs, asigurându-i că au oricând ”o invitație deschisă pentru reveni în România”.

În încheiere, Ana Birchall și-a exprimat dorința ca măcar o parte dintre olimpicii prezenți la Cluj-Napoca să opteze în viitor pentru cariere în politică sau diplomație, a adresat felicitări dascălilor și familiilor elevilor participanți la concurs și le-a urat olimpicilor să ducă acasă ”o părticică din ceea ce au învățat și din frumusețile văzute în România”.

 Elemente suplimentare:

 Olimpiada Internațională de Matematică este cel mai prestigios concurs dedicat elevilor în domeniul științelor exacte. Aceasta are loc anual, prima ediție fiind găzduită în anul 1959, în România.

În ceea ce privește ediția din anul 2018, găzduită la Cluj-Napoca, manifestarea educațională a fost una de mare amploare, cu peste 2000 de participanți (elevi, profesori, lideri de grup, observatori și voluntari) din cele 114 țări participante.

Organizarea Olimpiadei Internaționale de Matematică din 2018 se conectează simbolic la țara noastră din două perspective. Pe de-o parte, istoria Olimpiadei datează din 1959, când prima ediție a avut loc în România, cu șapte țări participante: România, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Cehoslovacia, Germania de Est și URSS. De atunci, evenimentul a avut loc în fiecare an (cu excepția anului 1980) în diferite țări.

România a mai organizat și edițiile din anii  1959 (la Brașov), 1960 (la Sinaia), 1969, 1978 și 1999 (ultimele trei ediții fiind organizate la București). Astfel, Olimpiada Internațională de Matematică este cea mai mare, cea mai veche și prestigioasă competiție din domeniul științelor exacte. De asemenea, evenimentul va marca, în același timp, și unul dintre cele mai importante momente ale istoriei naționale: 100 de ani de la Marea Unire din 1918, 100 de ani de existență a statului național unitar, România modernă.