Ziua Franţei, recepţie la ambasadă

0
350
Ministrul Economiei Comertului si Turismului, Mihai Tudose participa la Reuniunea Reprezentantilor Ministerului Economiei Comertului si Turismului din Reteaua Externa, organizata de Ministerul Economiei Comertului si Turismului, in Bucuresti, luni, 6 iulie 2015. MARIUS DUMBRAVEANU / MEDIAFAX FOTO
Ministrul Economiei Comertului si Turismului, Mihai Tudose participa la Reuniunea Reprezentantilor Ministerului Economiei Comertului si Turismului din Reteaua Externa, organizata de Ministerul Economiei Comertului si Turismului, in Bucuresti, luni, 6 iulie 2015. MARIUS DUMBRAVEANU / MEDIAFAX FOTO

Recepţie cu fast de ziua Franţei la sediul ambasadei, acolo unde au fost prezenţi oameni politici şi reprezentanţi ai Justiţiei. Premierul Mihai Tudose a declarat că ziua de 14 Iulie reprezintă un reper crucial pentru democraţie şi pentru drepturile omului. „Ziua de14 iulie are o încărcătură istorică deosebită, fiind un reper crucial pentru democraţie şi drepturile omului. România şi Franţa sunt împreună de aproape două secole pe un drum cu numeroase obstacole pe care am reuşit să le învingem, graţie valorilor comune care ne-au călăuzit în timp, garanţia prieteniei noastre solide şi de lungă durată. Astăzi, ne uitam împreuna către viitor şi ne dorim ca Franţa să-şi sporească rolul important pe care îl joacă în formarea şi reformarea societăţii româneşti pe toate planurile”, a declarat premierul Mihai Tudose.

Tudose a mai spus că îşi doreşte ca premierul Franţei Edouard Philippe să facă o vizită în România în perioada următoare, pentru a consolida şi relansa relaţiile economice dintre România şi Franţa. „Ne dorim ca Prim-ministrul Edouard Philippe să facă o vizită în România în perioada următoare pentru consolidarea şi relansarea relaţiilor economice bilaterale, marcând astfel o implicare mai profundă a Franţei, ca partener experimentat şi mentor, în traseul european al României. (…) Cooperarea economică este un barometru fidel al stadiului relaţiei bilaterale. Franţa este al patrulea partener comercial al României, cu schimburi comerciale record de circa 8 miliarde de euro în 2016”, a mai spus Tudose.

Despre relaţiile bilaterale dintre România şi Franţa a vorbit şi noul ambasador al Franţei la Bucureşti Michele Ramis. „Aceste legături excepţionale între Franţa şi România, pe care le constat din ce în ce mai mult cu fiecare zi, de când mi-am început mandatul la Bucureşti, este o bijuterie pe care am moştenit-o şi a cărei valoare vreau să o fructific. Acesta este mandatul care mi-a fost încredinţat de Preşedintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron. Vreau să vă asigur, domnule Prim-ministru, precum şi pe toate autorităţile române şi pe voi toţi cei care sunteţi aici, că voi depune toată energia mea şi tot entuziasmul meu pentru a-l duce la împlinire”, a declarat ambasadorul.

Ambasadorul Franţei a mai afirmat că în România sunt 2.400 de firme franceze care au nevoie de un mediu ”stabil şi previzibil” pentru a continua să investească şi să creeze locuri de muncă. „În jur de 2 400 de firme franceze sunt instalate în România, cumulând 4 miliarde de euro de investiţii directe, ceea ce face din Franţa cel de-al 5-lea investitor străin în România. Întreprinderile instalate în România cred în potenţialul acestei ţări. Ele lucrează împreună – mulţumită consilierilor de comerţ exterior ai Franţei; prin intermediul Camerei de Comerţ, de Industrie şi de Agricultură Franceză din România; prin cluburile francofone de afaceri din provincie – pentru a face să trăiască parteneriatul economic franco-român. Aceste întreprinderi sunt ele însele parteneriate de lungă durată ale creşterii economiei româneşti pe baza relaţiilor de încredere şi de stimă reciprocă. Ele au nevoie de un mediu stabil şi previzibil pentru a continua să investească şi să creeze locuri de muncă”, a spus Remis.

La eveniment au mai fost prezenţi miniştri din Cabinetul Tudose, liderul PSD, Liviu Dragnea, procurorul general Augustin Lazăr şi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.