România rămâne ţara cea mai afectată de tuberculoză din Uniunea Europeană

0
326

Numărul mare de cazuri de tuberculoză rămâne o pată neagră pentru sistemul de sănătate românesc. România este ţara UE cu cea mai mare incidenţă a tuberculozei, de patru ori peste media europeană, iar Doljul se numără printre judeţele cele mai afectate de această boală. La nivel naţional, în fiecare an tuberculoza ucide 1.200 de persoane şi afectează alte 16.000, majoritatea din rândul populaţiei tinere şi active.

Cazurile de multidrog rezistenţă şi mai ales sărăcia în care se zbat majoritatea bolnavilor de TBC transformă tuberculoza într-o problemă de sănătate publică. Chiar dacă numărul de îmbolnăviri a mai scăzut în ultimii ani, judeţul Dolj rămâne printre primele în ţară în privinţa incidenţei cazurilor de TBC. La sfârşitul anului 2014, se aflau în evidenţă 783 de bolnavi, din care 620 de cazuri noi. Incidenţa tuberculozei a scăzut la 113 cazuri la 100.000 de locuitori, iar rata de vindecare depăşeşte 80%. Şi rata de depistarea este foarte bună, ajungând la 86%. Specialiştii continuă însă să avertizeze cu privire la pericolul reprezentat de TBC.

TBC ucide 1.200 de români în fiecare an

În România, tuberculoza constituie una din problemele prioritare de sănătate publică, iar Strategia Naţională de Control al Tuberculozei are ca bază direcţiile şi coordonatele stabilite de Planul Global OMS de stopare a Tuberculozei. Strategia urmărește până în 2020 asigurarea accesului universal la metodele rapide de diagnostic; diagnosticarea a cel puțin 85% din toate cazurile estimate de tuberculoză sensibilă și tuberculoză rezistentă multidrog; tratarea cu succes a cel puțin 90% din cazurile noi și a cel puțin 85% din retratamente; tratarea cu succes a 75% din cazurile de tuberculoză rezistentă multidrog; reducerea ratei generale a mortalității cauzate de tuberculoză la mai puțin de 4,3 la 100.000 de locuitori; scăderea generală a incidenței bolii; îmbunătățirea generală a capacității sistemului sanitar de a controla tuberculoza.

Potrivit medicilor, un tratament complet împotriva tuberculozei, desfăşurat sub supraveghere medicală, aduce, în mod normal, vindecarea în şase luni. În România, se înregistrează anual un număr de 1.200 de persoane decedate prin tuberculoză, iar boala atinge alte 15.000 pe an, în majoritate din rândul populaţiei tinere şi active.

Numărul de cazuri MDR, foarte mare

Tuberculoza multirezistentă la medicamente (MDR) este una dintre formele cele mai agresive de TBC şi se instalează atunci când organismul bolnavului nu mai răspunde la medicaţie. În majoritatea cazurilor MDR apare din cauza abandonului sau a medicaţiei incomplete. Este cel mai negru scenariu pentru orice pacient care suferă de această boală, dar şi pentru medicul care îl îngrijeşte. Pe de-o parte, terapia devine multa mai complicată, pe de altă parte costurile cresc de câteva zeci de ori. În România trăiesc aproximativ 1.500 de pacienţi cu tuberculoză rezistentă la tratament. În situaţia în care pacientul abandonează tratamentul şi revine atunci când simptomatologia este mult mai gravă, acesta riscă să nu mai răspundă la medicaţie, adică să dobândească multidrog rezistenţă. În plus, costurile cresc de zece ori, întrucât medicamentele sunt mai puţin eficiente, mult mai scumpe iar tratamentul poate să dureze şi doi ani. În aceste condiţii, specialiştii spun că pentru bolnavii de tuberculoză care refuză să facă tratamentul ar trebui poate să se introducă o serie de măsuri care să-i oblige să urmeze medicaţia la timp şi în mod corect, adică sub supravegherea medicului.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză provocate de tulpini ale bacilului Koch rezistente la tratamentele standard cu antibiotice se menţine la un nivel de criză, fiind semnalate numeroase noi cazuri în cursul anului trecut, iar diferite forme ale acestei boli au ucis în 2013 aproximativ 1,5 milioane de oameni. Mai mult decât atât, îmbolnăvirile de tuberculoză extensiv-rezistentă (XDR-TB), care este cea mai dificil de tratat şi cea mai costisitoare de tratat formă de tuberculoză (depăşind chiar şi variantele de tuberculoză multi-drog rezistentă – MDR-TB), au fost semnalate în 100 de ţări.