Adrian Mititelu şi Gheorghe Joavină achitaţi în dosarul de evaziune fiscală de la Judecătoria Craiova

0
470

Adrian Mititelu, patron al echipei FC Universitatea Craiova la momentul comiterii faptelor, trimis în judecată anul trecut pentru că nu a virat la buget impozitele şi contribuţiile reţinute jucătorilor legitimaţi la club în perioada 2007 – 2010, a fost achitat de magistraţii Judecătoriei Craiova. Asta deoarece Curtea Constituţională a decis că stopajul la sursă nu mai este infracţiune. Instanţa l-a achitat şi pe partenerul său de dosar, administratorul clubului, Gheorghe Sorin Joavină. Hotărârea a fost luată la sfârşitul săptămânii trecute, vineri, 10 iulie, şi nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. Procesul va continua pe latură civilă, întrucât cei doi sunt acuzaţi că au prejudiciat bugetul de stat cu peste 3 milioane de lei.

Reamintim că, la sfârşitul lunii ianuarie 2014, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova finalizau rechizitoriul prin care dispuneau trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Adrian Marin Mititelu, patronul FC Universitatea Craiova pentru încălcarea prevederilor art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, respectiv reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2007 – 2010, Adrian Mititelu, în calitate de director general unic la FC U Craiova SA, nu a plătit impozitele şi contribuţiile cu reţinere la sursă, prejudiciul creat bugetului de stat fiind de aproximativ 3 milioane de lei. Din salariile jucătorilor, Mititelu a reţinut contribuţiile, însă nu le-a virat către stat. În acelaşi dosar, procurorii l-au trimis în judecată şi pe Gheorghe Sorin Joavină,acuzat că, în calitate de administrator al SC FC U Craiova, a prejudiciat bugetul statului cu aproximativ 200.000 lei tot prin nevirarea impozitelor şi contribuţiilor datorate, pentru o perioadă mult mai restrânsă, mai exact 2010 – 2011.

Proces finalizat după un an şi jumătate

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova pe 31 ianuarie 2014. După un an şi jumătate de judecată, magistraţii craioveni au pronunţat, vineri, 10 iulie a.c. sentinţa în dosar. Asta după ce, câteva zile mai devreme, mai exact pe 6 iulie a.c., se publica în Monitorul Oficial decizia Curţii Constituţionale care dezincrimina stopajul la sursă. În aceste condiţii, ambii inculpaţi au fost achitaţi: „În baza art. 396 alin. 5 c. pr. pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza I din c. pr. pen. rap. la art. 5 alin. 2 c. pen, cu referire la decizia CCR 363/07.05.2015 publicată în M. Of. 495/06.07.2015 Achită pe inculpaţii Mititelu Adrian Marin şi Joavină Gheorghe Sorin sub aspectul comiterii infr. prev. de art. 6 din legea 241/2005 cu aplic. art. 41 c. pen. de la 1969. Lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de Statul Român prin ANAF. Menţine măsurile asiguratorii instituite în timpul urmăririi penale faţă de inculpaţii Mititelu Adrian Marin şi Joavină Gheorghe Sorin. Cheltuielile judiciare în cuantum de 10.700 rămân în sarcina statului. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare pentru părţi şi procuror”, se arată în sentinţa Judecătoriei Craiova. Procesul va continua pe latura civilă, iar procurorii pot ataca hotărârea la Curtea de Apel Craiova.

Însă cei doi, împreună cu alte şapte persoane, au mai fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT – Structura Centrală, într-un alt dosar, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, folosire cu rea credinţă a bunurilor societăţii, spălare a banilor, prejudiciul fiind estimat la peste 5 milioane de euro, după cum anunţau anchetatorii la sfârşitul lunii octombrie 2014.