Temperaturile ridicate din ultimele zile au crescut gradul de alertă şi în rândul autorităţilor sanitare. Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj verifică în această perioadă în ce măsură sunt respectate toate condiţiile impuse pe vreme de caniculă. În atenţia celor de la DSP au intrat atât cabinetele medicale şi spitalele, cât şi magazinele alimentare.
Întreaga ţară este, de ieri şi până duminică, sub avertizare „Cod galben” de caniculă. Din acest motiv, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au anunţat că sunt pregătiţi să ia o serie de măsuri pentru a evita apariţia unor incidente în perioada următoare. De asemenea, aceştia vor supraveghea ca toate unităţile sanitare să respecte planul de acţiune stabilit la nivel judeţean. Astfel, în cazul în care vremea se va menţine una deosebit de călduroasă, în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, spre exemplu, vor funcţiona doar autosanitarele prevăzute cu aer condiţionat. La rândul lor, spitalele trebuie să fie dotate corespunzător cu materiale sanitare şi medicamente necesare pentru a trata afecţiunile provocate de caniculă. Medicii de familie şi farmaciile sunt şi ele incluse în toată această strategie împotriva caniculei. S-au întocmit liste cu bolnavii cronic, iar unităţile farmaceutice, ca şi cabinetele de medicina familiei sunt pregătite să acorde apă rece celor care au nevoie.
Punctele de prim-ajutor au fost activate
Cele patru puncte de prim-ajutor temporare din Craiova – din clădirea Prefecturii, cea a Primărie în sediul Palace, în Piaţa Centrală la punctul sanitar şi la Asistenţă Socială, în cartierul Lăpuş – sunt deja funcţionale şi în caz de instituire a „Codului roşu” vor oferi şi asistenţă medicală.
Recomandări au fost trasate şi pentru angajatori. Aceştia sunt sfătuiţi să ia o serie de măsuri pentru ameliorarea condiţiilor de muncă. „Angajatorii ar trebui să impună, dacă este cazul, reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice. La fel de important este să se asigure ventilaţia la locul de muncă. Efortul dinamic ar trebui combinat cu cel static şi este necesar să existe o alternanţă a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite. În ceea ce priveşte punctele de prim-ajutor acestea trebuie să funcţioneze fie în spaţiu deschis, fie în încăperi dotate cu aer condiţionat, astfel încât să fie creat un ambient cât mai potrivit”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.
Serviciul de ambulanţă ar putea suplimenta numărul de echipaje
Şi oficialii din Ministerul Sănătăţii au transmis o serie de recomandări. Pe de-o parte instituţiilor aflate în subordine, pe de altă parte populaţiei. Ieri, aceştia au solicitat direcţiilor de sănătate publică şi serviciilor de ambulanţă din întreaga ţară să lucreze la capacitate maximă în această perioadă cu temperaturi extreme.
Întrucât numărul solicitărilor este în creştere, serviciile de ambulanţă au trecut la alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora. De asemenea, pentru prevenirea incidentelor în această perioadă de „Cod galben”, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. În aceste zile, doljenii sunt sfătuiţi să consume între 1,5 şi 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Nici fructele şi legumele proaspete – pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii – nu ar trebui să lipsească din alimentaţie deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. În schimb, sub nicio formă nu trebuie consumate băuturi alcoolice – inclusiv bere sau vin –, deoarece favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Nici băuturile cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr nu se găsesc pe lista produselor recomandate în această perioadă, dat fiind faptul că sunt diuretice.
Cei care ies totuşi din casă trebuie să folosească între orele amiezii o ţinută adecvată, adică pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale şi de culori deschise.