„Trebuie să ne asociem în cooperative”

0
646

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) Centrul Judeţean Dolj  a organizat ieri, la sediul Consiliului Judeţean Dolj, o întalnire cu potenţialii beneficiari ai Măsurilor de piaţă în sectorul legume-fructe şi vie-vin.  Conştientizând nevoia de deschidere şi de colaborare la nivel regional, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură  acordă o atenţie diseminării informaţiilor către potenţialii beneficiari privind Programul Naţional de Sprijin (PNS) 2014-2018. Au răspuns invitației primari și reperezentanți ai autorităților locale doljene și desigur fermieri. Au fost prezenți, pentru a oferi informații specializate, din partea MADR – Cristina Fabian, directorul general adjunct al APIA – Constantin Bârcă, directorul APIA Dolj – Sorin Răducan, directorul Direcţiei Agricole Dolj – Adrian Popa, reprezentanți ai OJFIR Dolj.  De asemenea au participat la întâlnire președintele CJ, Ion Prioteasa, prefectul județului, Dan Narcis Purcărescu, vicepreşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile şi subprefectul judeţului, Cristian Şovăilă.

Evenimentul a făcut parte din Campania de diseminare a informațiilor privind Programului Național de Sprijin (PNS) 2014-2018, și are ca scop prezentarea tuturor informațiilor necesare producătorilor din sectoarele legume-fructe și vie-vin pentru conștientizarea posibilităților de accesare a fondurilor europene. Seminarul a avut ca moderatori specialişti din cadrul Direcţiei Agricole Judeţene, ai Centrului judeţean APIA, ai MADR şi APIA Central care au prezentat informaţiile necesare producătorilor din sectoarele legume-fructe şi vie-vin pentru o conștientizare a tuturor posibilităţilor de accesare a fondurilor destinate acestor sectoare.

„Doar aşa putem să absorbim fondurile europene”

Reprezentanții APIA le-au prezentat atât producătorilor agricoli din județul Dolj, dar și primarilor prezenți la întâlnire, beneficiile asocierii producătorilor de legume și fructe în organizații de producători recunoscute, grupuri de producători, cooperative, pentru a putea accesa ajutoare financiare comunitare. Totodată, au fost prezentate măsurile de restructurare și reconversie, programe de investiții, asigurarea recoltei de struguri și programe de informare și promovare vinuri. În cadrul acestei întâlniri conducerea APIA a încercat să explice fermierilor prezenți cât este de importantă constituirea lor în diverse forme asociative, în vederea atragerii de fonduri europene, pentru valorificarea producțiilor agricole și pentru dezvoltarea fermelor pe care le dețin. „Această întâlnire face parte dintr-o campanie de diseminare şi ea a apărut ca o necesitate rezultată în urma întâlnirilor pe care le-am avut atât cu ministrul Daea, cât şi cu alţi reprtezentanţi ai Ministerului Agriculturii, unde am analizat vechea Politică Agricolă Comună şi bineînţeles, am văzut lucrurile care nu funcţionează şi am vrut să ne aducem aportul nostru ca ele să funcţioneze. La ce concluzie am ajuns este aceea că toţi bani care ne vin de la Bruxelles, ar trebui folosiţi în integralitate. Principalul mesaj pe care domnul ministru Petre Daea îl transmite prin vocea mea, este acela că dacă ne referim la sectorul de legume fructe, trebuie neapărat să ne asociem. Doar aşa putem să absorbim fondurile europene. Trebuie să ne asociem în cooperative. Aş vrea să vă spun că APIA este principa instituţie din cadrul Ministerului Agriculturii şi asta pentru că dacă ne uităm la absorbia pe care o face APIA, an de an o să-mi daţi dreptate”, a subliniat Constantin Bârcă, directorul general adjunct al APIA.

„Lucrurile s-au mişcat destul de încet”

Munca individuală are productivitate, dar nu se poate depăși un anumit nivel, oricât de multe eforturi s-ar depune. Este foarte greu să se valorifice producția în piețe sau supermarket-uri dar, dacă fermierii se asociază în asociații, în grupuri de producători, cooperative sau alte forme asociative, acest lucru ar fi mai facil. Prin constituirea în astfel de asociații, aceștia pot beneficia de fonduri europene, își pot valorifica munca sau se pot dezvolta. „În ceea ce priveşte organizarea fermierilor în judeţul Dolj, pe segmentul legume-fructe, lucrurile s-au mişcat destul de încet. Dar totuşi putem să vorbim la ora actuală de 11 cooperative înfiinţate în baza Legii 566, 8 sunt deja funcţionale şi trei sunt în curs de înfiinţare. Cooperativele ar putea fi interesate de faptul că atât ele, cât şi membri cooperatori sunt scutite de la plata anumitor impozite, în primii cinci ani de funcţionare. Dacă prin cooperative se desfăşoară doar o parte din comercializare, doar la această parte se aplică scutirea de la impozit. Aceasta încurajează desfacerea mărfii în integralitatea ei…E mult, e puţin, dar totuşi e ceva”, a precizat Cristina Fabian, reprezentant al Ministerului Agriculturii.

Locul II la nivel naţional

APIA Centrul Judeţean Dolj a reunit astfel reprezentanţi ai Direcţiei Agricole Judeţene, ai Centrului judeţean APIA, ai MADR şi APIA Central cât și producătorii agricoli de la nivelul judeţului Dolj în cadrul unui eveniment regional. „Aş dori să vă prezint câteva activităţi derulate de APIA Dolj, toate în sprijinul fermierului şi pentru dezvoltarea agriculturii în judeţ, o ramură economică foarte important. Anul 2018 a debutat cu campania de informare din luna februarie, care s-a derulat până în 16 mai 2018, campannie de informare a fermierilor ce s-a derulat sub sloganul „O agricultură performantă trece pe la Apia, depune cererea unică de plată şi în anul 2018”. Au fost numeroase întâlniri cu fermierii şi la nivelul UAT-urilor. Şi am reuşit în campnia de primiri cereri, care s-a desfăşurat în perioada 1 martie – 15 mai să obţinem un rezultzat foarte bun la nivel naţional, un număr de peste 37.000 de cereri, ne situăm pe locul II în ţară”, a subliniat Sorin Răducan, directorul executiv al APIA Dolj.

 

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj:

„Ne-a făcut o deosebită plăcere să fim gazdele unui eveniment deosebit, organizat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, un eveniment care s-a bucurat de prezența directorului general adjunct al APIA Constantin Bîrcă, a directorului executiv al Centrului Județean Dolj al APIA, Sorin Răducan, precum și a numeroși primari, reprezentanți ai administrației publice locale și întreprinzători. APIA este o instituție foarte importantă, care aduce anual, numai în Dolj, aproximativ 100 de milioane de euro, sumă pusă la dispoziția fermierilor. Județul nostru are un potențial agricol semnificativ, un potențial care nu este însă îndeajuns exploatat. Mă bucur că putem scoate în evidență aceste forme de asociere între fermieri, care, este adevărat, sunt apariții încă timide în Dolj, dar ne așteptăm ca în acest sector să vedem o dezvoltare mai accentuată în perioada următoare. Am dorit ca prin prezența noastră la această întâlnire să transmitem un semnal de susținere, de disponibilitate pentru colaborare și pentru sprijinirea inițiativelor în acest domeniu”