Cadastru gratuit pentru încă 14 localități ale Doljului

0
834

Peste 10.450 de cărți funciare au fost eliberate, gratuit, pentru proprietarii terenurilor agricole extravilane din 14 comune ale Doljului. Cu o singură excepție, primăriile au început toate demersuri în 2016, cadastrarea fiind asigurată prin Programul național de cadastru și carte funciară. Cu aceste comune, numărul localităților care au efectuat cadastru pentru terenurile din extravilan se ridică la 34.

Noile cărți funciare au fost înmânate, ieri, primarilor de către directorul OCPI Dolj, Mihai Cilibiu, care a ținut să felicite toate cele 14 administrații locale pentru faptul că au dus la îndeplinire toate procedurile cerute prin programul național. Între acestea, directorul OCPI Dolj a ținut să evidențieze efortuile depuse de Primăria Teasc, care, deși s-a înscris în programul de cadastrare abia în anul 2017 – față de restul celorlalte primării care au pornit demersurile din 2016 – a reușit să încheie procedurile de cadastrare gratuită a terenurilor extravilane în același timp.

Potrivit reprezentanților OCPI Dolj, cele 10.496 de imobile înregistrate gratuit în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară aparțin locuitorilor din comunele Afumați, Amărăștii de Sus, Călărași, Cioroiași, Desa, Galicea Mare, Gîngiova, Gighera, Giurgița, Izvoare, Rojiște, Seaca de Câmp, Seaca de Pădure și Teasc. Suprafața totală care a fost cadastrată în aceste 14 comune este de peste 5.200 de hectare, iar dintre comunele cu cel mai mult teren se remarcă Cioroiașul – cu 875 de hectare, Teasc – cu 608 hectare și Seaca de Câmp – 550 de hectare. Localitățile cu teren mai puțin sunt Seaca de Pădure – 91 hectare, Izvoare – 107 hectare, Afumați – 174 hectare (440 de cărți funciare realizate) și Rojiște – 195 hectare.

Patru comune vor fi cadastrate cu fonduri europene

În prezent, din totalul de 111 localități din județul Dolj, trei sunt cadastrate în proporție de sută la sută, iar în alte 106 se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul programului național. „Pentru acest an, 100 de unități administrativ – teritoriale din cele 101 eligibile au încheiat contractele de finanțare cu OCPI Dolj. În plus, s-au făcut toate demersurile pentru a începe lucrările finanțate din fonduri europene în patru unități administrativ- teritoriale din județul nostru. Acestea sunt incluse pe lista celor 31 de comune din mediul rural în care vor fi derulate lucrări de cadastru finanțate integral din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2020”, a precizat directorul OCPI Dolj, Mihai Cilibiu.

Cele patru comune care au fost incluse în prima etapă a POR, urmând să beneficieze de cadastrare gratuită pe fonduri europene sunt Leu – cu peste 11.000 de hectare, Maglavit – cu peste 9.800 de hectare, Moțăței – cu peste 12.800 de hectare și Poiana Mare – cu peste 16.400 de hectare.