„Dolju-n bucate de ritual”, o călătorie în gastronomia şi obiceiurile judeţului

0
64

În organizarea Centrului Judeţean de Cultură și Artă Dolj, Secția pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, la Casa Universitarilor a avut loc, azi, la prânz, evenimentul devenit tradiţional „Dolju-n bucate”, ediţia a 11-a, având tema „Gastrononomia de ritual“.

„Dolju-n bucate“ este un proiect ce urmărește promovarea satului doljean ca întreg, cu particularitățile istoria, tradițiiile, obiceiurile, mărturisite toate în jurul meselor cu bucate care completează susținut dimensiunea tradițională a acestui județ. Proiectul este o călătorie prin viaţa satului tradiţional doljean, ilustrată prin diversitate culinară şi poveştile protagoniştilor care refac tabloul reunirii familiei ţăranului autentic în jurul mesei, la care fiecare îşi spune bucuriile sau necazurile, își face planuri.

Reprezentată de subprefectul județului Dolj – Marian Popa, deputatul Ionel Stancu, președinta Asociaţiei Macedonenilor din România, Laura Elen Rogobete Cristescu, director executiv – Mariana Venera Popescu, membri și simpatizanți ai organizației, AMR a adus în fața publicului o mostră autentică din cultura gastronomică a macedonenilor din Macedonia de Nord, în ton cu tema ediției – „ritual”.

Au participat la eveniment localnici voluntari din localitățile: Bârca, Bechet, Bratovoești, Galicea Mare, Calafat, Cetate, Pielești, Poiana Mare, cadre didactice și studenți ai Universității din Craiova din cadrul Facultăților de Litere și de Horticultură, reprezentanți ai Stațiunii Didactice Banu Mărăcine, elevi și profesori de la Liceul de Industrie Alimentară din Craiova, Liceul Tehnologic „Ștefan Milcu“ și Școala Gimnazială „Constantin Gerota“ Calafat, Palatul Copiilor Craiova – Structura Calafat, Liceul Teoretic ,,Gheorghe Vasilichi“ din comuna Cetate, Liceul Teoretic „George Șt. Marincu“ Poiana Mare, beneficiari ai Centrului social de zi pentru persoane vârstnice ,,Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian“, reprezentanți ai Asociației Macedonenilor din România – filiala Craiova, Asociației Partida Romilor „Pro – Europa“ – filiala Dolj, Asociației Vlahilor din Bulgaria.

Bucatele savurate de participanţi: turta de ursitori la botez în Bechet cu zahăr, sare și miere, turta tradițională de nuntă la macedoneni, murături și țuică fiartă, de primire, ca la nuntă toamna, colaci și colivă de pomenire vor îmbogăți mesele lângă sarmale, iahnie de fasole, turte pe plită, ouă roșii, zacuscă, cozonac, chec, boace (turte în tigaie), plăcintă cu mere, plăcintă cu brânză, cornulețe cu osânză, platourile băciței (cu carne, cârnați și sloi de oaie, drob de miel, brânză), varză călită cu jumări, mâncare de dragavei, mâncare de urzici (cu usturoi), mămăligă, brânză, cozonac, biscuiți râmă, gogoși, turte la ceaun, ouă roșii, murături, țuică fiartă, platou tradițional, mititei la grătar, pâine-n țăst, brânză de capră, pui pe sticlă, fasole frecată, cozonac, varză la cuptor, țuică de prună, plăcintă cu varză, chiftele, turtițe etc.

Participanții au degustat vinuri de la Stațiunea didactică Banu Mărăcine, au răsfoit carte veche, carte nouă de gastronomie într-o expoziție a Bibliotecii Universității din Craiova, au admirat fotografii reprezentative pentru comunitatea de macedoneni și s-au delectat cu cântecele interpretate de soliștii Larisa Cârlugea, Emilia Glăvan și Alexandru Lilea și cu suitele de jocuri populare ale Ansamblului folcloric „Hora Desnățuiului“.

Și anul acesta au fost făcute donații pentru „Asociația Bucurie pentru Viață – Tabăra Bucuriei”, ale cărei programe vizează copiii din Oltenia cu afecțiuni oncologice și alte afecțiuni medicale grave. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, Universităţii din Craiova, Convenției Organizațiilor Studențești din Universitatea din Craiova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *