Fecesebiştii nu le-au rupt picioarele craiovenilor, doar le-au înnodat / Neprezentare

0
367

FCSB – Universitatea Craiova 3-0

Au marcat: Alibec 18, 42, Jakolis 43

Stadion: Arena Naţională, spectatori: 27.000

FCSB: Niţă 7 – Enache 7, Bălaşa 7, Moke 7, Momcilovic 7 – Boldrin 7, Pintilii 7 (68 Achim) 7 – Jakolis 8, Tănase 7, De Amorim 6 (52 O. Popescu) 6 – Alibec 9 (75 Gnohere) 6. Antrenor: Laurenţiu Reghecampf

Universitatea: Calancea 5 – Dimitrov 4, Kelic 4, Barthe 4 (12 Jazvic 4, 71 Burlacu 5), Briceag 5 – Mateiu 6, Screciu 5, Zlatinski 5 – Băluţă 5, Ivan 4, Bancu 5 (82 Gustavo). Antrenor: Gheorghe Mulţescu

Arbitri: Horaţiu Feşnic 7.

Deşi a aliniat echipa de bază, Universitatea a făcut figuraţie cu FCSB, în faţa căreia a pierdut al patra oară în acest sezon, singura consolare fiind că gazdele nu au sărbătorit titlul la finalul partidei de pe Arena Naţională

craiova 2După primul unsprezece şi evoluţia din primul sfert de oră, Craiova a dat impresia că vrea şi poate să obţină primul punct din acest sezon contra FCSB, tocmai când aceasta se pregătea să-i sufle titlul Viitorului, cu ajutor de la CFR sau de la TAS. Francezul Barthe a reapărut în echipă, dar a dispărut rapid, accidentat încă o dată, starea sa obişnuită de când a fost adus la Craiova. La fel de rapid a dispărut şi impresia că Universitatea îşi poate încurca rivala, care a marcat cu lejeritate 3 goluri până la pauză. Craiova nu părea un boxer răpus, ci un sac de box. Amorim a tras de lângă Dimitrov, Calancea a respins până la Alibec, nederanjat de Screciu la deschiderea scorului. Faza golului secund a fost desprinsă parcă dintr-un blat. Pintilii a luat mingea din picioarele lui Ivan şi a protejat-o de toţi apărătorii lui Mulţescu, destul pasivi de altfel, până când Alibec a venit să o trimită în poartă. Şi jaloanele erau mai greu de ocolit decât jucătorii Craiovei. Înainte de pauză, Jakolis s-a jucat puţin cu Briceag şi n-a mai lăsat niciun dram de suspans pentru repriza secundă. Ameninţaţi cu ruperea picioarelor de Reghecampf, alb-albaştrii nu au plecat decât cu orgoliile zdrobite de pe Arena Naţională, fiindcă picioarele doar le fuseseră înnodate de Alibec şi compania.

Meciul a semănat cu acel 5-0 încasat de alb-albaştri în toamna lui 2004 în Ghencea, când suporterii Craiovei au plecat de pe stadion când scorul a luat proporţii. Să-ţi vezi rivalii obţinând o victorie inutilă e plăcut, dar nu şi dacă eşti umilit încă din start. Galeria Craiovei a fost în protest, lipsind de la meci, de aceea în sectorul oaspeţilor au fost doar 500 de suporteri şi niciun banner. Fanii şi-au pierdut rapid speranţele că nu vor mai contabiliza încă un meci contra FCSB fără victorie, iar palmaresul din acest sezon a fost chiar indecent. Oltenii au fost singurii care în 4 meciuri n-au luat niciun punct echipei lui Becali, rămânând măcar cu impresia că i-au dat o lovitură indirectă, pierzând cu Viitorul în penultima etapă. Până la urmă, cea mai cruntă replică a fost dată dinamoviştilor, care practic au pierdut titlul în prelungirile meciului de la Severin, la golul lui Zlatinski. Resemnaţi rapid cu prestaţia penibilă a favoriţilor, fanii Craiovei s-au concentrat pe partida de la Ovidiu, urmărită livescore, iar până la final au sărbătorit golul marcat de Iancu şi au scandat ironic „Campionii, campionii” către fecesebiştii care au trăit cea mai tristă victorie. Cât despre Universitatea, mai are un meci de disputat, returul semifinalei Cupei României, dar pe care dacă o va aborda ca pe derby-ul cu FCSB, nu sunt şanse de a remonta acel 0-1 din tur, de la Severin.

Mulţescu: „A fost ultimul meci din campionat ca antrenor al Craiovei”

craiovaAşa cum dăduse de înţeles în alte câteva rânduri, Gigi Mulţescu a confirmat după partida cu FCSB că va pleca de la Universitatea Craiova la finalul acestui sezon. „În campionat este ultimul meci pe banca Universităţii Craiova. Mai avem Cupa. Pentru mine ar însemna mult să câştig Cupa. Este un sezon pe care trebuie să îl încununăm cu un trofeu. Se putea mai mult în acest sezon, dar nu intru acum în amănunte. Am pierdut mult din greşeli de arbitraj, am ratat foarte mult şi am greşit mult. În formula asta nu putem juca în Europa League. Deocamdată mai avem Cupa şi cu aceşti jucători trebuie să terminăm sezonul” a declarat Gigi Mulţescu.

Universitatea Craiova termină campionatul pe locul 5, ca şi acum 2 ani, când Sorin Cârţu şi Emil Săndoi erau antrenori, dar atunci echipa nu a primit drept de participare în cupele europene, în timp ce anul acesta va evolua în Europa League.

Viitorul, campioană în premieră

La 9 ani de la demararea proiectului de la Ovidiu, Gică Hagi a câştigat primul titlu de campion din istoria Viitorului şi al său ca antrenor, după ce anul trecut reuşise să ducă echipa în Europa League. Titlul este contestat de Gigi Becali, care invocă un paragraf din regulament care spune că în cazul în care două echipe se află la egalitate de puncte, departajarea se face după rezultatele directe din campionat. Becali apreciază că articolul se referă la tot campionatul, iar în acest caz s-ar lua în calcul toate cele 4 meciuri directe cu Viitoru, în urma cărora FCSB ar fi avantajată, în timp ce LPF pretinde că regula include doar play-off-ul, iar în această situaţie Viitorul este campioană, ea primind şi trofeul şi medaliile, după victoria cu CFR Cluj. Oricum, Gigi Becali a anunţat că va contesta la TAS decizia LPF, iar până la 1 iulie, când se vor omologa rezultatele, se va da şi un raspuns de la Lausanne. Viitorul este a cincea echipă care câştigă în premieră titlul din ultimul deceniu, după CFR Cluj, Unirea Urziceni, Oţelul Galaţi şi Astra Giurgiu, toate fiind din provincie. Când CFR a câştigat primul dintre cele 3 titluri, în 2008, se scurseseră 17 ani de când o formaţie din afara Bucureştiului nu mai cucerise campionatul, ultima fiind Universitatea Craiova, în 1991.

Viitorul şi FCSB vor reprezenta România în turul 3 preliminar al Champions League, echipa lui Hagi pe traseul campioanelor, iar cea a lui Gigi Becali pe ruta echipelor din campionatele puternice ale Europei. Dinamo şi Universitatea Craiova vor juca în turul 3 preliminar al Europa League, competiţie în care Astra Giurgiu va intra cu un tur mai devreme. Dacă va câştiga Cupa României, fosta campioană va face schimb cu Universitatea, care va debuta astfel în turul secund al Europa League, în jurul datei de 12 iulie.