„Muzeul Benzii Desenate din România” se mută la Craiova!

0
80

La Galeria „ARTA” din Craiova se va deschide mâine, 16 mai, ora 19.00, expoziţia „Muzeul Benzii Desenate din România”. Evenimentul este organizat de Muzeul de Artă – Palatul „Jean Mihail” în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Craiova, cu sprijinul total şi nemijlocit al lui Dodo Niţă, cunoscut colecţionar şi critic de benzi desenate. La vernisaj şi-au anunţat participarea autori din Bucureşti, Craiova, Piteşti, Caracal şi Sibiu.

Expoziţia – care va putea fi vizitată până pe data de 30 mai – se constituie într-o panoramă a celei de-a noua arte, acoperind 90 de ani din istoria sa (de la naşterea lui Haplea, în 1924, până la apariţia romanului grafic „Cei de dincolo: În trecătoare”, în 2014). Vor fi expuse planşe şi desene originale, serigrafii, afişe  şi albume ale celor mai reprezentativi 50 de autori de BD români sau de origine română.

Potrivit reprezentanților Muzeului de Artă din Craiova, pentru prima oară în România vor fi prezentate la un loc lucrări ale unor autori români publicaţi în străinătate: Sandu Florea şi Şerban Cristescu în SUA; Mircea Arapu, Augustin şi Dan Popescu, Cristian Păcurariu, Ileana Surducan, Marco Ilin în Franţa;  Mihai Timoşencu în Ucraina; Costel Curelaru în Italia.

Cu aceeaşi ocazie se vor lansa şi următoarele albume de benzi desenate: „Ioniţă Tunsu” de Puiu Manu şi Marius Lestaru, „Abu Hassan. Povestiri şi schiţe” de Şerban Andreescu, după I.L. Caragiale, „Cei de dincolo: În trecătoare”, de Alex Talambă şi George Drăgan. Le va fi alăturat numărul 20 al revistei „Comics”, editată de Octav Ungureanu.