Premierul Victor Ponta a oprit PNDI-ul

0
375

Nici nu fusese bine instalat Guvernul Ponta şi o parte a presei, împreună cu Elena Udrea, îl acuza că a preluat Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI). „De rău ce-a fost Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, USL l-a preluat repejor. Când au fost serioşi: înainte sau acum?”, comenta ironic Elena Udrea. Premierul Victor Ponta nu i-a răspuns Elenei Udrea, dar a anunţat sec, la emisiunea „După 20 de ani” de pe ProTV, că PNDI a fost oprit. Primarii PDL care s-au bucurat că vor atrage voturi în baza acestui proiect au rămas în aer şi cu banii din bugetul local cheltuiţi pentru proiectele depuse.     

Victor Ponta

Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii a fost o creaţie a Elenei Udrea, prin care dorea să mulţumească o parte importantă a clientelei politice portocalii. Proiectul presupunea reabilitarea drumurilor de interes local şi judeţean, construirea de creşe şi grădiniţe, introducerea de apă şi canalizare în mediul urban, printr-un sistem credit-furnizor, în care constructorii trebuiau să vină cu finanţare pentru realizarea lucrării, urmând să-şi recupereze banii în timp de la administraţia publică. Acest sistem scotea din start din calcule unele societăţi, iar licitaţiile erau ţinute la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea. Victor Ponta a declarat de multe ori că intenţia Guvernului Boc sau Ungureanu de a prioritiza proiectele publice trebuie susţinută de gesturi concrete, unul dintre ele fiind suspendarea imediata a PNDI. „Am aflat că faimosul PNDI continuă. 300 de milioane de euro se vor cheltui şi sub guvernul Ungureanu pentru firmele PDL. Nu e nici o diferenţă, sunt pe aceleaşi firme. […] Vă rog să comparaţi cei 300 de milioane de euro pentru afacerile de campanie: 250 de primari PDL, 50 PSD şi 35 PNL”, declara Victor Ponta în luna februarie a.c.

„Tăiem contracte din acelea dubioase”

O parte a presei şi Elena Udrea i-au sărit la gât lui Victor Ponta că va folosi electoral PNDI-ul. Victor Ponta nu a răspuns imediat la aceste acuzaţii, i-a lăsat timp noului ministru să evalueze situaţia şi duminică, 13 mai a.c., la emisiunea „După 20 de ani” de pe ProTV, vorbind despre economii, a anunţat că o parte se vor face prin restrângerea unor programe guvernamentale, iar fondurile astfel obţinute vor fi utilizate la cofinanţarea proiectelor europene. „Am început acum în fiecare minister şi autoritate să tăiem contracte din acelea dubioase. Am oprit total faimosul PNDI, l-am scos cu totul din finanţarea pe acest an şi pe viitor. Anul acesta era vorba de un miliard lei”, a spus Victor Ponta.

PNDI nu respecta bunele practici fiscale

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Comisiei Europene au declarat în mai multe rânduri că Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii nu respectă bunele practici fiscale, putând reprezenta un pericol pentru bugetul pe 2012, şi au recomandat autorităţilor, încă de la începutul anului 2012, să includă în acest program cât mai multe proiecte din fonduri UE. „PNDI, deşi ar putea executa proiecte excelente, nu respectă bunele practici fiscale şi ar trebui limitate astfel de investiţii. Acest lucru este crucial pentru a se preveni risipa de fonduri publice insuficiente”, a declarat şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, la ultima misiune de evaluare. El a arătat că o soluţie pentru creşterea absorbţiei fondurilor UE ar fi includerea cât mai multor proiecte care pot beneficia de finanţare europeană în cadrul PNDI. La rândul său, şeful misiunii CE, Istvan Szekely, a arătat că, deşi perspectiva bugetară pentru 2012 este bună, singurul pericol l-ar putea reprezenta PNDI.