România Nevăzută – cine-concert, filme, expoziţie şi Trompetre, la ICR Stockholm în Noaptea culturală a oraşului

0
591

Noaptea culturală a oraşului Stockholm, eveniment de anvergură desfăşurat anual în capitala suedeză, programat sâmbătă, 20 aprilie, este o ocazie deosebită de a prezenta publicului suedez manifestări culturale de elită. Anul acesta, ICR Stockholm propune la sediu (Skeppsbron 20, Gamla Stan), timp de şase ore, în intervalul orar 18.00 – 24.00, patru evenimente care au fost incluse în programul oficial al Nopţii culturale a oraşului Stockholm/ Kulturnatt.

Sub semnul aniversării a 35 de ani de la Revoluția Română din 1989, între orele 19.00 la 19.30, ICR Stockholm propune cine-concertul, cu muzică live „Revoluția Nevăzută”. În program sunt incluse, între orele 20.00 şi 21.00, patru proiecții de filme realizate de studenții de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”  (UNATC) din București.  Showul audio-vizual de jazz Trompetre, susţinut de trompetistul Petre Ionuţescu şi de video-designerul Cătălin Văduva,  va fi prezentat, în cadrul Nopţii culturale a oraşului Stockholm, în intervalul 21.30 – 22.15. De asemenea, publicul va putea viziona, sâmbătă, 20 aprilie, până la miezul nopţii, expoziţia Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile Soleil de l’Est (Franţa).

Noaptea Culturală a oraşului Stockholm este un eveniment-umbrelă, organizat pentru prima dată în 2010 de municipalitatea oraşului Stockholm. În 2024, Noaptea Culturală a oraşului Stockholm, organizată în colaborare cu Stockholms Kulturliv şi desfăşurată sub egida Stockholm – Capitala Scandinaviei, reuneşte un număr de aproximativ de 130 de instituţii culturale, cele mai importante din capitala Suediei, care prezintă publicului larg în jur 450 de evenimente culturale. Kulturnatt este organizat pentru a oferi locuitorilor şi turiştilor o noapte de evenimente culturale atractive, cu scopul de a trasa harta culturală a oraşului prin mobilizarea principalilor operatori culturali din Stockholm.

Program detaliat ICR Stockhom în cadrul Nopţii culturale a oraşului Stockholm

Sambătă, 20 aprilie 2034

Skeppsbron 20 (Gamla Stan)

Cine-concert / documentar cu muzică live „Revoluția Nevăzută”  

Orele: 19.00 -19.30

În 2024, se sărbătoresc 35 de ani de la Revoluția Română din 1989.  Filmul „Revoluția Nevăzută” este un documentar pus în scenă sub forma unui cine-concert, cu audio surround, de o intensitate aparte. Experiența audio live a cine-concertului este susținută de trompetistul Petre Ionuțescu și de video-designerul Cristian Văduva, doi artiști timișoreni care creează un dialog live interactiv. Publicul va avea, astfel, ocazia să vizioneze, într-un spectacol de imagine și sunet, un film documentar de aproximativ 30 de minute dedicat Revoluției din 1989 din România, cu secvențe și imagini în exclusivitate prezentate publicului suedez. În “Revoluția Nevăzută”, muzica se împletește cu un univers vizual despre Revoluția Română. Filmul cuprinde fragmente video surprinse pe cameră în decembrie 1989, care provin din arhivele personale ale lui Octavian Adi Văduva și Tiberiu Stoian. Imaginile prezentate la Stockholm, în cadrul Nopţii culturale a oraşului, au fost filmate în perioada 20-23 decembrie 1989, în timpul Revoluţiei Române de la Timişoara.

 Proiecții a patru filme realizate de studenții de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”  (UNATC) din București

 Orele: 20.00 -21.00

ICR Stockholm va difuza, cu sprijinul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografie (UNATC) din Bucureşti, patru scurtmetraje româneşti, realizate de către studenţii de la UNATC. Vor fi prezentate următoare titluri:  ”Vreau să sparg sera” – regia Teona Galgoțiu (21 minute), ”Dansez și eu la nunta părinților mei” – regia Andreea Chiper (23 minute), ”Degete de sticlă” – regia Alina Gheorghe (animaţie, 7 minute), „Antrenamentul de noapte” – regia Bogdan Alecsandru (16 minute). Selecţia filmelor prezentate la Stockholm, în cadrul Nopţii culturale a oraşului, a fost realizată de către UNATC.

  1. ”Vreau să sparg sera” – regia Teona Galgoțiu (21 minute)

scurtmetraj de ficțiune/ drama/ experimental

producție: 2022

Festivaluri:

Cinemaiubit International Student Film Festival (decembrie 2022)

Premiile Gopo – Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj (aprilie 2023)

Shanghai International Film Festival (iunie 2023)

Sarajevo International Film Festival (august 2023)

Cinemed Montpellier (octombrie 2023)

Thessaloniki International Film Festival (noiembrie 2023)

Poitiers Film Festival (decembrie 2023)

  1.  ”Dansez și eu la nunta părinților mei” – regia Andreea Chiper (23 min)

documentar/ experimental

anul producției: 2023

Festivaluri:

Bucharest International Experimental Film Festival (septembrie 2023)

Astra International Film Festival (octombrie 2023)

Premiul pentru cel mai bun documentar ”Doc School”

Les Films de Cannes a Bucarest (octombrie 2023)

”Cinemaiubit” International Student Film (decembrie 2023)

Premiul pentru cel mai bun documentar

”Rampa” Serbia (decembrie 2023)

  1. ”Degete de sticlă” – regia Alina Gheorghe (7 minute)

animație, 2022

Festivaluri:

Diploma Show (octombrie 2022)

Animest (octombrie 2022) – Mențiune specială

Cinemaiubit (decembrie 2022)

Gopo (aprilie 2023) – nominalizat pentru cel mai bun scurtmetraj de animație

Sarajevo International Film Festival (august 2023)

Animae Caribe International Animation & Digital Media (octombrie 2023)

Short Film Breaks (ianuarie 2024)

“That’s Animato!” International Animation Film Student Awards @ Sottodiciotto (decembrie 2023)

Ars Independent Festival (decembrie 2023)

BALKANIMA (octombrie 2023)

International Woman’s Day Film Festival (martie 2023)

Palm Springs Animation Festival (aprilie 2023)

Feminist Border Arts Film Festival (iunie 2023)

8th Chaniartoon 2023 (septembrie 2023)

Paris International Animation Film Festival (ianuarie 2023)

New York Animation Film Awards – seminfinalist (septembrie 2023)

Anima (feb-martie 2024)

  1. ”Antrenamentul de noapte” – regia Bogdan Alecsandru (16 minute)

scurtmetraj de ficțiune (teen, romance, horror, queer)

anul producției: 2023

Festivaluri:

Transilvania International Film Festival (iunie 2023)

Anonimul International Film Festival (august 2023)

Tbilisi Film Festival (octombrie 2023)

Les Films de Cannes a Bucarest (octombrie 2023)

FilmSchoolFest Munich (noiembrie 2023)

 Concert de trompetă, Trompetre, show de jazz, cu videoproiecții, cu Petre Ionuțescu (trompetă) și Cristian Văduva (video)

21.30-22.15

Concert de jazz, coordonat de multi-instrumentistul Petre Ionuțescu (trompetă), cu participarea lui Cristian Văduva (video-designer), care va îmbina atât elemente tradiționale, cât și tehnici moderne din universurile muzicii, artelor plastice și artelor vizuale

Salon de pictură românească contemporană din colecţiile Asociaţiei Soleil de l’Est (Franţa)

Orele:18.00-24.00
ICR Stockholm și Asociația Soleil de l’Est prezintă expoziţia Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile Soleil de l’Est şi în cadrul Nopţii culturale a oraşului Stockholm. Este cea mai mare expoziție de pictură românească pe care Asociaţia Soleil de l’Est o organizează în parteneriat cu ICR-ul, cuprinzând 100 de tablouri, semnate de 30 de pictori români contemporani. Printre tablourile spectaculoase expuse în galeria ICR Stockholm se află lucrări semnate de pictori cunoscuți din România – printre care Petre Achițenie, Gheorghe I. Anghel, Sorin Ilfoveanu, Suzana Fântânariu, Ștefan Pelmuș, Ion Sălișteanu – sau din Suedia – Ligia Podorean-Ekström și Constanțiu Mara. Lucrările au fost realizate în cadrul rezidențelor oferite în Franța pictorilor români de Asociația Soleil de l’Est.

Mai multe informaţii:

https://kulturnattstockholm.se/event/unseen-romania-cine-concert-jazz-and-contemporary-art/?lang=en