Prima probă a simulărilor judeţene ale Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului, în Dolj: absenteism mare la BAC

0
1821

Astăzi, 15 aprilie,  s-a desfăşurat prima probă a simulărilor judeţene, la Evaluarea Naţională (pentru elevii de cls. a VIII-a), respectiv Bacalaureat (cei din cls. a XII-a). Subiectele la Limba şi literatura română nu au fost foarte dificile, elevii spunând că au fost mai uşoare decât cele de la simularea naţională, care s-a desfăşurat în urmă cu câteva săptămâni. În Dolj, s-a înregistrat un absenteism destul de ridicat, mai ales la Bacalaureat, dar situaţia este remediabilă. Nu sunt, deocamdată, semnale de pericol, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ ) Dolj intensificând activităţile pentru remedierea situaţiei.

Conform datelor clare, prezentate de ISJ Dolj, situaţia se prezintă în felul următor, după susţinerea primei probe, cea de Limba şi literatura română: la Evaluarea N, aţională, înscrişi 4.902, absenţi  736; unul eliminat (Liceul Tehnologic de Transporturi Auto din Craiova); procent de prezenţă – 84,99% ; Bacalaureat – înscrişi 4.068; prezenţi – 2.844; un eliminat (Liceul “Charles Laugier” din Craiova). “Lucrurile au decurs bine, în afara celor două evenimente nefericite, prin eliminarea a doi elevi, nu au fost cazuri ieşite din comun. Nu facem rabat de la calitate, aceste simulări fiind foarte importante. Pentru elevi, ca şi pentru cadrele didactice, este o oportunitate, pentru a se pregăti. Pe 26 aprilie, vor fi afişate rezultatele. Am înţeles că subiectele ar fi fost mai accesibile, faţă de cele de la simulările naţionale, ar putea fi obţinute note mai bune, dar asata nu înseamnă că se va diminua procesul de învăţare”, a precizat prof.dr. Daniel Alexandru Ion, inspector general al învăţământului doljean.

Ce spun elevii

Subiectele au părut mai uşoare pentru elevi, faţă de cele de la simulările naţionale. Am stat de vorbă cu câţiva dintre ei. Sunt prieteni şi colegi de clasă şi au susţinut simularea Evaluării Naţionale, la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova,  se numesc Raul şi Laurenţiu, şi ne-au precizat : ” Au fost subiecte accesibile, mai uşoare faţă de cele naţionale. Parcă a fost mai greu la subiectul în care aveam de argumentat , pe text, de ce o pasăre, care trăieşte în libertate, are mai multe şanse decât una care este în captivitate. Credem că vom lua note mai bune decât cele obţinute la simulările naţionale”. Situaţia nu diferă foarte mult nici pentru cei de cls. a XII-a. Mario, elev la “Fraţii Buzeşti”, ne-a explicat : “A fost destul de uşor, nu credeam că va fi aşa de bine”. O colegă , Daria, a completat : “Cred că a fost O.K.. Dacă, la cele naţionale am obţinut nota 6,40, acum mă aştept la cel puţin un punct în plus”.

Părerea specialiştilor

Au vorbit copii, vorbesc specialiştii. Ar putea apărea situaţii în care elevii, după ce vor obţine note mai bune la simulările judeţene, să fie satisfăcuţi, să nu mai depună aceleaşi eforturi. Dar, din punctul de vedere al specialiştilor, situaţia nu stă chiar aşa. “Au fost subiecte accesibile, dorite şi de copii. La cls. a VIII-a a fost un nivel de dificultate mediu. Dacă vor obţine, acum, note mai mari, faţă de cele de la naţionale, asta nu înseamnă că elevii nu vor mai învăţa. Împreună cu părinţii,  cu cadrele didactice, sunt convinsă că vor avea rezultate extraordinară în vară, la examenele adevărate”, a precizat prof. Irina Căpăţână, prof. de Limba şi Literatura română la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova. La rândul său, Daniel Alexandru Ion a menţionat: “Nu, foarte sigur, copiii nu vor renunţa la învăţat. Se vor pregăti la fel de bine în continuare, fără să ţină seama de notele care, poate, după simulările judeţene, vor fi mai mari.”