Zece măsuri de sprijin economic pentru angajații și companiile afectate de criza Covid-19

0
2053

Premierul Ludovic Orban susține că România se bazează pe decontările de la nivelul Uniunii Europene pentru a susţine financiar o serie de măsuri luate pentru combaterea efectelor economice ale epidemiei de coronavirus. “De la nivelul UE, în momentul de faţă, avem câteva certitudini. O parte dintre sumele cheltuite pentru şomajul tehnic vor fi decontate de UE, în jur de 350 milioane euro. Avem certitudinea că vor fi decontate cheltuielile pe care le generăm ȋn contextul luptei contra epidemiei COVID-19. Nu vom rata niciun fel de resursă pe care o putem accesa de la nivel european în susţinerea acestor cheltuieli generate de epidemie şi ȋn susţinerea angajaţilor angrenaţi în lupta cu COVID-19. Am început să gândim relansarea economică de după trecerea pandemiei. Suntem realişti, ştim că există resurse limitate. România nu este în situaţia Germaniei, unde nu a existat deficit bugetar. Din punct de vedere financiar, noi am preluat guvernarea cu un deficit de 4,6%, iar după preluarea guvernării a existat o competiţie de creștere a cheltuielilor prin proiecte populiste iniţiate de către unele dintre partidele politice. Situaţia este una grea, dar asta nu ne împiedică să căutăm toate mijloacele posibile pentru a găsi soluţii de relansare economică. Deocamdată sunt afectate foarte multe companii, iar noi încercăm să le susţinem pe cele care îşi continuă activitatea. La ora actuală, cam 30% din economie este afectată”

Primul pachet al Guvernului Ludovic Orban cuprinde măsuri de sprijin economic pentru angajații și companiile afectate de criza Covid-19:

1. Șomaj tehnic de 75% din salariu, plafonat la 75% din salariu mediu brut pe economie pentru toți românii care și-au întrerupt activitatea ca urmare a efectelor epidemiei Covid-19, indiferent de forma de angajare: contracte individuale de muncă, PFA-uri, întreprinderi individuale, profesii liberale, contracte sportive sau cu drepturi de autor, alți profesioniști.

2. Amânarea ratelor bancare pentru persoane fizice și juridice la contractele de credit și leasing pentru o perioadă de până la 9 luni și garantarea dobânzilor datorate în această perioadă pentru creditele ipotecare ale românilor.

3. Schemele de garantare pentru IMM-uri pentru capital de lucru de până la 5 milioane lei și pentru credite de investiții de până la 10 milioane lei, cu dobândă și comisioane zero.

4. Bonificații pentru plata la timp a impozitelor pe profit de 5% pentru marii contribuabili și de 10% pentru IMM-uri și microîntreprinderi.

5. Plata cu prioritate a obligațiilor statului către companii în perioada martie-aprilie în sumă de aproximativ 9 miliarde lei pentru TVA, inclusiv rambursarea TVA cu control ulterior, și 2,7 miliarde lei pentru concedii medicale.

6. Suspendarea dobânzilor și a penalităților, precum și a popririlor și executărilor silite pentru neplata obligațiilor fiscale și bugetare pe perioada stării de urgență și 30 zile după încetarea stării de urgență.

7. Amânarea la plată a taxelor și impozitelor pe proprietate, terenuri și mijloace de transport până la 30 iunie.

8. Amânarea obligațiilor de plată pentru utilități și chirii pentru IMM-urile si profesiile liberale care și-au întrerupt activitatea total sau parțial ca urmare a măsurilor impuse de starea de urgență, prin obținerea certificatului de urgență online de la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

9. Susținerea cheltuielilor medicale și sanitare pentru combaterea epidemiei cu Coronavirus din fonduri europene cu cca. 1 miliard Euro.

10. Digitalizarea serviciilor publice prin instituirea obligației autorităților publice să primească și să accepte documente în format electronic