Invitaţi speciali la sărbătoarea Purimului de la Craiova

0
516

Comunitatea evreiască din Craiova celebrează, sâmbătă după-amiază, la Sinagoga din oraş, Purimul 5777, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul iudaic. Invitaţi speciali sunt cei de la trupa Bucharest Klezmer Band – având-o ca solistă principală pe Carmen Ioviţu, originară din Craiova – care vor interpreta muzică evreiască tradiţională. De asemenea, vor fi prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, dar şi ai altor culte religioase.

purimPurimul este una dintre cele mai importante sărbători evreieşti fiind celebrată în fiecare an în funcţie de calendarul ebraic la a 14-a zi lunii ebraice. Este considerat un carnaval ce anunţă venirea primăverii, atmosfera fiind una de veselie. Conform tradiţiei, se poartă măşti, se cântă şi se dansează. Prof. univ. dr. Corneliu Sabetay, preşedintele Comunităţii evreilor din Craiova, a explicat care sunt semnificaţiile acestei sărbători: „În marile oraşe şi în şcoli se organizează carnavaluri, unde copiii şi adulţii poartă măşti caraghioase, nu nişte măşti care să sperie. Cu această ocazie, ţinând cont că se celebrează şi venirea primăverii, pe masă se pun fructe – smochine şi citrice – şi prăjiturele speciale”.

La masa festivă se servesc cu această ocazie prăjiturele modelate din aluat în trei colţuri şi umplute cu jeleu, nuci, mac, miere şi nuci. Reţeta este una foarte veche şi are secretele ei, micile prăjiturele numite „humentaschen” făcând deliciul tuturor.

Povestea Esterei

purim 1Eroii din povestea Purimului sunt Ester (pe numele său ebraic Hadassah), o tânără evreică din Persia, care este soţia împăratului Ahaşveroş, şi Mordehai, vărul său mai în vârstă. Personajul negativ este unul din sfetnicii împăratului Ahaşveroş, Haman, care îi urăşte pe evrei. Acesta plănuieşte să-i distrugă pentru că Mordehai era evreu şi toată lumea ştia, refuzând să i se închine. Ahaşveroş, care stăpâneşte peste o sută douăzeci şi şapte de provincii (sau satrapii), din India până în Etiopia, era foarte mulţumit să asculte sfatul consilierului său, Haman. Intenţia lui Haman este aceea de a-l înlătura pe Mordehai (Mardoheu), din poziţia-cheie pe care o deţine la curte şi, ca parte a acestui complot, sugerează împăratului că este spre binele lui să scape de evrei. Aflând de complotul lui Haman, Mordehai o roagă pe Estera să-şi folosească poziţia influentă pentru a vorbi cu împăratul în numele evreilor. Conform obiceiului, nimeni nu se putea adresa împăratului decât dacă acesta îl chema la el. Pedeapsa pentru a se fi adresat împăratului fără a fi chemat era moartea. Ester se hotărăşte totuşi să se adreseze soţului său şi reuşeşte să îi salveze, astfel, pe evrei.

„Purimul este o sărbătoare specială, aşa cum specială este şi această primăvară, chiar dacă vremea este capricioasă. Petrecută în urmă cu 2.500 de ani, povestea legată de Purim o are în centrul său pe regina Ester şi pe împăratul Ahaşveroş. Este o poveste ca o piesă de teatru, cu eroi pozitivi şi negativi, în care avem ocazia din nou să sărbătorim personalitatea femeii. Este o poveste despre o minune, în care binele învinge răul”, a spus prof. univ. dr. Corneliu Sabetay.

Cel mai mare spital din Ierusalim aminteşte de regina Ester

purim (2)În onoarea reginei Ester, unul dintre cele mai mari spitale din Israel a primit numele Hadassah. Centrul medical din Ierusalim este cunoscut pentru intervenţiile chirurgicale în domeniul transplantului, dar şi ca o şcoală importantă în formarea medicilor. Chirurgul pediatru Corneliu Sabetay a ţinut să evidenţieze acest lucru, amintind totodată despre patrimoniul cultural deosebit pe care îl adăposteşte acest spital, aici regăsindu-se picturile realizate special pentru acest spital de mare pictor Marc Changall. „Acesta este micul meu dar pentru poporul evreu care a visat dintotdeauna la dragostea biblică, prietenie şi pace între toate popoarele. Acesta este cadoul meu pentru poporul care a trăit aici de mii de ani”, a semnat, în 1962, Marc Chagall.