Echilibru în play-off, pe teren şi pe hârtie

0
374

Ierarhia Top 6 este strânsă, ca şi diferenţa de valoare dintre titularii celor mai bune formaţii din Liga I

pozaDupă sezonul regulat şi prima rundă din play-off, Cuvântul Libertăţii vă oferă o ierarhizare pe posturi a titularilor formaţiilor din play-off. Cel mai bun goal-keeper este Lung, a treia variantă pentru postul de portar la naţională, după Tătăruşanu şi Pantilimon. Niţă este şi el a patra soluţie a lui Daum, un excelent portar la penalty-uri. Calancea a fost integralist la Universitatea în 2016, iar după ce Mingote a apărat două meciuri, moldoveanul a redevenit titular de drept. Râmniceanu a primit puţine goluri, dar a fost mai mult meritul defensivei lui Hagi. În sfârşit, Penedo şi Mincă n-au apărat constant, Brănescu având mai multe meciuri la Dinamo, iar Miriuţă i-a folosit şi pe Vâtcă şi Marc.

În dreapta, căpitanul lui Hagi, Benzar este titular la naţională, iar la club joacă şi mijlocaş, când Hodorogea este introdus fundaş dreapta. Tiago Lopes este un jucător agresiv, bun pe apărare. Dimitrov are aport ofensiv şi este titular de drept de când a venit în Bănie. Bălaşa joacă la FCSB mai mult pentru că este jucător „under”, iar recent, cu CFR, a fost utilizat ca stoper. Al. Stan joacă mai mult când Şumudică foloseşte sistemul cu 3 fundaşi, Belu fiind mai predispus pentru o aşezare cu 4 în defensivă. Romera a prins echipa în ultima vreme, după ce acolo au mai fost încercaţi Ceccarelli sau Hanca.

Pe postul de fundaş stânga avem concurenţa cea mai mare. Practic, toţi cei 6 jucători au o cotă foarte bună. Căpitanul CFR-ului, Camora, este lider de câţiva ani acolo, iar Junior Morais are practic aceeaşi cotă, el fiind din vară jucătorul FCSB. Diferenţa este foarte mică între ceilalţi fundaşi stânga, dacă nu sunt chiar de aceeaşi valoare.

Săpunaru este unul dintre cei mai buni jucători din Liga I, s-a impus ca lider la Astra, ca şi la Pandurii, este titular la naţională. Tamaş, indiferent de problemele extrasportive, are o cotă bună, fiind printre „rezervele” lui Daum. Larie are două sezoane excelente, ca şi Ţâru, revenit foarte bine după accidentare, el prinzând şi o selecţie la naţională, pentru jocul din Rusia. Nedelcearu este titular la naţionala de tineret şi la Dinamo. Popov ar fi ultimul pe listă, el fiind un jolly joker, jucând şi ca fundaş dreapta sau închizător.

Ca stoper stânga, Boli este de doi ani titular de doi ani la Viitorul, marcând şi câteva goluri. Deşi are doar câteva meciuri la Universitatea, Barthe a dovedit că experienţa la nivel înalt la Ludogoreţ şi în Elveţia este concludentă, fiind un fundaş redutabil, cu ştiinţa jocului. Horj s-a impus la CFR în faţa unor veterani, chiar dacă recent a jucat acolo Mureşan. Maric a profitat de plecarea lui Mevlija şi a devenit titular, până la accidentare, acum având concurenţi în Mihai Popescu şi Dielna. Moke a fost reprofilat stoper, din mijlocaş, dar este unul dintre punctele slabe la FCSB.

Ivan, Coman, Budescu şi Alibec, starurile Ligii I

Mijlocaşii la închidere abundă în Liga I, dar valoarea lor este discutabilă, de aceea rezistă încă veterani precum Lovin sau Rus. Este acelaşi echilibru ca în cazul fundaşilor stânga, dar în jos. În cazul celor aşa-zişi „box to box”, Nistor, Nascimento şi Pintilii ocupă podiumul, indioscutabil, ceilalţi detaşându-se în partea inferioară a ierarhiei.

Ca atacanţi de bandă, Andrei Ivan şi Florinel Coman sunt două talente indiscutabile ale fotbalului românesc, au deja o cotă foarte bună, primul la 20 de ani, al doilea la 19 ani. Teixeira sau Chiţu sunt doi jucători decisivi în acest sezon pentru echipele lor. Florin Tănase revenit după accidentare, şi Deac, reîntors din Kazahstan, par să se impună rapid şi să conteze în acest play-off. Hanca a făcut un sezon foarte bun, care i-a adus convocarea la naţioală, având cele mai multe assist-uri din Liga I. Omrani este şi el un jucător de valoare şi este folosit chiar vârf, când Bud nu este în formă. Jakolis s-a impus imediat pe postul părăsit de Adi Popa. Bumba, Bancu sau Ioniţă au mari oscilaţii de formă.

Decarii sunt tot mai puţini în Liga I, dar avem câţiva jucători cu fantezie care pot îndeplini acest rol. Inclusiv în play-out sunt fotbalişti precum Eric, Cernat sau Croitoru, care se află la apus de carieră, dar fac diferenţa şi au oferte de la cele mai bune echipe din campionat. De obicei, decarii sunt utilizaţi şi pe post de al doilea vârf în Liga I, sau în unele cazuri pot îndeplini rolul de „9 fals”. Budescu a revenit la naţională după ce a confirmat nu doar în Liga I, ci şi în cupele europene cu Astra. Băluţă ar fi o soluţie şi pentru naţională, deşi acolo este suveran Nicuşor Stanciu. Palic a devenit căpitan la Dinamo datorită evoluţiilor sale, în timp ce Boldrin este în scădere de formă, iar Neluţ Roşu încă nu s-a impus la Viitorul, după transferul de la Chiajna.

Cel mai bun atacant din Liga I este şi cel mai scump jucător transferat în ultimii ani de FCSB, Alibec costându-l pe Becali nu mai puţin de 2 milioane de euro. Cu siguranţă în Top 5 ar fi intrat şi Gnohere, rezervă la formaţia lui Reghe. Nemec joacă în naţionala Slovaciei şi prin evoluţia sa a făcut ca dinamoviştii să nu regrete plecarea lui Gnohere. Bud este în scădere de formă, dar rămâne în topul golgheterilor. Niculae este la final de carieră şi mai joacă doar din experienţă, dar golul lăsat de Alibec este imens. Craiova şi Viitorul sunt echipele care nu posedă un vârf de valoare, de multe ori preferând să folosească acolo un mijlocaş ofensiv, Ivan sau Măzărache în cazul Craiovei, Chiţu sau Iancu la Viitorul. La Hagi au făcut totuşi meciuri bune Nimely şi Morar.

Portari

  1. Lung – Astra
  2. Niţă – FCSB
  3. Calancea – Craiova
  4. Râmniceanu – Viitorul
  5. Penedo – Dinamo
  6. Mincă – CFR

Fundaşi dreapta

  1. Benzar – Viitorul
  2. Tiago Lopes – CFR
  3. Dimitrov – Craiova
  4. Bălaşa – FCSB
  5. Al. Stan – Astra
  6. Romera – Dinamo

Fundaşi stânga

  1. Camora – CFR
  2. Morais – Astra
  3. Ganea – Viitorul
  4. Briceag – Craiova
  5. Filip – Dinamo
  6. Momcilovic – FCSB

Stoper dreapta

  1. Săpunaru – Astra
  2. Tamaş – FCSB
  3. Larie – CFR
  4. Ţâru – Viitorul
  5. Nedelcearu – Dinamo
  6. Popov – Craiova

Stoper stânga

  1. Boli – Viitorul
  2. Barthe – Craiova
  3. Horj – CFR
  4. Geraldo – Astra
  5. Maric – Dinamo
  6. Moke – FCSB

Mijlocaş defensiv

  1. Zlatinski – Craiova
  2. Muniru – FCSB
  3. Busuladzic – Dinamo
  4. Nedelcu – Viitorul
  5. Lovin – Astra
  6. L. Rus – CFR

Mijlocaş box to box

  1. Nistor – Dinamo
  2. Pintilii – FCSB
  3. Nascimento – CFR
  4. Seto – Astra
  5. Mateiu – Craiova
  6. Purece – Viitorul

Atacant dreapta

  1. Ivan – Craiova
  2. Chiţu – Viitorul
  3. Hanca – Dinamo
  4. Omrani – CFR
  5. Jakolis – FCSB
  6. Ioniţă – Astra

Atacant stânga

  1. Fl. Coman – Viitorul
  2. Teixeira – Astra
  3. Deac – CFR
  4. Fl. Tănase – FCSB
  5. Bancu – Craiova
  6. Bumba – Dinamo

Coordonator

  1. Budescu – Astra
  2. Palic – Dinamo
  3. Băluţă – Craiova
  4. Păun – CFR
  5. Boldrin – FCSB
  6. N. Roşu – Chiajna

Vârf

  1. Alibec – FCSB
  2. Nemec – Dinamo
  3. Bud – CFR
  4. Niculae – Astra
  5. Morar – Viitorul
  6. Fajic – Craiova