Patru zile pentru un parteneriat româno-elveţian, pe materie de Drept

0
750

De câteva zile, Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova este gazdă importantă, în cadrul unui parteneriat european, a unui seminar de drept penal şi criminologie, prin colaborare cu o instituţie de învăţământ superior din Elveţia.

Sevastian Cercel

În perioada 12-16 martie, Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova, în colaborare cu Facultatea de Drept a Universităţii din Fribourg (Elveţia), organizează Seminarul comun de drept penal şi criminologie Craiova – Fribourg, ediţia a XI-a, cu tema „Concursul şi pluralitatea de infracţiuni”. Parteneriatul academic construit în timp de cele două facultăţi este remarcabil şi include, alături de Seminarul comun, organizarea de manifestări ştiinţifice comune, participarea cadrelor didactice din cele două facultăţi în programe de studii universitare de licenţă şi master, teze de doctorat în cotutelă, un program de mobilităţi, proiecte comune de cercetare ştiinţifică. Istoria are ca punct de plecare anul 2005, iar prof. univ. dr.  Sevastian Cercel, decanul Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova a fost iniţiatorul, fiind, atunci, prodecan al instituţiei de învăţământ superior. „Am început, la acel moment, parteneriatul cu Facultatea de Drept din Fribourg, iar prof. univ. dr. Nicolas Queloz este iniţiatorul şi coordonatorul parteneriatului nostru academic. Acesta este un prieten al Craiovei şi, între 2007-2009, a avut funcţia de decan al Facultăţii de Drept din Fribourg, iar, în prezent, este directorul Departamentului de Drept Penal”, a declarat prof. univ. dr. Sevastian Cercel.

Obiective clare în parteneriat

Seminarul comun are o tradiţie şi o continuitate care reflectă, pe de o parte, raporturi instituţionale excelente, iar, pe de altă parte, motivaţia întâlnirii anuale determinate de analiza comparată a reglementărilor penale din „dreptul român” şi din „dreptul elveţian”. Ediţia din acest an are obiective clare: să analizeze dificultăţile pe care le ridică, în practică, noile reglementări penale în materia sancţionării concursului de infracţiuni, iar, din perspectiva dreptului comparat, să propună soluţii de îmbunătăţire a legislaţiei. La sfârşitul săptămânii trecute, şapte oaspeţi elveţieni au sosit la Craiova şi vor avea, până pe 20 martie, întâlniri cu cei interesaţi, iar „colegii mei de facultate au înţeles, şi le mulţumesc, că relaţiile internaţionale sunt esenţiale pentru un învăţământ juridic de calitate”, a mai spus decanul Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova.

Un parteneriat româno-polonez a fost semnat

Pe lângă această colaborare, Departamentul de Relaţii Internaţionale al Facultăţii de Drept al Universităţii din Craiova a semnat, recent, primele acorduri de colaborare cu unităţi similare de învăţământ superior din Polonia. În foarte scurt timp, primii studenţi şi profesori polonezi vor ajunge la Craiova, iar un Seminar comun Craiova-Cracovia se va desfăşura în Aula Magna a Facultăţii  de Drept din Cetatea Băniei.