Craiova are un buget mai mic în acest an. După ce-au colectat banii din toate sursele şi i-au împărţit pe „căprării”, autorităţile au ajuns la concluzia că ar mai avea nevoie de ceva fonduri ca să se achite de toate obligaţiile. La un prim calcul, municipalitatea a menţionat că bugetul porneşte cu un minus de 454.000 de lei, aproximativ 100.000 de euro, bani care ar fi fost necesari la capitolul privind dezvoltarea oraşului.
Autorităţile locale îi invită pe craioveni să participe la dezbaterea publică, organizată, ca în fiecare an, pe tema bugetului public. Întâlnirea este programată să aibă loc joi, 21 martie, în Sala Mare de şedinţe a Primăriei Craiova, cu începere de la ora 11.00. Conform autorităţilor, în prima parte a programului se va prezenta din ce surse vin banii publici ai municipiului şi pentru ce vor fi cheltuiţi aceştia, urmând ca, în a doua parte, craiovenii care vor fi prezenţi în sală să vină cu propuneri de investiţii. Reprezentanţii municipalităţii craiovene au menţionat că participanţii nu vor avea nevoie de invitaţii, accesul în sală făcându-se în limita locurilor disponibile.
128 milioane de lei, bugetul acestui an
Potrivit datelor postate pe site-ul Primăriei Craiova, bugetul acestui an este de 575 de milioane de lei, echivalentul sumei de 128 de milioane de euro. Faţă de anul trecut, autorităţile au calculat un deficit de 454.000 de lei, bani de care ar fi nevoie la secţiunea de dezvoltare. Veniturile bugetului provin, printre altele, din taxele şi impozitele care sunt plătite de craioveni pe parcursul anului – se vor colecta în jur de 108 milioane de lei; din impozitul pe venit – 145 de milioane de lei, din sume defalcate din TVA – 167 de milioane de lei, din subvenţii – 218.000 de lei. În structura bugetară sunt cuprinse şi sumele care vin de la Uniunea Europeană – 97 de milioane de lei.
Învăţământul şi transporturile primesc mai mult
Autorităţile susţin că banii sunt puţini şi cheltuielile mari, motiv pentru care bugetul a fost dificil de întocmit. La sfârşitul săptămânii trecute, într-o conferinţă de presă, primarul Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că a fost nevoie să se discute îndelung pe marginea proiectului pentru a se repartiza bani pentru toate serviciile. Astfel, autorităţile publice primesc o sumă de 26,56 milioane de lei, pentru ordine publică şi siguranţă naţională – 9,5 milioane de lei, către învăţământ – 170 milioane de lei (dintre care pentru burse – 1,4 milioane de lei), la sănătate – 13,36 milioane de lei, cultură şi religie – 51,32 milioane de lei, asistenţă socială – 33,43 milioane de lei, locuinţe şi dezvoltare publică – 45,7 milioane de lei, protecţia mediului – 28 milioane de lei şi transport -170 milioane de lei.
Ce-şi cumpără Primăria Craiova
Edilii craioveni şi-au programat să facă, în acest an, investiţii de 30 de milioane de lei, o sumă mică raportată la alţi ani. Pe lista proprie de investiţii, Primăria Craiova nu şi-a pus prea multe lucruri. În acest an, municipalitatea şi-a propus să achiziţioneze un sistem pentru topirea zăpezii de pe acoperiş, sistem pe care l-a avut menţionat în buget şi primarul din mandatul trecut, dar la care s-a renunţat pe parcurs. Acest sistem costă 60.000 de lei şi va fi amplasat pe acoperişul sediului principal al Primăriei. De altfel, autorităţile au inclus şi Proiectul tehnic pentru consolidarea acestui imobil, costurile ridicându-se la suma de 100.000 de lei. Autorităţile mai cumpără tehnică de calcul, scannere, precum şi câteva terenuri. La toate acestea se adaugă contribuţia la patrimoniul Salubris Dolj.
Pentru ce se dau bani la şcoli
În ciuda discuţiile pe care le poartă cu directorii de şcoli pe tema chioşcurilor din incintă, Primăria Craiova se pregăteşte să aloce o sumă de 2,7 milioane de lei pentru unităţile de învăţământ. Autorităţile acordă bani celor mai importante colegii din Craiova, „Fraţii Buzeşti” şi „Carol I”, pentru consolidarea zidurilor de sprijin – 200.000 de lei şi, respectiv, 105 milioane de lei. În ceea ce priveşte ultimul dintre colegii, municipalitatea contribuie cu bani şi la amenajarea corpului central de clădiri – 100.000 de lei. Cei mai mulţi bani, 1 milion de lei, se duc către Şcoala „Lascăr Catargiu”, care va fi refăcută şi transformată într-o grădiniţă cu program prelungit.