Ce vor sindicaliştii doljeni de la noua Lege a Sănătăţii

0
356

Dezbaterile pe marginea noii Legi a Sănătăţii continuă, tot mai multe voci susţinând că în sistemul sanitar ar fi necesară o delimitare clară între privat şi public. În acest sens, reprezentanţii sindicatului Unimedical de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, cel mai mare la nivel de unitate sanitară din ţară, au prezentat săptămâna aceasta câteva din regulile de bază care, în opinia lor, ar trebui să guverneze sistemul sanitar în următoarea perioadă.

Ion Cotojman

Invitaţi să participe la consultări, sindicaliştii doljeni din Sănătate susţin că, în viitorul proiect legislativ, foarte importantă este o diferenţiere între sistemul privat al asigurărilor de sănătate şi cel naţional. Rezultatul ar fi o reducere considerabilă a consumului şi, implicit, a cheltuielilor în unităţile sanitare din ţară, pentru că pacientul va şti clar ce să aleagă în funcţie de sistemul de asigurări de sănătate pentru care a optat.

„Suntem de acord ca Legea Sănătăţii să îndeplinească o serie de condiţii europene şi naţionale. Dar, în primul rând, această lege trebuie să aibă prevederi prin care sistemul privat al asigurărilor de sănătate să fie complementar sistemului naţional de asigurări de sănătate din România. Vrem o diferenţiere clară între privat şi stat. Sistemul privat să vină în ajutorul sistemului naţional de asigurări de sănătate. În acelaşi timp, şi medicii ar trebui să aleagă ori privat, ori stat. Mai ales că, în ultimii ani, foarte multe cadre medicale au ales să meargă în sistemul privat”, a declarat Ion Cotojman, preşedinte al sindicatului Unimedical de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Încercările de reformă din ultimii ani, blamate de cadrele medicale

Cadrele medicale se declară în continuare profund nemulţumite de ceea ce s-a întâmplat în ultimii zece ani în sistemul sanitar din România. Desfiinţarea mai multor spitale, diminuarea numărului de paturi ori menţinerea unui deficit de angajaţi în spitale, totul sub pretextul unei reforme a sistemului sanitar, au generat discuţii aprinse şi nu au adus nici un beneficiu pentru pacienţi. Din contră, acum spitalele, atâtea câte mai funcţionează, se confruntă cu lipsa de personal.

Situaţia este valabilă şi în cazul celei mai mari unităţi sanitare din Oltenia, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, unde mai multe secţii sunt deficitare la capitolul personal sanitar, atât în ceea ce priveşte medicii, cât şi asistenţii medicali.

„O analiză a ceea s-a întâmplat în sistemul de sănătate din România în ultimii zece ani arată că, de fapt, nu s-a realizat mai nimic. În afară de reducerea numărului de paturi, desfiinţarea de spitale şi de diminuările de personal în sistem – toate cu efecte dezastruoase – reforma propriu-zisă nu s-a făcut. Considerăm că prin această nouă Lege a Sănătăţii trebuie făcut un pas important în reformarea sistemului sanitar din România. Sunt probleme cu deficitul de personal. Şi noi am cerut Ministerului Sănătăţii deblocarea mai multor posturi pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova”, a mai spus liderul de sindicat.

Invitaţi la dezbateri

De altfel, săptămâna trecută sindicaliştii din sistemul sanitar s-au întâlnit cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, discuţiile purtându-se pe marginea proiectului de lege care va reglementa organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar. După ce proiectul propus iniţial a fost retras cu scandal la începutul acestui an, reprezentanţii Ministerul Sănătăţii au elaborat un calendar de întâlniri cu partenerii de dialog din sistem de la care sunt aşteptate propuneri concrete cu privire la modul de organizare a asigurărilor de sănătate, cel de funcţionare a unităţilor sanitare, dar şi de asigurare a calităţii serviciilor medicale.

În timpul discuţiilor, reprezentanţii sindicatelor şi-au arătat disponibilitatea de a participa la elaborarea noi legislaţii din domeniul sanitar. Aceştia au arătat că sunt interesaţi ca legea să garanteze şi drepturile angajaţilor din sistem. În ceea ce priveşte autorităţile, în urma dezbaterilor pe proiectul de lege a Sănătăţii, acestea au concluzionat că spitalele trebuie reorganizate, este necesară o eficientizare a activităţii din ambulator şi în medicina primară trebuie evaluată calitatea.