La Colegiul Naţional “Elena Cuza” din Craiova, adevărate lecţii de Ziua Naţională a Lecturii

0
2074

Pe 15 februarie, s-a sărbătorit, pentru prima dată în România, Ziua Naţională a Lecturii, Ministerul Educaţiei fiind promotorul programului, unul care îşi doreşte să îi facă pe copii să citească. În ziua respectivă, toţi elevii din învăţământul preuniversitar au citit, la ora 11:00 şi la ora 14: 00, în prezenţa cadrelor didactice, timp de un sfert de oră, din opere literare. Am fost la Colegiul Naţional “Elena Cuza” din Craiova şi am asistat la o astfel de lecţie. Unitatea de învăţământ preuniversitar din Craiova, Colegiu Centenar, nu şi-a desminţit renumele de a forma copii în domeniul filologic, şi nu numai.

Colegiul Naţional “Elena Cuza” din Craiova îşi păstrează renumele – acela de formare a elevilor, mai ales în ceea ce priveşte pregătirea în domeniul filologic. Nu intrăm în mai multe amănunte, fiind cunoscută istoria acestui Colegiu Centenar. Pe 15 februarie, de Ziua Naţională a Lecturii, instituţia de învăţământ preuniversitar nu şi-a dezminţit numele şi a organizat mai multe acţiuni în acest sens. “Avem o tradiţie şi o excelenţă în acest sens, iar Ziua Naţională a Lecturii am ţinut să o organizăm foarte bine. La toate ciclurile de învăţământ – primar, gimnazial şi liceal –  au fost activităţi în acest sens. Avem Clubul de lectură “Spirite noi”, iar prin Clubul de voluntari “Simbio” , elevii mai mari îi învaţă pe cei mai mici să se îndrepte spre lectură. Avem de asemenea, în această zi, un concurs de lectură – “ŞTII să îmi spui?”, organizat de Societatea Culturală a Colegiului nostru -“INSIDERS”, coordonată de prof. Mianda Popescu şi Daciana Dumitru. De asemenea, la Clubul de teatru al colegiului s-au pus în scenă mai multe piese, jucate de elevii noştri , iar în Bibliotecă copiii din clasele a II-a şi a IV-a au ciitit din diverse opere literare. Este un program foarte bun, într-o societate în care copiii trebuie să fie învăţaţi să aibă un punct de vedere. Este un moment oportun, cînd suntem aproape sufocaţi de tehnologie, iar această zi este binevenită. Lectura este o hrană zilnică pentru oricine, cu atât mai mult pentru copii “, a precizat prof. Adina Mihaela Ursu (foto), director – adjunct al Colegiului Naţional “Elena Cuza”, profesor de Limba română.

Lecţie de lectură

Ceea ce spune Adina Mihaela Ursu este transpus în realitate. Astfel, am asistat, atât la concursul de lectură, cât şi la o lecţie de citire a unor texte . O învăţătoare dedicată profesiei, Monica Velea, a stat cu copiii de clasa a IV-a, în Bibliotecă, urmărind felul în care elevii lecturează, cu voce tare, în faţa colegilor. “Este o plăcere să îi vezi pe aceşti copii cum citesc. Cu toţii ne dedicăm creşterii lor şi să-i facem să iubească lectura. Nu este nimic mai frumos. Avem copii talentaţi, care iubesc şi sportul. Pentru mine şi sunt convinsă că şi pentru colegi, nimic ne este mai frumos decât să-i îndrumăm pe cei mici să iubească frumosul şi, cu precădere, lectura”, a precizat Monica Velea. La Colegiul Naţional “Elena Cuza” a fost o lecţie de ceea ce însemană îndrumarea copiilor spre cultură…