Sindicaliştii din Sănătate cer discuţii pe tema politicii de preţ a medicamentelor

0
386

Federaţia Sindicală Hipocrat şi Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical au făcut un apel către Ministerul Sănătăţii, în contextul discuţiilor pe tema politicii de preţ a medicamentelor. Cele două organizaţii solicită ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să decidă cu celeritate care sunt cele mai potrivite măsuri pentru ca pacienţii să nu aibă de suferit.

SAMSUNG
SAMSUNG

Sindicaliştii din Sănătate au precizat că se aşteaptă ca o astfel de decizie, de reducere a preţului medicamentelor, să fie luată abia după ce vor exista discuţii aprofundate cu toate părţile implicate – pacienţi, prin asociaţii de pacienţi, medici, prin formaţiunile profesionale reprezentative şi producători, distribuitori.

„Fără un impact analizat riguros, riscăm să punem în pericol sănătatea oamenilor, ceea ce nu cred că îşi doreşte cineva. Înainte de a stabili un preţ mai mic, trebuie să vedem dacă vom mai avea ce să cumpărăm cu banii respectivi. Există voci care atrag atenţia cu privire la riscul dispariţiei medicamentelor de pe piaţă şi o accentuare a fenomenului de export paralel. Cât sunt ele de justificate şi cum pot fi prevenite astfel de situaţii, acestea sunt răspunsurile pe care le aşteptăm de la Ministerul Sănătăţii”, consideră Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat din România.

Există pericolul dispariţiei unor medicamente de pe piaţă

cotojmanDe mai mulţi ani România se confruntă cu o criză în ceea ce priveşte accesul populaţiei la medicamente şi vaccinuri. Cauzele sunt multiple, iar politica preţurilor medicamentelor este una dintre ele. «Deşi ca lozincă sună foarte bine, politica „medicamente ieftine pentru români” şi-a dovedit în decursul anilor falimentul, ea fiind în aplicare de cel puţin doi ani, iar efectele directe şi imediate nefiind altele decât dezvoltarea exportului paralel şi înrăutăţirea crizei medicamentelor. Considerăm că măsuri cum ar fi negocierea reală a preţului, cuplată cu acte normative clare care să limiteze exportul paralel ar fi singurele care pot ameliora această criză», susţine Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical.

Conform Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 75 din februarie 2009, producătorii de medicamente sunt obligaţi să actualizeze anual preţul produselor vândute în România, în funcţie de preţurile din alte 12 state ale Uniunii Europene la care se raportează România (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Slovacia, Lituania, Polonia, Germania, Italia). După o decizie similară luată în 2015, o recalculare ar putea plasa România sub minimul menţionat, fapt care, în lipsa unor politici coerente, ar putea atrage după sine dispariţia unor medicamente, fie prin retragerea lor, fie prin export paralel.

Lipsesc vaccinurile împotriva hepatitei B

Vaccinul împotriva hepatitei B ar putea lipsi din România până în ianuarie 2018. Cei peste 150 de mii de bebeluşi, câţi se nasc anual şi ar trebui imunizaţi chiar din maternitate, riscă să rămână, în aceste condiţii, nevaccinaţi. Asta, în condiţiile în care se estimează că sunt peste 800 de mii de români infectaţi. Ministerul Sănătăţii speră să găsească doze în alte ţări, deşi lipsa vaccinurilor este o problema globală.

Ministerul Sănătăţii a început demersurile pentru a identifica posibile stocuri în alte state UE. În luna decembrie a fost aprobată o schemă de vaccinare alternativă pentru asigurarea protecţiei copiilor născuţi din mame cu hepatită B. Medicul de familie va administra vaccin hexavalent acestor mame de la vârsta de 6 săptămâni a copilului.

În acest moment sunt în derulare procedurile de achiziţie pentru mai multe tipuri: vaccinul hexavalent, unde contractul este în faza de finalizare, vaccinul tetravalent este în procedură de achiziţie, iar în ceea ce priveşte vaccinul de hepatită B s-a luat legătura cu toţi producătorii şi există promisiuni de la două firme, una dintre acestea având 70.000 de doze pe care le poate pune la dispoziţie în luna martie.

De asemenea, se fac demersuri pentru a aduce în procedură de urgenţă la Unifarm citostaticele care lipsesc din spitale pentru tratamentul pacienţilor cu afecţiuni oncologice.