Noi reguli pentru doctorate în Hotărârea de Guvern lansată în dezbatere publică

0
396

Acordarea şi retragerea titlurilor de doctor vor fi în atribuţia universităţilor, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor va fi instanţă de apel, iar ministrul nu va putea “ocoli” retragerea unui titlu, conform Hotărârii de Guvern privind doctoratele, care a intrat, duminică, în dezbatere.

Adrian Curaj

Hotărârea de Guvern, care schimbă regulille şcolilor doctorale, prevede că acordarea şi retragerea titlurilor de doctor vor fi în atribuţiile instituţiei organizatoare, adică a universităţilor, iar Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare va fi instanţă de apel. De asemenea, ministrul a anunţat că toate şcolile doctorale vor trece în perioada imediat următoare printr-un proces de evaluare internaţională. „De acum înainte, acordarea şi retragerea vor fi în atribuţia instituţiei organizatoare de studii universitare de doctorat. Mecanismul propus este natural: cine organizează studiile doctorale îşi asumă responsabilitatea privind calitatea şi integritatea şi ia decizia de acordare a titlului. Nu eram acum, aici, dacă acest lucru era clar!”, a declarat ministrul Adrian Curaj.

Totodată, miniştrii Educaţiei nu vor putea „ocoli” retragerea unui titlu de doctor odată ce rectorul universităţii în cauză a semnat decizia, care a fost avizată şi de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). „Clarificările actuale sunt foarte directe, soluţia pe care o propunem este una aplicabilă la absolut toate situaţiile. Universitatea va analiza, rectorul va semna, va înainta la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, iar acesta va aviza conform. Ministrul va emite, nu va putea să ocolească pentru că eu vreau ca ceea ce am propus să treacă dincolo de mandatul meu”, a declarat ministrul Educaţiei.

Potrivit Hotărârii de Guvern, în momentul finalizării tezei de doctorat, rezumatul acesteia este publicat pe site-ul universităţii sau, după caz, al Academiei Române şi poate fi consultat public după emiterea dispoziţiei de numire a comisiei de susţinere. Teza în format tipărit poate fi consultată la biblioteca universităţii sau, după caz, a Academiei Române cu cel puţin 20 de zile înainte de data fixată pentru susţinerea publică.