Nume reprezentative ale lumii culturale din România, dar şi din Republica Moldova, Ucraina şi Serbia, îşi vor da întâlnire, din nou, la Craiova, cu prilejul Zilelor „Marin Sorescu”. Evenimentul, ajuns la cea de-a XIII-a ediţie, se va desfăşura în perioada 25-27 februarie şi este organizat de municipalitatea craioveană, cu aportul mai multor instituţii de cultură. „Scenariul”, pare-se, va fi acelaşi din anii trecuţi: şedinţa solemnă a Consiliului Local Municipal, cadru în care vor fi conferite Premiile „Marin Sorescu”, recitaluri actoriceşti, expoziţii şi lansări de cărţi şi, probabil, o vizită la Casa Memorială a scriitorului de la Bulzeşti. Pata de culoare a manifestării rămâne spectacolul lui Tudor Gheorghe, acompaniat de un taraf autentic, „Ce-am avut şi ce-am pierdut” – «un omagiu adus civilizaţiei rurale, pe care a surprins-o absolut genial Marin Sorescu în volumul „La lilieci”», spune maestrul. De altfel, Tudor Gheorghe – pentru care Marin Sorescu mărturisea că are „o lacrimă de dragoste, admiraţie şi mândrie că poate exista acest fenomen” – este şi „favorit” la premiile care vor fi decernate cu prilejul acestor festivităţi de un juriu prezidat de academicianul Eugen Simion.
Academicieni din Basarabia şi Bucovina, scriitori şi critici literari din România şi Serbia
An de an, în preajma datei naşterii lui Marin Sorescu, 29 februarie, Craiova este gazdă pentru personalităţi ale lumii academice româneşti, scriitori, critici literari, poeţi şi figuri de seamă ale lumii artistice naţionale şi internaţionale, actori care aduc publicului larg proza, teatrul şi versul sorescian. Între invitaţii de peste hotare la această a XIII-a ediţie a Zilelor „Marin Sorescu” se numără academicienii Mihai Cimpoi şi Nicolae Dabija (Republica Moldova), Vasile Tărâţeanu (Ucraina), prof. dr. Victor Crăciun – preşedintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, şi Miodrag Radovici – preşedintele Uniunii Scriitorilor din Serbia. Din ţară vor veni academicienii Eugen Simion şi Nicolae Breban, prof. univ. dr. Nicolae Georgescu – critic şi istoric literar şi redutabil eminescolog, conf. univ. dr. Paul Cernat (Universitatea din Bucureşti), criticul şi istoricul literar Horia Bădescu ş.a.
67.000 de lei pentru organizarea evenimentului
O sumă de 67.000 de lei este investită, de această dată, în organizarea şi desfăşurarea evenimentului, proiectul de hotărâre fiind aprobat, ieri, cu unanimitate de voturi, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Municipal Craiova. Cei mai mulţi bani (40.000 de lei) sunt prevăzuţi pentru „transport, cazare, mese de protocol şi recepţii pentru invitaţii din ţară şi din străinătate”. Alţi 15.000 de lei vor însoţi Premiile „Marin Sorescu”, iar 12.000 de lei vor susţine „organizarea unor spectacole de teatru”.
Extraordinar recital actoricesc, cu Ilie Gheorghe, Claudiu Bleonţ şi Dorel Vişan
„Nu sunt foarte multe noutăţi”, a recunoscut primarul Lia Olguţa Vasilescu, referindu-se la programul manifestărilor. În spiritul tradiţiei, acesta va debuta luni, 25 februarie, cu şedinţa solemnă a Consiliului Local Municipal Craiova, prilej pentru alocuţiunile invitaţilor şi pentru acordarea Premiilor „Marin Sorescu”. Seara, Tudor Gheorghe va prezenta pe scena Teatrului Naţional, în premieră naţională, spectacolul „Ce-am avut şi ce-am pierdut”, bazat pe operele poetului şi dramaturgului Marin Sorescu, transpuse în interpretarea sa inedită.
Tot la Naţionalul craiovean va avea loc marţi, 26 februarie, de la ora 18.30, un extraordinar recital actoricesc, susţinut de Ilie Gheorghe, Claudiu Bleonţ, Emil Boroghină, Cerasela Iosifescu, Valeriu Dogaru, Ion Colan, Ştefan Mirea şi George Costea şi, în calitate de invitat special, Dorel Vişan. Potrivit managerului instituţiei, Mircea Cornişteanu – căruia îi va reveni, cu acest prilej, rolul de moderator –, aceştia vor interpreta fragmente din opera poetică şi dramatică, dar şi proză soresciană.
Încă un „Jurnal inedit” al scriitorului! Vizita la Bulzeşti, incertă
Şi Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” va marca împlinirea a 77 de ani de la naşterea scriitorului, printr-o expoziţie de carte soresciană, dar şi prin lansarea mai multor volume, între care două coordonate de fratele poetului, George Sorescu: „Jurnal inedit. VI” şi „Folclor literar românesc”. Implicat în desfăşurarea programului de manifestări este şi Liceul de Artă, care, asemenea Teatrului Naţional, poartă numele scriitorului. Şcoala va organiza miercuri, 27 februarie, de la ora 18.00, un spectacol artistic susţinut de elevi, căruia îi va alătura recitaluri ale orchestrei, corului şi micilor artişti ai şcolii, precum şi expoziţia „Irizări soresciene peste timp”, cu lucrări ale copiilor de la Secţia de arte vizuale.
Organizatorii Zilelor „Marin Sorescu” nu ştiu deocamdată dacă anul acesta va mai fi organizată o vizită la Casa Memorială a scriitorului, aflată în comuna doljeană Bulzeşti. La ediţiile precedente ale evenimentului, acest loc care păstrează o mulţime de amintiri legate de viaţa şi personalitatea „olteanului universal” a devenit unul de adevărat pelerinaj.
„Ce-am avut şi ce-am pierdut” – din lumea satului românesc, genial surprins de Marin Sorescu
Spectacol cu casa închisă pe 25 februarie! Bilete puse în vânzare pentru o nouă reprezentaţie, pe 18 martie!
«După Macedonski, Mircea Micu, Grigore Vieru, Caragiale, iată e şi rândul lui Sorescu… Spectacolul este un omagiu adus civilizaţiei rurale, care, din păcate, a dispărut din societatea română. Această civilizaţie rurală a surprins-o absolut genial Marin Sorescu în volumul domniei sale „La lilieci”», declara, de curând, Tudor Gheorghe, pentru „Jurnalul Naţional”, referindu-se la cel mai recent spectacol al său, „Ce-am avut şi ce-am pierdut”. Premiera acestuia va avea loc la Craiova, după care maestrul va porni într-un amplu turneu naţional, care va cuprinde aproape 40 de oraşe, urmând a se încheia pe 25 aprilie, la Alexandria. Concertul va fi susţinut şi la Sala Palatului din Bucureşti, pe 1 aprilie.
«Ne vom aduce aminte de obiceiurile frumoase, de strigăturile de peste deal, de filosofia ţăranului, tot ce era într-un sat. Ce s-a întâmplat cu industrializarea şi colectivizarea, când ţăranul român e lipsit de pământ, totul voi surprinde în spectacol. Marin Sorescu a surprins genial felul în care vede ţăranul această colectivizare… Prima parte a spectacolului va fi ilustrată cu cântece străvechi, din perioada brâncovenească. Şi, încet-încet, ne vom apropria de folclorul contemporan: „Frunzuliţă ca secara / o vezi cum cântă ţara”, „Eu am ie cu chenare / ţara-i cu sonde şi furnale”… Mă rog, ce se cânta atunci în toate zonele ţării. Toate râurile care erau luate ca martor la transformarea socialistă… E tristeţea ţăranului care se desparte de ce era mai frumos, pe de o parte, şi, pe de alta – lăudăroşenia cântecului contrafăcut, care slujeşte ca instrument de propagandă, şi nu e liniştea interioară, nu e bucuria ţăranului», mai spune Tudor Gheorghe. «„Ce-am avut şi ce-am pierdut” va fi, din nou, o lecţie de istorie!» pentru generaţia tânără, a adăugat acesta.
Spectacol-eveniment dedicat poetului şi dramaturgului Marin Sorescu va fi prezentat luni, 25 februarie, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Naţional din Craiova, în acompaniamentul unui taraf autentic, format din Virgil Iordache (vioară), Floricel Gheorghe (ţambal), Liviu Preda (violă) şi Ionel Feraru (contrabas). Reprezentaţia va avea loc cu casa închisă, însă… veste bună pentru cei care n-au mai „prins” un loc în sala TNC: spectacolul va fi reluat pe data de 18 martie, ora 19.00! Biletele s-au pus deja în vânzare, la Agenţia teatrului, la preţul de 75 de lei.