Chiar în ziua în care, oficial, judeţul a ieşit de sub codul galben de ninsori abundente, mai multe localităţi şi drumuri din Dolj au fost lovite de viscol. A fost nevoie ca mai multe sectoare de drum să fie închise pentru ca utilajele să poată degaja zăpada de pe şosele cât mai eficient. Unul dintre cele mai afectate tronsoane a fost drumul Galiciuica – Băileşti, unde zăpada spulberată a atins pe alocuri şi doi metri înălţime. Drumarii au acţionat însă prompt şi, în câteva ore, au deblocat zona afectată. Viscolul a fost atât de puternic încât mai multe familii nu şi-au putut conduce morţii pe ultimul drum către cimitir, amânând înmormântările. De altfel, conform Centrului Meteorologic Regional Oltenia, în judeţul Dolj s-au înregistrat cele mai mari cantităţi de zăpadă din ţară, media stratului fiind de 90 cm.
Ambulanţele au intervenit cu dificultate
Viscolul a pus, ieri, mari probleme şi medicilor de la Ambulanţă, care au reuşit cu greu să ajungă la solicitările din judeţ. Din cauza zăpezii spulberate pe şosele de vântul puternic, au fost destul de multe autospecialele sanitare care s-au întors din drum sau au rămas blocate. Un astfel de caz a fost în satul Cornu, unde o femeie avea nevoie urgentă de asistenţă medicală. Un vecin a sunat la 112, însă ambulanţa plecată de la Pleniţa nu a reuşit să ajungă la caz din cauza viscolului. O situaţie asemănătoare a fost şi la Întorsura. Durerile lombare foarte puternice au determinat o pacientă să solicite ajutorul medicilor de la Ambulanţă, însă echipajul s-a întors din drum, iar femeia a fost îndrumată către medicul de familie din localitate. Din fericire, în niciun moment nu s-a pus problema ca această afecţiune să-i pună în pericol viaţa. O altă ambulanţă a avut, ieri, dificultăţi, la Amărăşti. În aceste condiţii, reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Dolj au solicitat încă o dată ajutor din partea autorităţilor locale şi judeţene, dar şi din partea populaţiei, astfel încât, acolo unde era posibil, pacientul să fie transportat la drumul judeţean sau naţional cel mai apropiat, cu tractorul, pentru a nu risca înzăpezirea ambulanţei.
Chiar dacă numărul de solicitări la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Dolj nu a fost cu mult mai mare decât de obicei, în zilele cu cod portocaliu de zăpadă, medicii au reuşit să ajungă mult mai greu la pacienţii care le-au cerut ajutorul. Aşa se face că, din cauza condiţiilor de iarnă, un caz care de obicei era rezolvat în 40 de minute a necesitat acum nu mai puţin de o oră. Prioritatea au avut femeile însărcinate, dar şi cazurile medicale grave.
Nu şi-au putut îngropa morţii din cauza vremii
În comunele doljene afectate de viscol, localnicii nu au mai putut nici măcar să-şi îngroape morţii. La Întorsura, rudele a doi bătrâni, care trebuiau înmormântaţi ieri, nu au reuşit să ajungă la cimitirul aflat la un kilometru de localitate, pentru că drumul era pur şi simplu blocat de zăpadă. Din cauza viscolului puternic, eforturile depuse de autorităţile locale de a deszăpezi drumul s-au dovedit a fi zadarnice, motiv pentru care înmormântarea a fost amânată cu o zi. În cele din urmă, primarul comunei Întorsura a apelat la Prefectura şi Consiliul Judeţean Dolj pentru a trimite utilaje de deszăpezire în zonă. „Nu am reuşit să ajungem la cimitir cu utilajele noastre. Au fost mai multe tractoare care au rămas pe câmp şi nu le-am mai putut scoate de acolo. Chiar dacă am încercat şi alte rute ocolitoare, nu am reuşit. În cele din urmă, familiile celor doi bătrâni au hotărât să amâne înmormântarea cu o zi. Nu am putut să-i ducem pe ultimul drum din cauza viscolului: zăpada era de un metru şi jumătate. Aseară (n.r. – luni seara) am deszăpezit, dar la ora 4 dimineaţa a început viscolul”, a declarat Constantin Camen, primarul comunei Întorsura.
Peste 8 tone de alimente, donate de craioveni
Craiovenii s-au dovedit a fi foarte receptivi la apelul umanitar lansat la sfârşitul săptămânii trecute şi au venit în număr mare să doneze alimente pentru sinistraţi la cortul amenajat de militarii din Garnizoana Craiova pe esplanada Teatrului „Marin Sorescu”. După doar trei zile, s-au strâns nu mai puţin de 8,5 tone de alimente neperisabile constând în ulei, apă, conserve, făină, mălai şi pâine care, cât de curând, vor lua drumul celor două judeţe afectate de căderile abundente de zăpadă. „În cel mai scurt timp vom şti exact unde vor fi trimise alimentele. Cel mai probabil le vom transporta cu camioanele, vom vedea, în funcţie de condiţiile meteorologice”, a declarat lt. col. Oliver Anghel, purtătorul de cuvânt al Brigăzii II Infanterie “Rovine”.
„Din datele pe care le am de la Centrul Meteorologic Oltenia, suntem judeţul cu cea mai mare cantitate de zăpadă căzută la nivel naţional. Spre exemplu, pe drumul Galiciuca – Băileşti, unde a fost foarte puţin viscol, zăpada măsoară 1,8 m, iar acolo unde nu a fost viscolită media la nivelul judeţului este de 90 cm, aşadar este o cantitate de zăpadă foarte, foarte mare. În momentul de faţă nu avem localităţi izolate, însă, într-adevăr, avem sate unde se lucrează pentru că se circulă pe un singur sens de drum sau foarte dificil. Greul va începe abia după topirea zăpezii, deja ne gândim cu groază că vor fi inundaţii”, a declarat, ieri, prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.
Până ieri, la ora 15.30, în Dolj, din 46 de drumuri judeţene, erau blocate 11 sectoare astfel:
– DJ 552 A Boureni – Covei – Catane
– DJ 552 Gemeni – Cetate
– DJ 552 D Vârtop – Giubega
– DJ 552 B Râpa Roşie – Verbiţa
– DJ 561 G Băileşti – Galicea Mare – Izvoare
– DJ 561 A Unirea – Pleniţa
– DJ 561 E Băileşti – Seaca de Câmp
– DJ 561 D Vârtop – Izvoare – Giubega
– DJ 561 B Segarcea – Drănic – Padea
– DJ 553 Poiana Mare – Maglavit şi Calafat – Ciupercenii Vechi
ANA-MARIA GEBĂILĂ şi RADU ILICEANU