Grupări de criminalitate informatică, destructurate în 2019

0
616

Conform unui bilanţ al Inspectoratului General al Poliţiei Române, în primele 11 luni ale anului 2019, peste 500 de persoane bănuite de săvârşirea a mai mult de 1.400 de infracţiuni de criminalitate informatică au fost trimise în judecată, în urma acţiunilor organizate de poliţişti şi procurori. Unul dintre dosare a inclus şi judeţul Dolj, în vara anului trecut.

În perioada ianuarie – noiembrie 2019, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au desfăşurat 265 de acţiuni operative, pentru destructurarea grupurilor infracţionale specilaizate în criminalitatea informatică. În urma acţiunilor derulate de poliţiştii specializaţi, împreună cu procurorii DIICOT, au fost emise 196 de rechizitorii şi au fost încheiate 127 de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, prin care au fost trimise în judecată 514 persoane fizice şi două pesroane juridice, bănuite de săvârşirea a 1.465 de infracţiuni. Din totalul persoanelor inculpate, 105 au fost reţinute sau arestate. În tot acest timp, au fost destructurate 29 de grupuri organizate, specializate în criminalitate informatică, formate din 162 de persoane care au fost trimise în judecată.

Una dintre grupări, cu ramificaţii în Dolj

Unul dintre cazurile deosebite a avut legătură cu judeţul Dolj, în vara anului trecut. Pe 25 iulie, poliţişti specializaţi, din cadrul IGPR şi IPJ Dolj, sub coordonarea DIICOT – Structura Centrală, au efectuat 14 percheziţii domiciliare, în Craiova, satul Salcia (comuna Argetoaia, jud Dolj) şi Bucureşti. A fost vizată o grupare infracţională organizată, formată din cetăţeni români şi mexicani, care ar fi acţionat, din 2012, în România, Mexic, SUA şi în alte state. Aceştia erau suspectaţi de comiterea unor fraude prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice (clonare de carduri), trafic de migranţi pe ruta România – Mexic – SUA, şi infracţiuni de şantaj şi spălare a banilor. Gruparea a fost coordonată din Mexic, de către un bărbat care deţine acolo, prin intermediul altor persoane, mai multe societăţi comerciale, unele specializate în achiziţionarea şi montarea de bancomate în ţara respectivă, asigurând şi mentenanţa acestora. Membrii echipei au montat sisteme „skimming” pe aparatele de retragere a banilor, iar alţi membri au s-au deplasat în alte state (SUA, India, Paraguay, Indonezia, etc.) de unde au sustras, prin metoda amintită, bani din bancomate. Fondurile astfel obţinute au fost introduse în circuitul financiar legal, prin achiziţionarea de terenuri, autoturisme de lux, construirea de clădiri sau drept capital al unor societăţi comerciale de tip „paravan” în Mexic şi România. Mai mult, la grupare au aderat şi alte persoane române, care aveau ca rol protejarea, prin violenţă şi şantaj, a demersurilor infracţionale, de acţiunile altor grupări de criminalitate organizată. La data de 25 iulie 2019, cinci persoane implicate au fost conduse la DIICOT – Structura Centrală, în cauză colaborându-se şi cu FBI, iar la acţiune au participat şi echipe ale serviciilor speciale de intervenţie.