2019, pe repede înapoi: Retrospectiva anului la “Colibri” – 160 de reprezentaţii cu 22.645 de spectatori

0
575

În 2019, echipa Teatrului „Colibri” din Craiova a susţinut 130 de reprezentaţii la sediu şi 30 în deplasare. A realizat trei premiere: Puiul de om din Cartea Junglei, Chiriţa în Iaşi şi Cenuşăreasa. A organizat, de asemenea, trei serii de ateliere, cu 434 de participanţi şi cu 73.780 de lei, a organizat a VI-a ediţie a Săptămânii Teatrului. În premieră, a  fost organizată Noaptea Muzeelor la Teatrul Colibri, iar de mai multe ori pe an, cu diferite ocazii, s-a organizat Ziua Porţilor Deschise în Fabrica de poveşti electroColibri.

Teatrul Colibri a fost gazdă şi partener pentru o serie de activităţi, cum ar fi:  Expoziţie #InstaCraiova- ediţia a IV-a şi Imagine Europe Workshop: Primii paşi în videografie, organizate de Asociaţia Aprilie Hub şi Expoziţia Deutsche Seele, organizată de Asociaţia Gutenberg Craiova, în parteneriat cu D.J.S.T Dolj şi Teatrul Colibri. Totodată, şi-a deschis porţile pentru spectacole şi evenimente organizate de Ansamblul Folcloric “Maria Tănase”, Liceul “Voltaire”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, D.J.S.T Dolj. S-a organizat şi Porţi Deschise la Colibri pentru liceenii din Oltenia, prezenţi la Şcoala de vară ROSE a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Craiova. A avut loc şi o prezentare de spectacol, în parteneriat cu Asociaţia Culturală pentru Educaţie prin Artă şi, nu în ultimul rând, o Expoziţie de pictură, colaje şi pasteluri „Simfonia culorilor”, realizată de Lia Maria Gaşpar.

Deficit de personal la Teatrul Colibri

„Sunt lucruri care ne-au ieşit, sunt lucruri care nu ne-au ieşit, care ne-au întrecut aşteptările, sunt lucruri de care am fost dezamăgiţi, sunt proiecte pe care le-am realizat peste parametrii propusi, sunt proiecte pe care, din păcate, nu am putut să le realizăm aşa cum ne-am fi dorit”,  a precizat Adriana Teodorescu, directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri”.

Cu susţinerea financiară a Primăriei din Craiova şi a Consiliului Local Municipal, dar şi cu sprijinul a doar 28 de oameni angajaţi, Teatrul „Colibri” a organizat spectacolul Puppets Occupy Street-REvolution Edition 2019. La acest eveniment, s-au alăturat peste 200 de artişti păpuşari şi oameni de cultură din 22 de ţări, care au reuşit să strângă 55.000 de spectatori în decursul a 8 zile, potrivit reprezentanţilor teatrului. ”Chiar dacă schema de personal nu permite teatrului să funcţioneze la capacitatea lui maximă, colegii noştri încearcă să suplinească lipsa de personal”, a adăugat Adriana Teodorescu.

În acest sens, ei reuşesc să participe la evenimente precum Zilele Olteniei, Zilele Craiovei, Târgul de Crăciun şi altele, organizate de Primăria Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj sau de ONG-uri, dar şi să se implice voluntar în comunitate: prezentare spectacol în cadrul Campaniei UNITER „Artiştii pentru artişti”; Centrul Misionar-Educativ al Parohiei Oota-Craiova şi Asociaţia Bucurie pentru viaţă-proiecte sociale; Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Sf.Vasile”.

Din culisele anului 2020

Taxa pentru participarea la atelierele Colibri rămâne aceeaşi, doar preţul biletelor, în 2020, a mai crescut. „Noi, din 2014, nu am crescut preţul la spectacole, drept pentru care este cazul să mărim puţin preţul biletelor nu numai pentru a realiza venituri proprii mai mari, ci şi pentru a stabili cumva echilibrul între ceea ce înseamnă actul de creaţie, respectul pentru actul de creaţie şi valoarea acestor bilete”, a subliniat Adriana Teodorescu.

Teatrul „Colibri” continuă şi în 2020 să organizeze mai multe expoziţii, dar şi ateliere la care toţi craiovenii interesaţi se pot înscrie până la data de 17 ianuarie. De asemenea, se intenţionează a fi puse pe lista producţiilor proprii şi producţii ca: “Băieţelul din stele” (titlu provizoriu) de Alins Nelega, regia: Gabi Cadariu; “Scufiţa Roşie” (titlu propus de actorii Geo Dinescu şi Marin Fagu), dar şi “Fabule” (titlu provizoriu): scenariu şi regia Alexandru Dabija, cu Marcel Iureş.

ANA-MARIA PETOLESCU