Bilanţ antidrog: 34 de doljeni sunt dependenţi de stupefiante

0
419

Ieri, la Prefectura Dolj reprezentanţii Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Craiova au prezentat bilanţul pe anul trecut, dar şi obiectivele pentru 2013. Aceştia au anunţat deja că o prioritate, în acest an, o reprezintă atragerea în circuitul terapeutic a unui număr mai mare de persoane cu probleme legate de consumul de droguri.

Anul trecut, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Craiova a reuşit să menţină relaţii de colaborare cu medici de familie, departamentele de urgenţă din cadrul spitalelor municipale şi judeţene, dar şi cu psihologi tocmai pentru a-i convinge pe doljenii dependenţi de droguri să accepte să intre în programele de terapie integrată. În 2012, la nivelul CRPECA Craiova au fost înscrişi în circuitul terapeutic 34 de beneficiari, aflaţi în management de caz, şi s-au acordat 550 de  şedinţe de informare şi consiliere individuală şi 20 de şedinţe de consiliere de grup.

„În baza Strategiei Naţionale Antidrog pentru perioada 2005-2012, în vederea realizării unei preveniri eficiente a consumului de tutun, alcool şi droguri în rândul elevilor, studenţilor, în mediul familial, dar şi în comunitate, personalul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Craiova a derulat proiecte şi programe naţionale şi locale, în parteneriat cu alte instituţii ale statului cu atribuţii în domeniul prevenirii şi combaterii traficului şi consumului ilicit de droguri din judeţele componente, dar şi cu organisme neguvernamentale care au ca obiect de activitate lupta antidrog”, a declarat inspectorul de poliţie Monica Iliescu, şef al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog.

Etnobotanicele rămân o problemă 

Unul dintre cele mai importante proiecte desfăşurate anul trecut a fost legat de consumul de etnobotanice. Campania naţională de prevenire a consumului de droguri „Prea rebel să fii condus”, cu accent pe substanţele noi cu proprietăţi psihoactive s-a desfăşuat în Dolj, Olt, Mehedinţi şi Gorj în colaborare cu Instituţiile Prefectului din cele patru judeţe, Primăriile Municipale şi Inspectoratul Şcolar din fiecare judeţ. De altfel, tot legat de problematica consumului de etnobotanice a vorbit şi senatorul Mario Ovidiu Oprea, prezent la bilanţul de ieri. „În 2010 fenomenul consumului de etnobotanice părea de necontrolat. Fiecare soluţie implica o altă problemă. Odată cu promulgarea Legii nr. 194/2011, în momentul în care există o reclamaţie se poate opri distribuirea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, indiferent dacă acestea sunt comercializate pe site-uri, forumuri sau într-o altă formă”, a precizat parlamentarul doljean.

Prioritate în 2013: atragerea celor dependenţi în programe de terapie

În ceea ce priveşte priorităţile pentru anul 2013, reprezentanţii CRPECA au anunţat că urmăresc realizarea obiectivelor propuse în Planul Naţional de Acţiune 2013-2020 şi elaborarea strategiilor şi planurilor locale de acţiune. În continuare, se doreşte  dezvoltarea parteneriatelor cu instituţii publice şi identificarea ONG-urilor eligibile pentru atragerea fondurilor nerambursabile. O altă prioritate o reprezintă orientarea activităţilor de prevenire către programe selective, destinate grupurilor vulnerabile – abandon şcolar, exmatriculare – şi către programe indicate pentru persoane cu risc crescut la consumul de droguri.

Nu în ultimul rând, poate cel mai important obiectiv, rămâne atragerea în circuitul terapeutic a persoanelor cu probleme legate de consumul de droguri printr-o colaborare eficientă cu unităţile din domeniul sanitar şi cele private, care desfăşoară activităţi de asistenţă medicală, psihologică şi socială. „Este important că, astăzi, la bilanţ, participă şi reprezentanţi ai altor instituţii publice. Toate acestea arată că problematica drogurilor e abordată coerent şi într-un mod pragmatic”, a afirmat chestorul de poliţie Sorin Oprea, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog.

 

Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Craiova are în structură Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea 17 specialişti în domeniile: prevenirea criminalităţii, psihologie, medical, asistenţă socială şi educaţie-învăţământ şi funcţionează în sediul Instituţiei Prefectului judeţului Dolj, din str. Amaradia nr. 93-95.