La Craiova, nu se măresc taxele şi impozitele

0
538

Primăria Craiova a stabilit să nu mărească taxele şi impozite pentru 2013. Impozitele pe clădiri, terenuri şi autoturisme vor rămâne aceleaşi cu cele pe care craiovenii le-au plătit în acest an, singurele modificări intervenind la taxele care se percep pentru închirierea domeniului public şi privat în scopuri comerciale. 

Proiectul de  hotărâre privind noile taxe şi impozite pe care le vor plăti craiovenii în anul viitor a fost elaborat de Primăria Craiova şi urmează, aşa cum s-a făcut şi în alţi ani, să fie supus mai întâi unei dezbateri publice şi, apoi, votului consilierilor municipali. Autorităţile vor sta faţă în faţă cu craiovenii, care sunt plătitorii acestor taxe, şi le vor explica acestora ce politică fiscală s-au gâdit să adopte pentru 2013, şi anume câţi bani şi-au propus că colecteze de la locuitorii din Bănie. Autorităţile aşteaptă de la cetăţeni propuneri pe care, dacă socotelile le vor permite, se vor regăsi în proiect. După ce vor fi stabilite taxele şi impozitele, care reprezintă o parte consistentă din banii oraşului, municipalitatea craioveană va trece la întocmirea bugetului municipiului, stabilind de această dată pe ce vor fi cheltuiţi aceşti bani.

Un apartament cu două camere va fi taxată cu 110 lei

Autorităţile se pregătesc să le dea o veste bună locuitorilor din Bănie. Conform proiectului de hotărâre, taxele şi impozitele pentru 2013 nu se modifică, fiind păstrate la nivelul celor care s-au plătit anul trecut. Impozitul pe clădiri se calculează în funcţie de zona în care se situat imobilul şi de vechimea acestuia. Astfel, pentru o garsonieră situată în zona A, cu o vechime mai mică de 30 de ani şi cu o suprafaţă utilă de 30 de metri pătraţi, impozitul va fi de 73 lei. Un apartament cu două camere, cu o suprafaţă utilă de 45 metri pătraţi, impozitul pe care îl vor datora craiovenii va fi 110 lei. O apartament compus din trei camere, cu o suprafaţă utilă de 70 de metri pătraţi va fi impozitat cu suma de 171 de lei. În proiect, se menţionează că impozitul pe clădiri trebuie să fie plătit  anual în două rate egale, până la 31 martie şi 30 septembrie.

Impozitul pe teren, în funcţie de zona de situaţie

Impozitul pe teren nu se majorează nici el. Pentru 2013, ca şi în anul trecut, se au în vedere zonele municipiului în care se află situate suprafaţa pe care o deţin craiovenii. Autorităţile menţin aceeaşi hartă cu cele patru zone ale Craiovei. Cele mai mari taxe le vor plăti cei care deţin în proprietate un teren situat în zona zero a municipiului, iar cele mai mici impozite le vor suporta craiovenii din zona trei. Astfel, pentru un teren care se află în intravilanul oraşului, în zona A, impozitul va fi de 7.778 de lei pe hectar, în zona B – 5.880 de lei pe hectar, în zona C – 4.024 de lei pe hectar şi în zona D – 1.921 de lei pe hectar. Dacă au altă destinaţie decât cea de locuit, cum ar fi păşuni, livezi sau vii, terenurile vor fi impozitate la o cotă mai mica, pornind de la 14 lei pe hectar şi ajungând la 51 de lei pe hectar dacă proprietarul deţine o livadă în zona A a municipiului, o situaţie care, de-i drept, se întâlneşte mai puţin. Impozitul pe autoturisme, ca şi toate celalalte taxe percepute de Primăria Craiova, rămân şi ele aceleaşi ca în 2012, inclusive cele care trebuie plătite pentru eliberarea de acte.

Primăria Craiova instituie taxa pentru spargerea străzii

Faţă de anul trecut, autorităţile propun totuşi introducerea unor taxe speciale. În raport se menţionează că Direcţia Servicii Publice – Serviciul Administrare şi Întreţinere Drumuri din cadrul Primăriei Craiova a solicitat introducerea taxei pentru obţinerea autorizaţiei de spargere stradală care să fie de 1% din valoarea autorizată pentru realizarea lucrărilor tehnico-edilitare care se execută pe domeniul public şi privat al municipiului. În cazul în care se solicită o prelungire a acestei autorizaţii de spargere stradală, solicitantul ar urma să fie taxat cu 100 de lei. În plus, autorităţile mai propun să fie anulate creanţele fiscale de până la 10 lei, inclusiv, care se vor afla în sold până la data de 31 decembrie şi care vor proveni din impozite, taxe, contribuţii şi alte sume prevăzute de de Legea 571/2003

privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.