“Gust pentru sănătate”, la Şcoala Gimnazială “Sf. Dumitru” din Craiova

0
450

Proiectul „Gust pentru Sănătate. Ora de obiceiuri sănătoase și mese delicioase,”este un program de educație pentru sănătateîn care tinerii implicați învață care sunt principiile  alimentare de bază, fiindderulat de Asociația InspirAction și finanțat de Carrefour România. A fost implementat începând cu anul școlar trecut, în şapte școli din cinci orașe, iar,  în anul școlar în curs, 2023-2024, s-a extins în 10 unități de învățământ din 10 orașe ale țării, având sprijinul Ministerului Educației. Pe lângă noțiunile teoretice privind educația alimentară, elevii celor 10 școli din Alba Iulia, Arad, Brașov, București, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Focșani și Iași beneficiazăde sesiuni practice de aerobic, mindfulness și grădinărit, care îi vor ajuta să deprindă obiceiuri sănătoase, dar și să trăiască în armonie cu natura și cu ei înșiși. Concomitent, se lucrează  și  cu părinții, cu privire la bunele practici din domeniul sănătății alimentare, pentru ca schimbarea să fie una durabilă.

 Şcoala Gimnazială “Sf. Dumitru” din Craiova face parte din acest program. „Primul an de parteneriat cu Asociația InspirAction a adus, pentru un numar de 29 de elevi de clasa a V-a din școala noastră, 20 sesiuni de nutriție, şase sesiuni mindfulness și aerobic, cât și realizarea unei grădini cu principii bio de plante aromatice. Pentru că implicarea părinților este necesară, aceștia îndeplinind un rol esențial în educația alimentară a adolescenților, s-au desfășurat două webinarii,  la care au participat 65 de părinți și bunici, în care au fost invitați specialiști ce au prezentat diferite obiceiuri alimentare care să contribuie atât la dezvoltarea sănătoasă a copiilor, cât și a familiei. Colaborarea cu unul din trainerii proiectului, dna Jeni Ionită, a creat o legătură specialăcu elevii școlii, devenind un partener în desfășurarea altor proiecte de educație non-formală. Am fost sprijiniți în derularea programului de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj, prin dna inspector educativ, prof. Nirvana Mîndruleanu”, a precizat  consilierul educativ al școlii, prof. Carmen Pungă.

Un proiect amplu

Este vorba despre un proiect amplu: „Noi, profesori și elevi ai Școlii Gimnaziale “Sf. Dumitru” din Craiova, ne bucurăm să fim în al doilea an de parteneriat cu Asociația InspirAction, în acest demers de educare a viitorilor adulți, în vederea adoptării unui stil de viață sănătos, printr-un proiect cu structură și conținut unice. Ne așteptăm la schimbări vizibile în ceea ce privește grija pentru o alimentație sănătoasă, pentru reducerea și combaterea risipei alimentare,dar și preocuparea elevilor noștri pentru o bună imagine de sine și pentru echilibrul emoțional al acestora.Ne bazăm pe sprijinul familiilor din care provin elevii noștri,sprijin pe care școala îl are dintotdeauna în tot ceea ce întreprinde. În acest sens, programul oferă o serie de webinarii, al căror conținut a fost elaborat de experți în domeniul nutriției, care vor ajuta familiile să adopte un stil de viață mai sănătos”,  a precizat Gheorghe Pîrva, directorul Scolii Gimnaziale “Sf Dumitru” din Craiova. Acest program este dovada bunelor rezultate obținute în urma parteneriatelor încheiate de școli cu ONG-urile care vin în sprijinul formării tinerei generații , prin implementarea programelor de educație non-formală. Este un lucru cert că educația este dependentă și de factori din afara școlii. ONG-urile trebuie încurajate pentru a atrage mai multe fonduri pentru programele destinate elevilor, oameni calificați și dedicați și un management organizațional sustenabil. Organizațiile din societatea civilă se pot implica în viața școlii, serviciile oferite de organizațiile nonguvernamentale pot compensa de multe ori lipsuri sistematice din anumite zone ale țării sau în cadrul anumitor categorii sociale. Pe de alta parte, ele pot oferi elevilor modele de voluntariat, îi pot ajuta să își exprime potențialul, astfel încât să formeze generația celor care vor transforma România într-o societate bazată pe valori.