Un pui de leu a venit pe lume, la Zoo Craiova

0
747

Grădina Zoologică din Craiova are, de sâmbăta trecută, un nou membru: un puişor de leu. Medicul veterinar de la Zoo îl ţine acum sub atentă supraveghere pentru a se asigura că depăşeşte cu bine primele zile de viaţă şi că se acomodează perfect cu mediul ambiant din Parcul „Nicolae Romanescu”. Îngrijitorii şi administraţia grădinii sunt extrem de grijulii cu micuţul animal, dorindu-şi foarte mult să completeze, astfel, efectivul de lei, care a suferit o pierdere în această toamnă.

Potrivit angajaţilor de la Grădina Zoologică, leoaica a fost atent supravegheată pentru ca gestaţia – care durează trei luni, aproximativ 110 zile – să fie dusă cu bine la termen. Pe toată această perioadă, felinei-mamă i-au fost asigurate toate condiţiile şi a primit tratament special cu vitamine, calciu şi suplimente. “Având în vedere că este vorba de un animal în captivitate, există riscuri foarte mari, deoarece animalele pot prezenta un comportament deviant, inclusiv să nu accepte puiul”, a precizat Adrian Diroescu, medic veterinar la Grădina Zoologică din Craiova. După aducerea pe lume a noului pui de leu, îngrijitorii şi medicul veterinar continuă să monitorizeze noua familie, pentru a vedea cum decurge comunicarea dintre cele două feline şi cât de bine se adaptează puiului de leu la noul său mediu de viaţă.

Cel mai bătrân leu a murit în această toamnă

Administratorii de la Zoo îşi doresc foarte mult ca acest pui de leu să îşi capete repede pe puteri şi să completeze familia de feline cu care se mândreşte Grădina Zoologică din Parcul „Nicolae Romanescu”, cu atât mai mult cu cât, la începutul acestei toamne, colecţia de feline a suferit o mare pierdere. La sfârşitul lui septembrie, cel mai bătrân exemplar de leu, pe care îngrijitorii îl botezaseră Dani, a murit. În ciuda faptului că angajaţii de Grădina Zoologică au încercat să facă tot posibilul pentru a-i prelungi viaţa – solicitându-se chiar ajutorul specialiştilor care se ocupă de familiile de lei crescuţi la alte grădini din ţară – leul nu a mai putut fi ţinut în viaţă, vârsta înaintată la care ajunsese spunându-şi cuvântul.

Îngrijitorii sunt extrem de grijulii cu noul exemplar

Administraţia Grădinii Zoologice spune că, după pierderea leului respectiv, s-a studiat posibilitatea ca familia de feline să fie completate cu un alt exemplar, care să fie adus de la o altă grădină zoologică, dar nu s-a putut realiza acest lucru deoarece leii manifestă un comportament total diferit faţă de nou-veniţi. “Aducerea unui exemplar de leu de la o altă grădină zoologică din ţară a fost exclus, din cauza riscului care presupune acest lucru. Într-un astfel de caz, animalul poate fi atacat şi chiar omorât. După reamenajarea Grădinii Zoologice, animalele dispun de spaţiu corespunzător. Sperăm ca puiul de leu să depăşească perioada critică şi să ne bucurăm împreună de acest nou exemplar”, a spus Aurelia Filip, director general RAADPFL Craiova, precizând şi că reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor au supravegheat atent leoaica pe toată perioada gestaţiei, pentru ca toate lucrurile să decurgă bine şi ambele animale să se afle în siguranţă.

Puiul de leu, al 244-lea membru al Grădinii Zoologice

În prezent, la Zoo, se află trei exemplare de lei, din care doi masculi şi o femelă – leoica-mamă despre care este vorba. Potrivit administraţiei, toţi leii sunt perfect sănătoşi şi, cu excepţia leoicei care este ţinută, deocamdată, într-un spaţiu separat, alături de pui –  pot fi admiraţi de vizitatorii parcului. În total, conform inventarului de specii şi exemplare, Grădina Zoologică din Craiova deţine 39 de specii, reprezentând 244 de exemplare de păsări şi animale, inclusiv puiul de leu, care poartă şi acest număr. Animalele sunt cazate în condiţii de habitat mult îmbunătăţite, după ce Grădina Zoologică a trecut, în 2014, printr-o lucrarea de modernizare. Investiţia s-a ridicat la suma de 2,3 milioane de lei, fătă TVA, dintre care 25% au provenit de la bugetul local, iar 75% din bugetul Ministerului Mediului.