Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) a lansat concursul anual dedicat studenţilor şi absolvenţilor români din străinătate: “Premiile LSRS pentru Excelenţă Academică în Străinătate”. La această ediţie vor fi premiaţi şi studenţii români cu rezultate academice şi extra-curriculare deosebite în ţară. Înscrierile se fac exclusiv online până pe 1 decembrie a.c.
Concursul are drept scop recunoaşterea meritelor studenţilor români din universităţi reputate la nivel internaţional, care se remarcă în plan academic şi extra-curricular prin rezultate lăudabile în anul universitar 2010-2011. Vor fi şase categorii de premii, care să ţină cont de răspândirea geografică a studenţilor români şi realităţile mediului academic internaţional :Studentul Român al Anului din America, Studentul Român al Anului din Europa, Studentul Român al Anului de pe alte Continente (altele decât America şi Europa), Studentul Român Erasmus al Anului, Studentul Anului în România şi Marele Premiu pentru Studentul Român al Anului din Străinătate.
Sunt aşteptate candidaturi din toate domeniile de studiu— de la ştiinţele exacte la ştiinţele umaniste şi arte. În ceea ce priveşte primele trei categorii de premii menţionate, vor fi acordate distincţii atât pentru nivelul universitar –licenţă – , cât şi pentru nivelul post-universitar -masterat şi doctorat.
Posibilităţi de înscriere
Înscrierile sunt gratuite, se realizează exclusiv online şi se pot face până la data de 1 decembrie a.c. Pentru a participa la concurs, tinerii interesaţi pot trimite un dosar de candidatură pe adresa de e-mail: studentulanului@lsrs.ro, respectiv erasmus@lsrs.ro, menţionând în titlul e-mail-ului secţiunea la care doresc să participe. Fiecare aplicaţie acceptată intră automat şi în competiţia pentru marele premiu: Studentul Român al Anului din Străinătate! Dosarul va conţine un CV în limba română, engleză sau franceză şi o scurtă autodescriere a candidatului, în limba română, cu diacritice, la persoana I, în cel mult 150 de cuvinte. Opţional, descrierea poate fi realizată şi sub forma unui scurt videoclip de prezentare.
Gala premiilor va fi pe 6 ianuarie 2012
Câştigătorii vor fi selectaţi de un juriu alcătuit din personalităţi ale societăţii româneşti din mediul academic şi profesional şi din reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), iar premiile vor fi acordate în cadrul Galei LSRS, care va avea loc pe 6 ianuarie 2012, la Bucureşti. Mai multe informaţii despre concurs şi eveniment se găsesc în: „Call for Applications”, „Criterii de Jurizare”, „Regulamentul de Participare” şi la adresele : http://gala.lsrs.ro.
Ca şi până acum, Gala LSRS 2012 are ca scop promovarea studenţilor şi absolvenţilor români din străinătate cu rezultate academice deosebite. De asemenea, ea urmăreşte să faciliteze relaţionarea şi interconectarea comunităţii universitare din străinătate cu cea din ţară şi recunoaşterea lor în spaţiul public românesc. Totodată, Gala va marca aniversarea a trei ani de la înfiinţarea Ligii Studenţilor Români din Străinătate. La acest eveniment sunt aşteptaţi peste 600 de studenţi şi absolvenţi români de peste hotare, tineri din ţară ce aspiră să îşi definitiveze formarea universitară în străinătate, precum şi persoane publice ale spaţiului românesc şi specialişti de renume din diverse domenii cum ar fi cultural, diplomatic, economic, decizional-politic, sportiv, mediatic şi al societăţii civile.
Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) este o organizaţie non-guvernamentală care oferă un cadru de dialog şi de acţiune pentru studenţii şi absolvenţii români din ţară şi din străinătate, promovând o puternică solidaritate între membrii săi, ca reprezentanţi de valoare ai României, şi o atitudine pozitivă faţă de perspectivele întoarcerii lor acasă. Scopul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele educaţionale, profesionale, sociale şi culturale ale membrilor săi, precum şi de a facilita contribuţia lor la dezvoltarea societăţii româneşti pe termen mediu şi lung. Principiile organizaţiei studenţeşti sunt valoarea, iniţiativa, profesionalismul şi solidaritatea.