Un pictor craiovean, prezent în lumea culturală

0
476

La Muzeul „ Ion Hagiescu Miriște „ Secție de Etnografie și Istorie Urbană a Muzeului “Romanațiului” din  Caracal, a fost deschisă, săptămâna trecută expoziția „ Pădurea „, cu grafică și pictură de Florin Grădinaru, din Craiova, membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici români. A fost ceva frumos, iar cel care a prezentat lucrările s-a prezentat.

Cu o prezentare din partea Danei Roxana Nicula,  muzeograf, a Magdei Alexandrescu, profesor, împreună cu domnul Sabin Popovici, director al muzeului, la vernisaj au participat membrii Asociației „ Fiii și Prietenii Caracalului „, elevi și profesori de la Liceul Teoretic „ Ioniță Asan” și Liceul Tehnologic” Dimitrie Petrescu”. “Încep prin a mulțumi muzeului pentru ospitalitate și găzduirea, în sufrageria Conacului “Hagiescu”, a expoziției pe șevalete. Țin să le mulțumesc și celor prezenți, care au transformat vernisajul într-un eveniment de suflet. Titlul expoziției este dat de lucrarea centrală – “Pădurea” –, ca o aluzie la distrugerea naturii prin război, braconaj, exploatare haotică etc. Între dealuri, o pădure împuținată și în bătaia puștilor, freamătă, în partea centrală a tabloului, O haită de lupi s-a refugiat pe o stâncă. Pământul e gata să se prăbușească în mare, unde o tablă de șah se întrezărește scufundată. Pe lângă acesta, mai multe tablouri au fost realizate în mijlocul naturii, în diverse peisaje, sau în fața unor naturi statice, cu flori, drapaj, bucăți de stâncă. Adesea apare un peisaj, în diferite anotimpuri. Câteva alegorii, cu pomi care citesc unele cărți aruncate pe câmp sau pe stânci, cu pământul care uneori pare desprins și plutind în aer. Vedem cerul și sub rădăcinile copacilor atârnând în aer. M-a preocupat , de asemenea,  farmecul apusurilor, brunul divers în peisajul desfrunzit, apa și oglindirea vegetației, ideea frumuseții naturii mai presus de amenințările ce o înconjoară, umile, în comparație cu forța ei, dar totuși atât de periculoase. Pentru că îndepărtarea de natural, personal, îmi pare direct proporțională cu apropierea de câmpul de luptă, iar acolo… ce mai rămâne?! Doar ruină, miros de fum și corpurile unor suflete nevinovate. Este atât de important să fim atenți la frumosul din jurul nostru, să recâștigăm acea minunată capacitate de a aprecia, de a ccontempla peisajul înconjurător,  cu tot cu subtilitatea artei, care ține cont de calitățile estetice ale naturii”, a precizat Florin Grădinaru.

Câteva cuvinte despre cariera artistului plastic

Florin Grădinaru desenează de mic, fiind absolvent al Liceului de Arte „ Marin Sorescu „ din Craiova, 1993, de asemenea, la Universitatea din Craiova, absolvă în 2005, Facultatea de Geografie și Limba Engleză, iar,  în 2019, promovează “Pictura”, la Facultatea de Teologie, iar,  ca profesori, i-a avut, începând din clasa a V-a, pe Gheorghe Ciuchete, continuând în liceu cu Mihail Trifan, Magda Buce Răduț, Emilian Popescu, Ștefan Brădiceanu, personalități importante din viața Artelor Plastice din Craiova. Anul acesta Florin Grădinaru a deschis a șasea expoziție personală, după cele din Ploiești, Timișoara, Hunedoara, Balș și Craiova, iar în anii trecuți a mai expus la Tulcea, la Muzeul Golești sau la Cluj, pe lângă alte expoziții personale, la galerii din Craiova. În 2001, debutează la Salonul anual al Artiștilor Olteni, la Muzeul de Artă Craiova, apoi participă neîntrerupt la saloanele mari din țară, Bienale, expoziții naționale și internaționale, festivaluri de artă; are o lucrare în colecția Muzeului Catedralei Sfânta Anastasia din Zadar, Croația, iar la București în 2018 câștiga premiul II la concursul „ Recunoștință Făuritorilor Marii Uniri „, sub egida Ministerului Educației. Îl putem găsi fie pe Facebook, unde aduce mereu fotografii cu lucrări, organizate în albume, fie pe Youtube, unde posteaza lucrări filmate, cu fundal muzical, pe canalul propriu – Florin Grădinaru