Târgul de Comerţ al Olteniei îşi aşteaptă vizitatorii

0
419

Craiovenii, şi nu numai, sunt aşteptaţi, în acest weekend, să treacă pragul Centrului Multifuncţional din Romaneşti, care găzduieşte standurile Târgului de Comerţ al Olteniei. Peste 100 de firme îşi expun produsele variate – dulciuri de casă, deodorante naturale cu esenţă de lavandă, covoare olteneşti, obiecte de încălţăminte şi îmbrăcăminte şi până la utilaje agricole mari, care sunt expuse în zona exterioară.

Aflat la cea de-a II-a ediţie, Târgul de Comerţ al Olteniei şi-a deschis porţile ieri şi va putea fi vizitat până duminică, inclusiv. Zona este deosebit de atractivă şi pentru că, în aceeaşi incintă a Centrului Multifuncţional, se desfăşoară simultan încă două târguri expoziţionale, Agro Oltenia şi Expo Vin Oltenia. „Ţin să mulţumesc tuturor participanţilor şi expozanţilor care au vrut să vină alături de noi la această ediţie a Târgului de Comerţ al Olteniei, atât celor care se află în interiorul Centrului Multifuncţional, cât şi celor care au expus afară. Ne aflăm la cea de-a II-a ediţie şi ne aşteptăm să fie un succes pe măsura celei de anul trecut, luând în considerare faptul că multe firme sunt, din nou, printre participanţii de astăzi”, le-a urat bun-venit tuturor participanţilor, dar şi vizitatorilor, Cristina Vişte, organizatorul Târgului de Comerţ al Olteniei. În deschidere, membrii Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” au oferit tuturor participanţilor un spectacol de dansuri şi cântece populare.

35 de milioane de euro au intrat în agricultura judeţului

Reprezentantul Oficiului Judeţean pentru Investiţii Rurale Dolj, Daniel Popescu, a subliniat, importanţa unui astfel de eveniment pentru fermieri, aceştia putând să se informeze, deopotrivă, şi despre posibilităţile de a-şi dezvolta micile ferme prin proiecte cu fonduri europene. „Această expoziţie este deosebită, în opinia mea, pentru că adună laolaltă fel şi fel de producători, atât agricoli, cât şi non-agricoli. Agenţia pentru finanţarea investiţiilor rurale derulează fondul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, iar pe exerciţiul financiar actual sunt alocate 8 miliarde de euro. Judeţul Dolj a avut un target ambiţios, până în prezent am plătit circa 35 de milioane de euro, la care se adaugă şi co-finanţarea naţională, iar pe unele măsuri, co-finanţarea privată”. Acesta a mai spus că există multe măsuri care vizează exploataţiile agricole –  tânărul fermier, cele pentru fermele mici, în pomicultură, în procesarea producţiei agricole şi pomicole, precum şi măsuri non-agricole pentru zona rurală. „Am mulţumirea că printre participanţii la acest târg se află şi producători care au fost finanţaţi de instituţia noastră”, a punctat Daniel Popescu.

182 de companii din Dolj, aplicante în programul StartUp Nation

Radu Ghinea, reprezentantul Oficiului Teritorial pentru IMM-uri Craiova, a subliniat, la rândul lui, participarea numeroasă a expozanţilor în cadrul acestei ediţii, precum şi faptul că printre aceştia se află şi firme care au beneficiat de programele implementate de instituţia amintită. „Am ajuns pe ultima sută de metri la deschiderea oficială a acestui târg pentru că, în clipa de faţă, am la birou peste 182 de companii care semnează acordul de finanţare pe programul StartUp Nation. Este îmbucător să văd că sunt prezenţi atât furnizori, cât şi beneficiari ai noştri pe alte programe. Îmi place că au industrii creative, deoarece o cheie importantă pentru agenţie este să finanţeze industriile creative, dar şi IT-ul şi partea de hard inovativ”, a afirmat reprezentantul Oficiului Teritorial pentru IMM-uri Craiova.

Târgurile expoziţionale agricole capătă tradiţie şi în zona noastră

Ion Gavrilescu, consilier superior la Direcţia Agricolă Dolj, a subliniat faptul că toate cele trei târguri expoziţionale, care se află în desfăşurare la Craiova în aceste două zile, îi ajută mult şi pe agricultorii din Dolj, iar faptul că organizarea lor se continuă de la un an la altul este semnul că agricultura judeţului se află pe mâini bune, fermierii fiind tot mai preocupaţi în această direcţie. „Agricultura doljeană este mare consumatoare de inputuri şi ne oferă şi materii prime pentru toate sectoarele prezente aici, motiv pentru care ne bucurăm că acest târg are continuitate, devine tradiţie. Este un semn că există prosperitate în această zonă a ţării”, a spus Ion Gavrilescu.

Cosmetice naturale, cu esenţă de lavandă

Aşadar, astăzi şi mâine, peste 100 de expozanţi îşi aşteaptă vizitatorii, în locaţia amintită. La standuri, sunt produse extrem de variate. Chiar la intrare în clădirea Centrului Multifuncţional vă aşteaptă producători cu dulciuri de casă apetisante şi un producător de articole cosmetice, pe bază de lavandă. Familia Dîrjan a venit din Sălaj, unde deţine o suprafaţă de 2,5 hectare cultivate cu lavandă. Cei doi soţi se ocupă de tot lanţul tehnologic, cultivă lavanda, o recoltează, apoi o procesează şi o comercializează sub formă de săpunuri parfumate, balsam pentru buze, deo stick-uri şi apă parfumată sau săculeţi decorativi cu pulbere de lavandă. „Toate produsele noastre sunt naturale, chiar şi la produsele pentru înfrumuseţare am folosit esenţă de lavandă şi stabilizatori naturali, pe bază de ceară de albine. Preţurile sunt puţin mai mari, dar produsele sunt de o calitate superioară”, ne-a precizat reprezentantul firmei Agro Team Dîrjan, unul dintre expozanţii cu cel mai frumos stand din cadrul târgului.