Ziua Naţională a Republicii Macedonia de Nord, sărbătorită de AMR

0
1900

Membrii Asociaţiei Macedonenilor din România (AMR) au sărbătorit Ziua Naţională a Republicii Macedonia, cei 32 de ani de când Republica a devenit un stat suveran în cadrul filialelor din întreaga ţară, cu o serie de evenimente deosebite.

În Craiova, 8 septembrie, ziua de referinţă pentru poporul macedonean a fost sărbătorită în Palatul Administrativ, alături de doamna subprefect de Dolj, Mariana Venera Popescu, de deputatul Ionel Stancu, de membri şi simpatizanţi AMR.

„Fiecare popor trăieşte clipe de glorie care rămân în istorie. Pentru noi, etnicii macedoneni, ziua de 8 Septembrie 1991 este o zi de referinţă în istoria modernă a statului Macedonia de Nord. Ziua de 8 septembrie ne aminteşte că putem să reuşim, în momente grele, cu solidaritate şi încredere în forţele proprii.

Ziua de 8 septembrie este o dovadă a înclinaţiei poporului macedonean spre valorile libertăţii, democraţiei, respectului reciproc şi toleranţei.

Ziua de 8 septembrie trebuie să constituie o lecţie pentru generaţiile actuale şi următoare. O lecţie despre curaj, responsabilitate, demnitate şi dăruire.Drumul început în urmă cu 32 de ani nu a fost uşor şi nu este nici în prezent, însă sunt convins că Macedonia de Nord va fi biruitoare şi va avea un viitor strălucit, guvernat de aceleaşi valori care au făcut posibilă Independenţa sa în 1991”, a spus deputatul Ionel Stancu.

Mariana Venera Popescu le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa etniei şi rolul comunităţilor şi i-a felicitat pe toţi cei prezenţi pentru implicarea lor în păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor macedonene.

S-au ascultat imnurile României şi Macedoniei, s-au recitat poeme în limba română şi macedoneană, au fost prezentate pagini din istoria Macedoniei, iar frumoasele şi talentatele soliste AMR, Bianca Şuţu şi Dalia Stancu, alături de Georgiana Stancu, au încântat pe cei prezenţi cu cântece autentice.

„Data de 8 septembrie marchează realizarea idealurilor şi dorinţelor generaţiilor de macedoneni care şi-au dedicat şi şi-au sacrificat propria viaţă în secole de luptă pentru înfiinţarea unui stat macedonean independent. Recent, după o serie de tratative între delegaţiile ambelor ţări, Parlamentul de la Skopje a ratificat oficial acordul cu Atena, privind redenumirea Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (FYROM) drept ,,Republica Macedonia de Nord”, ceea ce a deschis calea către admiterea acesteia în NATO, la 27 martie 2020, Republica Macedoniei de Nord devenind oficial al 30-lea membru NATO”, a spus Marian Dumitrescu, membru AMR.

Şi ca la orice sărbătoare, nu au lipsit preparatele macedonene atât de apreciate: fasolea cu cârnaţi, plăcinta cu praz sau brânză, pâinea în ţest.

Şi în cadrul filialei AMR Bucureşti, membrii, alături de prieteni şi simpatizanţi, au sărbătorit Ziua Naţională a Macedoniei cu muzică, discuţii despre istoria acestei ţări minunate, dar şi preparate alese autentice pregătite chiar de etnicii noştri, după reţete păstrate de la părinţi şi bunici.

A fost sărbătoare şi la filialele din Urzicuţa, Timişoara, Mehadica, Iaşi. Pentru toţi,8 Septembrie reprezintă nu doar un moment important în istoria ţării, ci şi un simbol al perseverenţei şi libertăţii umane. Momente încărcate de sentimente aparte, de emoţie şi de recunoştinţă, de bucurie, clipe în care generaţiile tinere primesc lecţia de istorie chiar de la părinţi sau bunici.

Împreună păstrăm vii tradiţiile, obiceiurile, transmitem generaţiilor tinere limba macedoneană!

La mulţi ani, Macedonia!

La mulţi ani, macedoneni!