Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, a avut ieri, 13 septembrie, la București, o întâlnire cu Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.
Temele abordate au vizat statutul de stat candidat și procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, colaborarea cu Uniunea Europeană și asistența extinsă oferită Moldovei, situația în regiune creată de agresiunea Rusiei în Ucraina, și criza energetică globală.
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, a declarat:
„Am felicitat-o pe doamna Prim-ministru pentru statutul obținut recent de stat candidat la Uniunea Europeană de către Republica Moldova și am reiterat sprijinul Comisiei Europene în procesul de aderare. Suntem alături de Republica Moldova în îndeplinirea destinului său european. Acest proces este unul complex și de durată și vom însoți statul-candidat în toate eforturile sale. Am reconfirmat sprijinul Comisiei Europene, în această perioadă dificilă, pentru Republica Moldova. Această țară este una dintre cele mai puternic afectate de războiul din Ucraina și efectele acestuia, în special pe plan energetic. Am mulțumit autorităților și cetățenilor din Moldova pentru mobilizarea exemplară în gestionarea crizei umanitare cauzate de agresiunea Rusiei în Ucraina. De asemenea, am reiterat susținerea fermă a UE pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”.
La rândul său, Prim-ministrul Natalia Gavrilița a menționat:
„Facem în continuare ceea ce am făcut de începutul mandatului – gestionăm crize, în paralel cu asigurarea unei agende de dezvoltare și de reformare a sectoarelor cheie. În același timp, lucrăm pentru a asigura ireversibilitatea parcursului european”, a spus Natalia Gavrilița.
####
Republica Moldova a obținut statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană în iunie 2022, ca urmare a deciziei Consiliului European de a aproba recomandarea Comisiei Europene în acest sens.
Din 2014, Republica Moldova este stat asociat la Uniunea Europeană, acest statut conferindu-i o serie de importante facilități comerciale și de liber schimb. Tot din anul 2014 cetățenii moldoveni pot călători în UE și în zona Schengen fără obligativitatea unei vize. Uniunea Europeană este, de departe, cel mai important donator pentru Republica Moldova, sprijinind Moldova în ultimii șapte ani cu peste 500 de milioane Euro, sub formă de asistență financiară nerambursabilă și acces la 200 de milioane Euro prin intermediul programelor de asistența macrofinanciară.