Ieri, a fost omagiată, în faţa Primăriei Municipiului Craiova, într-un cadru festiv, „Ziua Pompierilor”. O manifestare care o conotaţie aparte, ţinând cont că, în urmă cu 170 de ani, trupa de pompieri militari, condusă de cpt. Pavel Zăgănescu, s-a luptat cu oştile otomane, venite să înăbuşe Revoluţia. S-a vorbit despre istorie, s-a amintit prezentul şi, mai mult, s-a prezentat viitorul. A fost prezentată actuala dotare a tehnicii de intervenţie, dar, poate singular în România, la astfel de ceremonie, a fost adus în faţa publicului şi un car de intervenţie, de acum 170 de ani, recondiţionat, şi aflat în stare de funcţionare.
După prezentarea Onorului militar, de către unităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj, în faţa subprefectului judeţului Dolj, Cristian Şovăilă , inspectorul şef al ISU Dolj, col. dr. Constantin Florea, a transmis atât mesajul şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, g-ral de brigadă Dan Paul Iamandi, cât şi pe cel al instituţiei pe care o conduce – „Avem o istorie bogată în spate, iar faptul că salvăm vieţile oamenilor ne dă putere şi credinţă ”. La rândul său, subprefectul Cristian Şovăilă a prezentat mesajul Ministrului Afacerilor Interne – Carmen Dan – precum şi pe cel al instituţiei pe care o reprezintă: „Sunteţi oameni deosebiţi, care vă încredinţaţi viaţa salvării oamenilor, şi vă arătaţi loialitatea faţă de români şi de România. S-au investit, până acum, peste 120 de milioane de euro, pentru ISGU, distribuite în toate judeţele, iar proiectele vor continua”.
Mesaje vibrante de la reprezentanţii administraţiei publice locale
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a menţionat: „Este o zi specială, atunci fiind ultima bătălie, pe tărâm românesc, cu oştile otomane. Pompierii au contribuit, ulterior, şi la Războiul de Independenţă, şi la cele două Războaie Mondiale din sec.XX, iar, în timp de pace sunt nelipsiţi la activităţile de salvare şi oricând îşi asumă riscul suprem”. Şi viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan le-a transmis pompierilor un mesaj menţionând acel moment important şi anume, Bătălia din Dealul Spirii. „13 septembrie, ziua în care comemorăm eroismul vitejilor pompieri la Bătălia din Dealul Spirii între compania Căpitanului Pavel Zăgănescu şi un corp al armatei Imperiului Otoman. 170 de ani de convingeri că jertfa lor pentru idealurile democraţiei şi independenţei va continua să rămână în istorie şi să ne amintească, tuturor, de ce înseamnă virtute şi curaj. Cu credinţa că vor reuşi şi pe viitor să confirme tradiţia istorică a eroismului de care dau dovadă prin toate acţiunile şi intervenţiile lor, le urăm astăzi, alături de indispensabilele congratulaţii, sănătate, putere de muncă şi mult curaj!”, a scris Stelian Bărăgan, pe facebook.
Tehnica de intervenţie – între trecut, prezent şi viitor
După terminarea alocuţiunilor, cel mai aşteptat moment a fost cel al defilării trupelor ISU Dolj şi, mai ales, a prezentării tehnicii de intervenţie. Au fost aduse, în faţa publicului toate echipamentele din dotare, inclusiv autospecialele de mare capacitate, iar pe deasupra a survolat elicopterul SMURD, dar ceva a ieşit în evidenţă. În faţa coloanei a mers un echipament de intervenţie, de acum 170 de ani, simbolizând legătura cu trecutul. „Este o tulumbă cu autopompă, care datează chiar de acum 170 de ani. Era cu tracţiune animală, ceea ce şi vedeţi, la conducerea acesteia fiind primarul din comuna Calopăr, Marinel Cătălina, de unde am luat şi cei doi cai. Este o donaţie din partea SC „Proutil”, care a preluat-o de la Ţuglui, ne-a donat-o, recondiţionarea fiind realizată cu ajutorul firmei SC „Recon” SA. Reprezintă un reper al evoluţiei tehnicii de intervenţie şi ne dorim să recondiţionăm alte utilaje, din întreaga istorie a pompierilor, fiindcă sunt mai multe în judeţ. Aşa cum aţi văzut, am încercat, şi cred că am reuşit, să recreem acele vremuri, cei doi însoţitori de atelaj fiind îmbrăcaţi în uniforma de atunci”, a precizat col.dr. Constantin Florea, inspector şef al ISU Dolj.
Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean :
„Ziua de 13 septembrie marchează, în fiecare an, un important eveniment aniversar, dar şi un moment de reflecţie, de raportare la valori care au traversat timpul şi continuă să caracterizeze corpul de veritabili profesionişti pe care îl reprezintă pompierii militari şi civili din România. Eroismul şi devotamentul cu care, în urmă cu 170 de ani, căpitanul Pavel Zăgănescu şi ostaşii aflaţi sub comanda sa au purtat, în ciuda sorţilor potrivnici, emblematica bătălie din Dealul Spirii se regăsesc acum, multiplicate, în fiecare misiune pe care cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Oltenia» o duc la îndeplinire. Sunteţi exponenţii unei instituţii reputate şi reprezentative, care şi-a construit prestigiul prin curaj şi promptitudine, printr-un management responsabil şi eficient, câştigându-şi încrederea comunităţii, şi ne bucurăm că v-am putut fi alături, de-a lungul anilor, oferindu-vă sprijinul nostru. Împreună, am reuşit să dezvoltăm o serie de investiţii care s-au tradus în modernizarea acestei importante structuri şi în consolidarea dimensiunii sale europene – o colaborare pe care o ducem mai departe, cu noi proiecte în cadrul cărora identificăm cele mai bune soluţii pentru creşterea gradului de siguranţă publică. Cu ocazia Zilei Pompierilor din România, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, vă încredinţez de întreaga noastră apreciere şi vă adresez sincere felicitări pentru remarcabila activitate desfăşurată în beneficiul cetăţenilor, alături de calde urări de sănătate, putere de muncă şi mult succes în misiunile viitoare. La mulţi ani!“