Pictorul Michel Stoenesco, descendent al neamului Stoeneștilor, a anunțat, ieri, înființarea „Casei de Creație a Românilor din județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Olt”, proiect a cărui prezentare va avea loc miercuri, 18 septembrie. Evenimentul se va desfășura, între orele 13.00 și 15.30, în sala de conferințe din clădirea nouă a Muzeului Olteniei (strada „Madona Dudu” nr. 14). Întâlnirea are ca scop și crearea unui Comitet Executiv General al județelor Olteniei.
„Casa de Creație a Românilor din județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Olt” va fi amplasată pe fosta proprietate a lui Eustațiu Stoenescu, pictor de renume mondial, aflată în județul Olt, la Drăghiceni. «Acest centru va avea trei etaje și va dispune de camere de hotel, ateliere pentru artiștii sculptori și pictori, două săli de restaurant, săli de conferință, parcare și un spațiu de agrement. Realizarea acestui proiect prevede obținerea terenului, ca și a fondurilor necesare construcției și utilării. Membrii fondatori își vor regăsi numele inscripționate pe plăcile comemorativă amplasate atât pe fațada clădirii, cât și în interiorul acesteia», a precizat pictorul Michel Stoenesco.
Eustațiu Stoenescu s-a născut la 14 mai 1884, în Craiova, unde a urmat cursurile primare și liceul. În 1900 a plecat la Paris, pentru a studia la Academia Julian, cu Jean-Paul Laurens – cu care a colaborat la executarea unor cartoane de tapiserie şi a unor decoraţii murale –, iar în paralel a frecventat și Şcoala Naţională de Arte Frumoase. Stoenescu a pictat scene de gen, peisaje, naturi moarte, remarcabile prin subtilitatea tonurilor de gri, dar a fost mai ales un portretist virtuos, excepţional prin darul exprimării laconice şi prin viziunea distantă, solemnă, dar nu lipsită de expresivitate. A expus mult în Paris, dar și-a prezentat lucrările și în Zurich, Cairo, New York, Chicago, San Francisco etc.
În mai 1923 a deschis o expoziție personală la Craiova, iar în 1926 participa, tot, în orașul său natal, la prima expoziţie a Cercului artistic oltean, al cărui preşedinte de onoare era. A revenit pe simeze în 1943-1945, la „Săptămâna Olteniei” de la Craiova. În 1941 a fost numit rector al Academiei de Arte Frumoase din București. S-a stins din viață la 13 septembrie 1957, în SUA, la New York. În patrimoniul Muzeului de Artă din Craiova se regăsesc astăzi mai multe lucrări ce poartă semnătura lui Eustațiu Stoenescu, între care portretele lui Grigore Ghica, Elefterie Cornetti, A. Rameau, prințesei Ileana și profesorului Papillot, o pictură ce redă fosta piață Elca ș.a.