Joi, 12 septembrie 2013, Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” a găzduit Premiile revistei Intelligence, editată de Serviciul Român de Informaţii. Evenimentul se înscrie în linia eforturilor Serviciului de consolidare a culturii de securitate în România şi şi-a propus să readucă în atenţia cititorilor cele mai valoroase articole apărute în paginile revistei în cei cinci ani de existenţă a acesteia. Gala s-a bucurat de o participare largă, reunind peste 200 de participanţi, colaboratori ai revistei, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai societăţii civile, alături de colectivul de redacţie al revistei şi conducerea SRI.
Din 2008 până în prezent, Intelligence a tipărit 24 de numere însumând 342 de articole, semnate de 260 de autori. O selecţie riguroasă a permis identificarea şi premierea celor mai bune articole din nouă secţiuni, respectiv: editorial; fundamente teoretice ale activităţii de intelligence; organizaţia de intelligence, repere centrale ale activităţii de intelligence; riscuri şi ameninţări în actualul mediu de securitate; securitatea cibernetică şi a infrastructurilor critice; ştiinţele socio-umane în sprijinul intelligence; cultura de securitate; istoria intelligence-ului. După cum a afirmat Flaviu Predescu, redactor-şef al publicaţiei, Intelligence este continuatoarea revistei Profil şi a pornit de la iniţiativa Ambasadorului George Cristian Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii, care şi-a dorit o platformă capabilă să asigure informarea publicului larg privind pericolele, provocările, riscurile de securitate cu care se confruntă societatea în secolul al XXI-lea. „În plus, potrivit domnului Maior, revista este mediul ideal prin care opinia publică poate afla mai multe despre activitatea unui serviciu de informaţii, având în vedere faptul că natura fundamental în umbră a activităţii acestora face comunicarea foarte dificilă”, se precizează într-un comunicat de presă al SRI.
Consilierul prezidenţial Iulian Fota, pe lista premianţilor
În cadrul galei a fost decernată, de asemenea, o a doua categorie de premii, pentru contribuţii deosebite la dezvoltarea culturii de securitate. Iulian Fota, consilier prezidenţial pentru securitate naţională, s-a numărat printre câştigătorii acestei distincţii şi a subliniat importanţa unei dezbateri de calitate, purtate în scris, pe marile probleme de securitate naţională. „Marile dezbateri ale umanităţii, paradoxal într-o epocă a televiziunii, continuă să se poarte în scris. Scrisul permite mai greu superficialitatea, frivolitatea, astfel că reprezintă şansa unui progres dincolo de orice altă dezbatere. De aceea, ideea de a avea o revistă a Serviciului Român de Informaţii şi de a permite prin această revistă dezbateri pe un domeniu extrem de important ca securitatea naţională este o chestiune de salutat şi reprezintă, într-un fel, un mic domeniu unde Serviciul Român de Informaţii poate să spună ce face bine, pentru că drama acestei instituţii, care face foarte multe lucruri bune, este că nu poate să vorbească despre ele.”, a subliniat consilierul prezidenţial Iulian Fota.
Schimbarea paradigmatică din această eră a globalizării
În încheiere, George Maior, directorul SRI, a reamintit faptul că s-au împlinit doisprezece ani de la tragedia atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001. „Acest moment care a reflectat puternic, în opinia publică, pe de o parte, rolul serviciilor de informaţii în încercarea de a preveni asemenea catastrofe, pe de altă parte, schimbarea paradigmatică din această eră a globalizării. Prin evenimentele de la 11 septembrie, s-a văzut cum o organizaţie cu putere foarte mică, în comparaţie cu cea americană, reuşeşte să lovească un stat în inima sa şi, cu ajutorul şi prin intermediul media, să dezvolte percepţia asupra unei schimbări dramatice în relaţiile internaţionale”, a subliniat Ambasadorul George Maior. Directorul SRI a dedicat premiul primit lucrătorilor din Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere a Terorismului din cadrul Serviciului, care, în opinia sa „zi de zi, lucrează în anonimat pentru a preveni asemenea evenimente, pentru a ne menţine în siguranţă şi pentru a se strădui ca toţi să avem o viaţă sigură din acest punct de vedere.”
Numărul aniversar al revistei conţine cele mai bune trei articole de la fiecare dintre secţiunile menţionate mai sus şi poate fi accesat online, în Biblioteca Virtuală de pe site-ul web al Serviciului, www.sri.ro.