Muzeul Bucovinei – muzeu de importanţă naţională

0
1864

Guvernul României a adoptat o Hotărâre privind acordarea titulaturii de muzeu de importanţă naţională Muzeului Bucovinei. «Motivul care stă la baza emiterii prezentului act normativ şi, implicit, a recunoaşterii Muzeului Bucovinei ca fiind de importanţă naţională este faptul că în patrimoniul muzeului se află colecţii unicat la nivel naţional printre care se numără cetatea de Scaun a Sucevei, monument istoric reprezentativ şi unicat pentru istoria noastră, precum şi colecţii unice în cadrul Muzeului de Ştiinţele Naturii, colecţia de Scolytide şi colecţia de Malofage “Ştefan Negru”», arătă reprezentanţii Ministerului Culturii.
Muzeul Bucovinei a fost până în anul 2003 muzeu naţional în subordinea Ministerului Culturii, când, în baza Hotărârii nr. 1235/2003 privind stabilirea unor măsuri pentru funcţionarea instituţiilor de cultură care se finanţează din bugetele locale, instituţia a trecut sub autoritatea Consiliului Judeţean Suceava. Astfel, Consiliul Judeţean Suceava, potrivit prevederilor art. 14 din Normele de clasificare a muzeelor şi a colecţiilor publice, aprobate prin ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2185/2007, a cerut acordarea titulaturii de muzeu de importanţă naţională.
Muzeul Bucovinei are ca obiect de activitate cercetarea, achiziţionarea, tezaurizarea, conservarea, restaurarea şi valorificarea patrimoniului cultural naţional şi universal, legat de om şi mediul său, de istorie, artă, etnografie, ştiinţele naturii, planetariu-astronomie, cu rolul social de cunoaştere, educaţie şi petrecere a timpului liber, notează prezentarea instituţiei.