Biserica „Madona Dudu” îşi va sărbători, mâine, hramul

0
107

 Mâine, 15 august, de praznicul Adormirea Maicii Domnului, Paraclisul mitropolitan „Madona Dudu” din Craiova îşi va sărbători hramul. Programul liturgic va debuta astă-seară, cu slujba Vecerniei, Litia şi Prohodul Maicii Domnului. În zi de hram, preoţii şi diaconii slujitori la acest sfânt locaş vor săvârşi slujba Utreniei şi a Sfintei Liturghii.

Cunoscuta sub numele de Catedrala Maicii Domnului, „Madona Dudu” este una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din Craiova, o mulțime de creștini călcându-i periodic pragul, spre a participa la sfintele slujbe ori chiar și numai pentru a se închina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Construită între anii 1750-1756, pe locul unei vechi biserici din lemn (ce data din 1700), de marele clucer Constantin Fotescu şi tăbăcarul Hagi Ion Gheorghe, aceasta are hram dublu – Adormirea Maicii Domnului şi Sfântul Pantelimon –, iar în pronaosul său se află mormântul poetului Vasile Cârlova. În cele câteva veacuri de existenţă, Biserica „Madona-Dudu” a avut un important rol cultural şi filantropic. Pentru cei care au beneficiat de sprijinul acestui sfânt lăcaş, prin acordarea de  burse şcolare şi alte forme de ajutor, se numără Constantin Brâncuşi şi Nicolae Titulescu.

În Craiva, același hram mai este purtat de Biserica „Oota”, aflată pe strada „General Dragalina”, de Biserica „Mântuleasa”, de pe Calea Unirii, şi de Capela din cimitirul Sineasca.